Реклама / Ads
11| 14209 |27.09.2021 НОВИНИ

Здравка Калайджиева: Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен съд

.
съдия Здравка Калайджиева
Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен съд. Това е абсурдно и засяга принципа за независимостта на съда, коментира пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, съдия в Европейския съд по правата на човека, преди тази седмица ВСС да открие процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд.
 

„У нас Висшият съдебен съвет безспорно е орган, доминиран и по закон, и по Конституция от политическата власт и прокуратурата, в частност от главния прокурор. Елементарната аритметика показва, че останалите членове на ВСС не могат да формират необходимото мнозинство за избор на председатели на ВКС и ВАС. Това на практика означава, че чрез влиянието си върху прокурорите в прокурорската колегия, и съответно във ВСС, прокурорите ще избират председателите на върховните съдилища у нас“, обясни Калайджиева.

 

За избора ще бъде необходима подкрепата на 17 от съдебните кадровици.

 

Според Здравка Калайджиева на практика главният прокурор е в състояние да държи в кадрово подчинение всички членове на прокурорската колегия, както и на действащите прокурори, като така се блокира волята на останалите членове на ВСС.

 

„У нас правомощията на прокуратурата са до такава степен разширени, че те могат да плашат, включително политици и съдии и този страх се всява нерядко именно от страна на прокуратурата – било то по волята на нейните представители или по волята на техни кукловоди“, коментира тя.

 

Според нея няма възможност за възпиране на властта на главния прокурор от евентуален произвол.

 

„Не може една институция да употребява правомощията си, за да сплашва хората, да им образува преписки и да ги държи по чекмеджетата с векове или да ги вади от ръкава си като фокусник, когато пожелае или когато е необходимо в техните представи. От това нещо както съдиите, така и политиците, така и обикновеният гражданин трябва да са освободени чрез такъв контрол, който да възпира произволното упражняване на властта на главния прокурор и на прокуратурата като цяло“, добави Калайджиева.

 

При създаването на настоящата Конституция не са мислени лостове за възпиране срещу произвол, смята тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3267 |27.09.2021 Алибегов скочи на Кацаров: Няма как виден антиваксър да убеди хората да се ваксинират . 0| 3113 |26.09.2021 Иван Нейков: Инфлацията е очаквана, но няма да има Виденова зима . 22| 3744 |25.09.2021 ДПС: Няма да позволим на Радев и Рашков да нарушават Конституцията . 0| 3204 |24.09.2021 Министър Алексиев: Няма да допусна неефективно разходване на средства при ремонтите на влаковете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads