Реклама / Ads
16| 15232 |09.12.2018 АКТУАЛНО

60 блока изникват в „Младост“ в нова бетонна гора

.
Пред жителите на квартала настоящата управа на община е представила официално Планът за ново строителство.
Проект на нова бетонна гора от над 60 блока, повечето с над 10 етажа, ще изникне в район „Младост“. Не е известен инвеститорът на мащабното застрояване. Бившата кметица Десислава Иванчева, която от месеци е в ареста, чрез страницата си във фейсбук предупреди за подготвяното гигантско строителство.
 

Над 60 нови сгради е предвидено да бъдат издигнати в квартал Младост. Седем месеца след зрелищния арест на кметицата Десислава Иванчева, става ясно, че властите на столицата имат съвсем ясен план за мащабно строителство в Младост. Застрояването е подготвяно въпреки гражданските протести срещу презастрояването в квартала, исканията за повече зелени площи и възможност за нормален живот, съобщава Евроком.

 

"Предвижда се много голямо застрояване по мои груби сметки около 500 000 кв. м. разгърната застроена площ. Това са нови около 15 000 жители и нови над 10 000 автомобила. Представете си това застрояване какво допълнително натоварване ще представлява за един квартал, който и без това е изключително презастроен. Една много малка уличка като ул. "Ана Ахматова" ще трябва да обслужва нови допълнителни около 2000 автомобила. Според мен този план трябва да бъде отменен, за да се изчака завършването на "Визия за София", която трябва да е готова през юни месец догодина. Терените, които достигат до магазин Метро трябва да бъдат част от Източен парк, а не да се застрояват." Това каза общинският съветник Войслав Тодоров пред камерата на Евроком на общественото обсъждане на ПУП-а за разширение на Младост 1А.

 

Пред жителите на квартала настоящата управа на община е представила официално Планът за ново строителство. Предвиждат се нови 60 сгради, повечето от които ще са жилищни блокове на по 10 етажа. Според проектантите законът е спазен до последната буква. Никой обаче не съобщи кой е инвеститорът, който ще изгради новата бетонна гора. На обществено обсъждане жителите на Младост изразиха недоволството си. Самата Иванчева от фейсбук –страницата си предупреждава за подготвяното гигантско строителство.

 

Според управата на район „Младост“ планът за застрояването е съгласуван със столичното кметство. Коментираха също, че в качеството си на административен район на Столична община могат да правят единствено препоръки и предложения. След съветване с проектантите на плана те са излезли с решение училището да се разшири, както и редукцията на частните имоти за столична община да достигне 25%, както е по закон.

 

Хората масово коментират, че всъщност Иванчева е трябвало да бъде отстранена за да не пречи на големи бизнес-интереси. Отказаха обаче да застанат пред камерата, с мотива, че ги е страх.

 

Другата седмица, в четвъртък, предстои поредно обществено обсъждане. Гражданите на Младост отново ще могат да изразят мнения, препоръки и възражения. Представянето на проекта ще се състои от 18.00 часа в Народно читалище „Младост“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 19069 |11.09.2017 Скандал! НАТО пита кой в София спира поръчки за $80 млн за блока . 1| 6299 |14.11.2016 Десислава Иванчева става кмет на „Младост“ с близо 60% подкрепа . 0| 7909 |20.09.2016 След „Младост“ и „Люлин“, „Лагера“ също скочи срещу застрояването на зелени площи . 1| 4949 |28.02.2016 Утре пада гръцката блокада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads