Реклама / Ads
12| 7486 |16.12.2022 АКТУАЛНО

Италианското посолство за Фрог: Нямаме нищо общо с наградата Джовани Фалконе

.
Джовани Фалконе
Нямаме нищо общо с наградата Джовани Фалконе. Това става ясно от отговор на Италианското посолство след запитване на Фрог нюз относно приза, който се връчва всяка година от община Благоевград.
 

Три пъти Благоевград удостоява главния прокурор Иван Гешев с това отличие. Наградата предизвика възмущение в цялата юридическа гилдия, която е категорична, че връчването на приза е  пиарски ход от страна на Гешев  и нищо повече.

 

Освен това, по думите им, е кощунство да се прави каквато и да е асоциация или връзка между легендарния съдия Фалконе, отдал живота си в борбата срещу мафията и Гешев, чията обществена подкрепа не надхвърля 6%. 


От посолството допълват още:  Искаме да Ви информираме, че наградата е само българска. Тя е създадена, управлява се и се присъжда само от българския организатор. Посолството знае за съществуването на наградата, но не е свързано с нея. Наградата просто е кръстена на Фалконе и Борселино и това е единствената италианска асоциация, която има с Италия и посолството.

 

Поради това посолството няма никаква роля или друга функция при връчването на наградата и в който и да е етап от подбора на носителите на наградата. Посолството получава покана всяка година за церемонията по награждаването, но само като акт на учтивост от страна на българската организация.

 

Фалконе, за разлика от Иван Гешев,  постига забележителни успехи като ловец на мафиоти. Той успява да изправи стотици от тях на подсъдимата скамейка. От средата на 1980-те години работи като съдия-следовател, а на огромен съдебен процес в средата на 1980-те години са произнесени многобройни дългогодишни присъди. Фалконе работи заедно с приятеля си от детските години - съдия Паоло Борселино, който няколко седмици след покушението на Фалконе също е убит от сицилианската мафия.


След тези две убийства страната се събужда от летаргия и предприема невиждани мерки срещу мафията. Приемат се строги антимафиотски закони, благодарение на които са  задържани босовете на сицилианската Коза Ностра, на калабрийската Ндрангета и на неаполитанската Камора. До тях се стига, след като колегите на Джовани Фалконе се вслушват в призива му “Следвайте парите”. Казват, че атентатът срещу съдия Фалконе променя завинаги Италия.

 

Българският главен прокурор Иван Гешев сякаш е от друга планета. През 2020 г. по време на най-мащабните антиправителствени протести, едно от исканията на хората бе оставката на Гешев.  Площадите се огласяха с призиви "Гешев е позор, оставка и затвор". У нас няма нито един осъден мафиот или представител на политическата върхушка. В същото време страната ни се сочи като най-корумпираната в ЕС.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6618 |06.12.2022 Само във Фрог: Стара планина и Манастир ”7-те престола” са под сериозна заплаха от воден катаклизъм . 0| 5131 |16.11.2022 Вера Банчева за Фрог: Микеле Плачидо идва на Киномания 2022, ще изненадаме с невероятни хитови заглавия . 3| 5844 |03.11.2022 Само във Фрог: Сирените няма да чуят 60% от българите при война и бедствие . 1| 6307 |18.10.2022 Д-р Гълъбова пред Фрог: Дори леките епилептични пристъпи водят до замъгляване, не е редно да се дават книжки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads