Реклама / Ads
0| 5172 |26.05.2010 НОВИНИ

Завършва проверката срещу "нуждещите се" съдии

.
Проверката на магистратите, чиито роднини са получили право на строеж на апетитни терени в Община Приморско като „крайно нуждаещи се", е пред приклщчване. Това стана ясно на пресконференция на Висшия съдебен съвет.
 
Андрей Икономов, Николай Урумов и Панайот Генков от Върховния административен съд (ВАС), както и председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов ще чакат своите наказания от колегите си.

От месец и половина Върховна касационна прокуратура извършва проверка на тези случаи, включително и чрез изпращане на екипи на място. ВСС е поискал информация от ВКП за резултата от тази проверка и вчера късно следобед тя е била получена. Предстои запознаване с материалите, а в понеделник е предвидено изслушване на всички замесени магистрати по случая. С това проверката ще приключи и комисията към ВСС ще излезе със становище. В получените материали от Общинския съвет в Приморско и от Върховния административен съд има съдебни решения, в които страна е била Община Приморско през периода от 2003 г. досега. В момента тези решения се четат и анализират и все още не може да се уточни точният им брой.

На пресконференцията стана ясно още, че няма информация през 2007 г. ВСС да е правил проверка на уличените магистрати по този случай, нито пък такава проверка е възлагана на председателя на ВАС Константин Пенчев.

Софийската градска прокуратура поема разследването за незаконното право на строеж, дадено на деца на магистрати. Това каза заместник-главният прокурор Валери Първанов.

Причината да се поеме разследването от прокуратурата в София е, че се проверяват родителите им - магистрати на високи постове. Засега обвинения няма да се повдигат срещу тях заради недостиг на достатъчно доказателства.

Frognews.bg припомня, че магистратските деца се сдобиват с апетитните имоти по еднаква схема - правят адресна регистрация в Приморско, кандидатстват пред общината като “крайно нуждаещи се”, без покрив и получават право на строеж на символични цени, но пък парцелите са все до морето. Изключение от “детското” правило е майката на Андрей Икономов. Първа бе “разкрита” младшата съдийка Деница Урумова, получила 469 кв. м край морето срещу 1829 лв. през 2007 г., т. г. е започнала строеж на жилищна сграда с апартаменти. Баща й Николай Урумов е шеф на отделението във ВАС, което гледа делата за държавна и общинска собственост.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5473 |25.05.2010 Дела срещу "бедните" съдии от Приморско . 10| 5652 |21.05.2010 ВСС ще дава обяснение за "бедните" съдии от Приморско . 9| 4760 |20.05.2010 Костов срещу агентите в парламента . 1| 5118 |20.05.2010 Обвиниха Нихат Кабил, пускат го срещу 50 бона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads