Реклама / Ads
0| 17975 |14.03.2022 АКТУАЛНО

Кой е гуруто, който влияе на Путин? Роден е в Украйна, мрази Ленин, величае Сталин

.
Владимир Медински
Един щрих от мотивацията на Путин да нападне Украйна, който според мен не е отбелязван до сега. Ръководител на руската делегация на състоялите се два кръга от преговорите с Украйна не е някой дипломат или военен, а помощникът на Путин и бивш министър на културата Владимир Медински. Това е една от най-мрачните ултраконсервативни фигури в руския обществено-политически живот през последните години.
 

По ирония на съдбата е роден в Украйна, Черкаска област, но и двамата му родители са руснаци, просто баща му, който е военен, е бил на служба там.

 

Медински е натегач и кариерист още от младежка възраст. Мечтае да учи във военно училище, но не го приемат заради проблем със зрението. Постъпва МГИМО, където е член на институтския комитет на Комсомола. След като завършва прави успешна кариера в рекламния бизнес. Става активист на управляващата партия „Единна Русия“, от 2004 до 2011 г. е депутат в Думата. От 2012 до 2020 г. е министър на културата.

Медински е смятан за член на „идеологическия клан на Путин“, за когото казва, че е „абсолютен гений на съвременната реална политика“. Създател и председател е на Руското военно-историческо дружество, което се занимава с налагането на великоруска националистическа гледна точка към историята, строи паметници и мемориали, организира военно-исторически лагери за ученици. Като министър на културата се застъпва за „отрицание на принципите на толерантност и мултикултурализъм“ и акцентира върху руските „традиционни ценности“. Призовава за създаването на „патриотичен интернет за борба със западните идеи“. Точно като Путин той величае царска Русия и се отнася критично към Ленин, но не и към Сталин.

 

Медински е защитил три дисертации, като особено скандална е последната – „Проблеми на обективността в осветляването на руската история от втората половина на XV до XVII век“. В нея той обявява, че критерий за истинността и достоверността на един исторически труд е дали той съответства на интересите на Русия. Представители на руската академичната общност опитват да оспорят тази дисертация поради очевидния факт, че тя е публицистика, пълна е с грешки и звучи абсурдно, но в крайна сметка Президиумът на руската ВАК се произнася в полза на Медински, който тогава е министър.

 

И един последен щрих от възгледите на Медински, 2 дни преди нападението срещу Украйна, той заявява, че „съвременната държава, която ние сме свикнали да наричаме Украйна, е исторически фантом… А така наречената история на Украйна е не просто неразривно свързана с хилядолетната история на Рус/Русия/СССР, това всъщност е самата руска история“.

 

Според мен именно Медински е основният гуру, който влияе върху възгледите на Путин за историята, не бих се учудил и ако той е истинският автор на прословутата статия на президента „За историческото единство на руснаците и украинците“, публикувана през миналата година. Така че назначаването на такъв човек за ръководител на руската преговорна делегация е още един знак за арогантността и незачитането на украинците от страна на Путин.


Пламен Димитров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8870 |09.03.2022 Полковник Христов с опит от Кербала и Нагорни Карабах: Който държи небето на Украйна, той контролира войната . 53| 160329 |02.08.2021 Теодор Ушев: Ако бъде избрано правителство на Слави, ще бъда първият, който ще извика - ”Оставка, мутро!” . 14| 8336 |01.06.2021 Бисери от Ангелов, който се възмутил от хаоса в МЗ и още... . 1| 3955 |24.04.2021 Цветан Цветанов: Важно е да видим реалната ситуация днес и какъв е хоризонтът, който се очертава за страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads