Реклама / Ads
34| 3251 |31.03.2023 НОВИНИ

Зеленски за годишнината от убийствата в Буча: Никога няма да простим

.
Буча преди година
Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза днес годишнината от изтеглянето на руските сили от град Буча, където те оставиха след себе си стотици тела на убити цивилни.
 

Буча е малък град край Киев и беше превзет от Русия в рамките на близо месец след началото на войната на 24 февруари 2022 г. След изтеглянето на руските сили от града Киев ги обвини в масово убийство и военно престъпление.

 

Във видеоклип, публикуван в социалните мрежи, Зеленски нарече случилото се в Буча "символ на зверствата", извършени от руските военни. "Ние никога няма да простим. Ще накажем всички виновни", добави той.

 

След неуспешния опит за превземане на украинската столица в началото на войната руските военни бяха принудени бързо да напуснат Буча и Ирпен, друг град край Киев. Малко след това, в началото на април се появиха снимки на мъртвите тела, разпръснати по улиците на Буча. Те доведоха до силно възмущение в много други страни по света.

Русия отрича да е извършила убийствата и твърди, че смъртните случаи са "инсценирани" от Украйна.

 

Украинските власти изчисляват, че в Буча са открити около 400 тела на цивилни граждани, а в целия регион около Киев - общо над 1000. Много от телата са били погребани в масови гробове. Украински и международни следователи започнаха разследване на военните престъпления в района и на други места в Украйна, където са извършени очевидни масови убийства.

 

"Преди една година Украйна освободи Буча и светът се събуди за истинското лице на руската окупация. Буча е място на престъпление и символ на всички руски престъпления - масови убийства, депортации, заличаване на цели градове", пише естонският министър-председател Кая Калас в туитър на 31 март. "Няма връщане назад - на Русия ще бъде потърсена отговорност".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 3163 |31.03.2023 Зеленски обеща да заличи всички следи от Русия в Украйна . 7| 3525 |30.03.2023 Крайнодесни депутати напуснаха австрийския парламент заради реч на Зеленски . 25| 5304 |29.03.2023 Зеленски с необичаен ход: Покани Си Дзинпин да посети Украйна . 21| 3070 |28.03.2023 Зеленски: Нашият народ доказа, че окупаторът ще бъде победен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads