Реклама / Ads
8| 3069 |14.12.2022 НОВИНИ

Зеленски обяви война на корупцията

.
Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски приветства разпускането на киевски съд като доказателство, че Украйна може едновременно да се бори с корупцията и с руската инвазия, съобщават световните агенции.
 

Володимир Зеленски обяви, че е подписал закон за закриване на Киевския окръжен административен съд, който украинските антикорупционни органи сравниха с престъпна организация и чийто председател беше санкциониран от САЩ на 9-ти декември.

 

Зеленски увери, че реформите продължават. Подписването на този закон се възприема като знак за предприемане на широкообхватни съдебни реформи, които са необходими на Украйна, за да се присъедини към Европейския съюз.

 

От своя страна председателят на съда Павло Вовк написа във Фейсбук, че решението за премахването на съда е чисто политическо, взето е набързо. Вовк изтъкна, че след време тези, които са го взели, ще съжаляват.

 

Държавният департамент на САЩ заяви, че Вашингтон налага санкции на Вовк. Те са свързани със съмнения за корупция, както и намеса в съдебни и други обществени дела. Под ударите на санкциите попадат и двама от най-близките му членове на семейството.

 

Дело за корупция срещу Вовк беше изпратено до Върховния антикорупционен съд на Украйна това лято. Години наред дела срещу него бяха блокирани. Националното антикорупционно бюро на Украйна съобщи, че на 17-ти юни са били повдигнати обвинения срещу Вовк, на двама от неговите заместници, на четирима от магистратите в съда и на четири други лица, включително и на ръководителя на държавната съдебна администрация на страната.

 

Обвиняемите са за това, че магистратите са действали в рамките на "престъпна организация", която е ръководена от Вовк. Целта е била завземане на държавната власт чрез придобиване на контрол над съдебните органи и умишлено възпрепятстване на тяхната работа, посочиха от антикорупционната служба.

 

През м. юни Европейският съюз даде зелена светлина на Украйна и съседна Молдова за присъединяване към Общността. Този процес обаче може да отнеме много години и изисква обширни реформи за постигане на множество стандарти - от съдебната политика до финансовите услуги и безопасността на храните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3280 |14.12.2022 Кабинетът “Габровски” е обречен? Янев обяви, че БВ ще подкрепят само кандидат-премиера . 3| 2965 |13.12.2022 Зеленски представи на ЕС стъпки, за да може Украйна да оцелее през зимата . 13| 15131 |13.12.2022 Съветът на генерал Лебед: Ще мобилизирам рота от децата на елита – и войната ще свърши за един ден! . 4| 4017 |12.12.2022 Войната в Украйна: Нови руски обстрели и милиони без ток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads