Реклама / Ads
11| 5096 |08.04.2015 НОВИНИ

Знаят се имена на погребани в руините на 10-етажния хотел

.
На мястото на инцидента
Вече има имена на конкретни хора, останали под руините. Единият затрупан е Тодор Тодоров Димитров, на 46 години от селата край Варна. На мястото вече е съпругата му Теменужка и брат му Георги. Борислав Асенов е вторият затрупан, на 39 години, на мястото е брат му Красимир. Името на третия затрупан работник в срутения хотел на комплекс "Слънчев ден" е Манол Райчев Манолов
 
Всички присъстващи роднини на потрупаните мъже са разстроени и в шоково състояние. Според тях първите съобщения за инцидента те са получили около 17,30 часа. Чака се информация за загиналия работник. Работата по разчистването на отломките и издирването на работниците продължава.

Бригадата, която е била ангажирана със срутването на сградата е от 23-ма души, така че е възможно да има и още под отломките.

В късния следобед  днес се срути хотел, собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов в комплекса "Слънчев ден" край Варна. „Сега научавам за инцидента, не знам подробности. Възложил съм обекта на голяма варненска фирма. Тя е наела и подизпълнители. Събаряме високия хотел „Вероника", който е на 47 години, за да построим нов. Със сигурност случилата се трагедия е там", каза Георги Гергов пред журналисти.

Два от хотелите в "Слънчев ден" бяха планирани за срутване, защото собственикът Георги Гергов искаше на тяхно място да издигне два нови. Неотдавна шефът на пловдивските социалисти призна, че строителството на въпросните сгради преди няколко десетилетия е било изключително некачествено. Събарянето на хотелите започна малко след края на последния семинар на БСП в комплекса. По повод отлива на руски туристи Гергов разкри, че тази година вместо на тях, се разчита за летния сезон повече не българи. Комплексът е известен като една от бившите резиденции на властта по времето на Тодор Живков.

ДНСК незабавно стартира процедура за обследване на авария в строителството в курортния комплекс „Слънчев ден” въз основа на информация, разпространена от медиите за срутил се хотел на територията на комплекса, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Към този момент строителят не е спазил изискването по Наредбата за обследване на аварии в строителството за уведомяване на органите на ДНСК и предоставяне на необходимите данни.Процедурата по обследване на авария би трябвало да започне със съставяне на подробен констативен протокол, в който да са отразени всички обстоятелства, свързани със строежа и настъпилата авария, в т.ч. данни за наименованието и предназначението на строежа, датата и часа на аварията, състоянието на строежа преди и след аварията, данни за участниците в строителството и други. Органите на ДНСК съвместно с органите на общината още утре ще извършат проверка на място, при която ща бъде съставен констативен акт за спиране на строежа.

Въз основа на констативния акт от началника на Регионален отдел „Национален строителен контрол“ /РОНСК/ Варна незабавно ще бъде издадена заповед за спиране на строежа, съдържаща задължителни указания за обезопасяване по предписание на правоспособно техническо лице, определено със заповедта.

В тридневен срок от началника на РОНСК - Варна ще бъде издадена заповед за назначаване на техническа експертна комисия, която да установи причините за аварията.

Техническата експертна комисия въз основа на изготвена техническа експертиза съставя протокол за проучване на аварията, включващ и задължителни предписания за ликвидиране на последиците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5408 |02.04.2015 Болници отказват да проверят химена на девствената поетеса . 11| 4962 |11.03.2015 Мерджанов: И децата знаят кой ще управлява МВР . 11| 5250 |08.02.2015 Джамбазки: Абсурдно е да сменяме имената на починали хора . 3| 5069 |05.02.2015 Стоян Мирчев към ДПС: Да върнем и потурчените имена тогава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads