Реклама / Ads
2| 4513 |13.10.2023 НОВИНИ

Зеленски и Рюте се споразумяха да укрепят украинската противовъздушна отбрана

.
Нидерландският министър-председател Марк Рюте (вляво) и украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) Източник: Twitter
Украинският държавен глава Володимир Зеленски и нидерландският министър-председател Марк Рюте бяха днес на посещение в черноморското пристанище Одеса, където изразиха решимост да подобрят противовъздушната отбрана на Украйна и да повишат сигурността на ”хуманитарния коридор” за износ на зърно, съобщи Ройтерс.
 

Зеленски заяви, че Киев работи за укрепване на позициите си в Черно море, за да може да продължи износа на зърно, който е от жизненоважно значение за осигуряване на бюджетни приходи след рязкото увеличение на разходите за отбрана в резултат на руската инвазия.

 

"Днес имахме натоварен ден в нашия красив град Одеса, който беше посветен на глобалните въпроси и въпросите на сигурността", посочи украинският лидер на съвместна пресконференция с нидерландския премиер.

 

"Работим с партньорите си, за да защитим надлежно тези коридори и да укрепим позициите си в Черно море, и това се отнася и до защитата на небето над Одеса и над Одеска област като цяло", отбеляза той.

 

Одеска област често става мишена на нападенията на руските ракети и дронове, а Зеленски и Рюте посетиха повредено пристанище.

 

През август Украйна обяви нов хуманитарен коридор в Черно море, след като Москва се оттегли от споразумение, позволяващо безопасен износ на зърно от украинските черноморски пристанища.

 

Киев потърси безопасни транспортни маршрути, тъй като въздушните удари нанесоха щети на пристанищата и инфраструктурата за износ на зърно на Черно море и по река Дунав.

 

Зеленски квалифицира въздушните удари като "подла тактика" и благодари на Рюте за новия пакет военна помощ, който ще включва ракети за системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

 

Нидерландия осигурява на Украйна финансова подкрепа и оръжие, и ръководи усилията за подпомагане на обучението на украински пилоти на изтребители Ф-16.

 

Нидерландия ще достави още ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна, за да помогне на страната да се защити от руски въздушни удари през зимата, подчерта Рюте.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4406 |12.10.2023 Чехия и Дания се споразумяха да предоставят на Украйна оръжия и бойна техника . 6| 3873 |11.10.2023 Зеленски поиска от съюзниците осигуряването на ракети с далечен обсег . 3| 3996 |10.10.2023 Зеленски: Русия е заинтересована да предизвика война в Близкия изток . 2| 3933 |09.10.2023 Зеленски на посещение в Румъния утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads