Реклама / Ads
8| 4238 |13.08.2024 АКТУАЛНО

ISW: Путин наложи информационно затъмнение на украинското настъпление в Курска област

.
Кремъл
Руският президент Владимир Путин продължава да се представя като ефективен и компетентен ръководител на ситуацията по украинско-руската граница и да прехвърля отговорността за продължаващите предизвикателства при реагирането на украинското нахлуване в района върху други руски военни и правителствени служители. Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).
 

Решението на Кремъл да публикува кадри, на които се вижда как Путин наказва висши руски служители, вероятно е предупреждение към други руски служители да се въздържат от коментари относно украинското нахлуване в Русия.

 

Решението на Кремъл да публикува видеозапис от срещата заедно със стенограмата от срещата на Путин с руски официални лица изпраща ясно послание към други държавни служители да се въздържат от коментари относно вземането на решения и операциите на Кремъл, руските военни и руските сили за сигурност за отблъскване на украинските сили от Русия и за смекчаване на свързаните с това граждански проблеми.

 

На 8 август руското опозиционно издание "Верстка" съобщи, че източник, близък до комисията по отбрана към Съвета на федерацията на Русия, е заявил, че администрацията на руския президент е препоръчала на руските депутати и сенатори да не коментират събитията в Курска област "до второ нареждане" или да ги обсъждат възможно най-кратко и да се позовават само на официални изявления.

Путин и високопоставени руски военни и служители по сигурността вероятно се опитват да контролират официалните сведения за ситуацията в Курска област и да предотвратят вътрешното недоволство, което би могло да застраши стабилността на Кремъл.

Путин делегира припокриващи се задачи на руското Министерство на отбраната (МО), Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Росгвардия в района на украинско-руската граница - което допълнително подчертава как руската силова групировка в Курска област се бори да създаде съвместни структури за командване и управление, необходими за координиране на операциите.

 

Путин предложи няколко оценки за украинските операции в Курска област, включително една, която подкопава дългогодишната информационна операция на Кремъл, лъжливо представяща Украйна като нежелаеща да участва в легитимни, добронамерени преговори и прехвърляща тежестта за мирните преговори върху Украйна.

 

Изглежда, че украинските сили продължават да напредват в Курска област въпреки неотдавнашните твърдения на руски военен блогър, че руските сили стабилизират фронтовата линия в Курска област.

 

Изглежда, че регионалните руски служители дават особено откровени оценки на продължаващото украинско нахлуване.

Високопоставени украински служители предоставиха актуална информация за продължаващото украинско нахлуване в Курска област и предупредиха, че руските сили могат да инсценират военни престъпления в Курска област, за да дискредитират Украйна и западната подкрепа за нея.

 

Съобщава се, че през нощта на 11 срещу 12 август украинските сили са нанесли удар с безпилотен самолет по руска военновъздушна база в Московска област.

 

Руският президент Владимир Путин и руското Министерство на отбраната (МО) подчертаха международните отбранителни връзки на Русия на Международния военно-технически форум "Армия-2024" в Москва, вероятно в опит да разширят международното военно-техническо сътрудничество и да позиционират силни отбранителни отношения с приятелски настроени към Русия държави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 7857 |13.08.2024 Съветът на Европа призова Радев да наложи вето на закона за "пропагандата в училищата" . 7| 6825 |11.08.2024 DW: Миналогодишният бунт на Пригожин показа, че системата, която Путин е изградил, всъщност е картонена . 4| 3716 |10.08.2024 България е на 21-во място в класирането по медали на Олимпиадата в Париж . 21| 9472 |07.08.2024 ББР си върна само 5 млн. лв. от отпуснатия на Гайтански заем за 150 млн. Почти 100% загуба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads