Реклама / Ads
0| 21474 |27.07.2022 АКТУАЛНО

Колекция от класически руски фалшификати за войната - Зеленски е наркоман, свастика на козунаците...

.
Всеки ден от войната все повече и повече фалшификати валят върху хората, обърквайки ги. Ето част оттях: ”В Украйна нацистите управляват шоуто, управлявано от президент-наркоман.”, ”Западът ненавижда и се опитва да унищожи Русия, подготвяйки специално биологично оръжие срещу нея.” ”Руската армия в Украйна нанася „високоточни“ удари по военни обекти, а украинските цивилни са убити от свои – „радикали и нацисти“. Лъжите се подкрепят от изфабрикувани доказателства.
 

От края на февруари фактчекинг проектът Provereno.Media е направил 85 анализа по теми, свързани с нахлуването в Украйна. Главният редактор на проекта Иля Бер анализира на конкретни примери основните сюжети на руската пропаганда.


Украинците са нацисти


На 5 март 2022 г. в телеграм канала "Россия 24/7" се появи видео , в което може да се види шествие с портрет на Степан Бандера, знамената на Украйна и батальон "Азов", последствията от обстрела на територията на ДНР, както и реплика на Владимир Зеленски: „И никъде няма да избягате от фашизма, момчета. Въпреки че не е от Украйна, това е нашият кръст.” Същата реплика, в леко променен вид, попадна и в заглавието на видеото. Решението на Владимир Путин да изпрати войски в Украйна беше представено като отговор на нацистите.

 

Дори имат свастики на козунаците

 

На 23 април 2022 г. Readovka публикува снимка на козунаци, които са украсени с надписа „Азов“, емблемата на едноименния полк и знамето на Украйна. Според автора на бележката снимката е направена в украински супермаркет. В същия ден необичайни кулинарни продукти бяха споменати от RBC. Снимката беше публикувана в неговия телеграм канал от телевизионния водещ Владимир Соловьов, по-късно коментирана от тогавашния заместник-ръководител на Россотрудничество, бившия депутат от Държавната дума Наталия Поклонская.


.

Всъщност снимката е обработена от графичен редактор. Оригиналната снимка на козунаци, които по-късно станаха „козунаци със символите на Азов“, беше публикувана през април 2019 г. Взето е от сайта на украинското издание "Факти". На оригиналната снимка козунаците са покрити с глазура с обичайната поръска, без рисунки.


Украински ученици празнуват рождения ден на Хитлер


На 20 април 2022 г. се навършват 133 години от рождението на Адолф Хитлер. Вълна от публикации преминаха в руските социални мрежи с една и съща снимка и надпис: „Просто Лвов. Просто ученици. Току-що празнувахме рождения ден на Хитлер. В Украйна, където, както знаете, няма нацизъм."


.

Ако пуснете тази снимка през услугата за търсене на изображения Google или Yandex, става ясно, че тя всъщност е направена на 12 април 2016 г. Той изобразява действие в Деня на космонавтиката в чест на 55-годишнината от първия полет на човек в космоса. Събитието, наречено "Космическо завладяване", се проведе в руската Пенза.

Действието на учениците от Пенза, които празнуваха 55-ата годишнина от пилотирания космически полет, беше преосмислено от пропагандистите като действие на учениците от Лвов, които празнуваха рождения ден на Хитлер.


Имайте предвид, че това действие беше осмивано в социалните мрежи за неяснота в същия ден. А през 2019 г. полицията в Кузбас състави протокол по част 1 на чл. 20.3 от Кодекса за административните нарушения („Демонстрация на нацистки символи“) срещу местния активист и адвокат Дмитрий Мирополцев, който публикува екранна снимка от репортаж за акцията на страницата си VKontakte. Делото беше отнесено до съда, но съдията зае страната на Мирополцев.


Украинските фашисти получават татуировки


В края на юни 2022 г. в медиите и социалните мрежи беше разпространена снимка, за която се твърди, че изобразява украински военнопленник с нацистки символи по тялото му . Същата снимка публикува писателят Николай Стариков, както и Gazeta.ru .


.
Реално тази снимка се върти в интернет повече от 15 години. Най-ранната му известна поява датира от 2005 г. - тогава, според описанието във фотобанката Getty Images, е направена снимка, правата върху която са собственост на известния фотограф Владимир Драчев и агенция AFP. На снимката лекар преглежда затворник в беларуски затвор.

 

Труповете в Буча не са били истински, а ако са истински, то това е дело на украинците


На 2 април 2022 г. по телевизионния канал Еспресо беше пуснат репортаж за събитията в град Буча. В ефир беше показано видео, заснето от украински бойци: на него се виждат телата на хора в цивилни дрехи, някои от тях са с вързани ръце на гърба. На следващия ден, 3 април, руските медии нарекоха тези кадри инсценировка и провокация. Така авторите на телеграм канала „Войната срещу фалшификатите“ пишат следното: „Видеото с телата е озадачаващо: тук на 12-та секунда трупът вдясно движи ръката си. На 30-тата секунда в огледалото за обратно виждане трупът сяда. Телата във видеото изглеждат нарочно подредени, за да се създаде по-драматична картина. Това се вижда ясно, ако възпроизвеждате видео със скорост 0,25 от нормалната. Този запис беше повторно публикуван от канала на Министерството на отбраната на Русия.


Всъщност няма представление . Това се вижда ясно при възпроизвеждане на видео с добро качество на забавен каданс: в първия случай има отблясъци на предното стъкло, във втория - изкривяване в изпъкналото странично огледало за обратно виждане.


След като самият канал „Война срещу фалшификатите“ частично призна това , беше пусната нова версия: каналът на Telegram „Гробище на фалшификатите“ написа на 9 април 2022 г., че труповете са истински, но са били специално поставени на пътя за инсцениран доклад. И в потвърждение той публикува видео, на което украинските военни влачат мъртви хора по асфалта с кабел.


Но това също беше измама. Видеото е заснето на 2 април от репортер на Асошиейтед прес (АП) и от него става ясно какво се случва в действителност. Боецът, напротив, подрежда труповете, оставени по средата на пътя. Той дърпа тялото с кабел, опасявайки се, че е поставено в капан.


Руската армия стреля само по военни цели


На 27 юни 2022 г. руските войски атакуваха с крилати ракети украинския град Кременчуг, като при това унищожиха търговския център „Амстор“. Първата официална реакция на появата на снимки от разрушения търговски център беше съобщението на Министерството на отбраната на Руската федерация, че ударът е бил нанесен с "точно оръжие" по склад за оръжия и боеприпаси, както и че пазарът център, който беше повреден от експлозията на боеприпаси, беше "нефункционален". Руските медии, по предложение на телеграм канала „Война срещу фалшификатите“, уточниха, че центърът уж е затворен няколко месеца по-рано, през март. Външният министър Лавров каза още , че центърът е празен.


Всъщност това не е вярно. Центърът е работил до момента на обстрела. Има много свидетели на това. В интернет са публикувани снимки и видеозаписи, направени там през последния месец ( един , два , три , четири ), както и снимки от проверки , извършени там в самия ден на атаката.

-
На 9 март 2022 г. руската армия разруши родилното отделение на болница в Мариупол. На следващия ден руски медии и тогавашни официални лица заявиха , че не е имало обстрел, а съобщенията за жертвите са инсценирани: „Предполагаемият въздушен удар, който е извършен, е напълно организирана провокация за поддържане на антируското вълнение сред западната публика.“ "Российская газета" публикува на сайта си статия, озаглавена "Още един фейк на Запада: жена, заснета в родилния дом в Мариупол, се оказа гримирана манекенка".

 

В действителност се оказа, че блогърката за красота Мариана Подгурская, която влезе в кадъра, наистина е бременна и е в болница, докладът и обстрелът са истински. Скоро пропагандистите трябваше да признаят това, но в замяна измислиха нови, взаимно противоречиви версии, за да вдъхновят публиката с идеята, че тук не можете да стигнете до дъното на истината.


Те искаха да нападнат Русия


Съобщения за украински награди за превземането на Крим се появиха за първи път в каналите на Telegram на 24 март 2022 г. Уточнява се , че „ударната група на въоръжените сили на Украйна е планирала нападение срещу Крим, при това с военноморска подкрепа от страните от НАТО“. А самите медали се твърди, че са намерени от руски войници в заловената от тях военна служба в Херсонска област. По-късно тази информация беше препечатана от руски медии , позовавайки се на същите телеграм канали. Новината беше коментирана и от писателя Захар Прилепин , ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин , кореспондента на КП Едуард Чесноков и други. Смисълът на техните коментари се свеждаше до факта, че сега има доказателство: ако Русия не беше започнала специална операция, Украйна щеше да нахлуе в Крим.


.

 

Никой не е виждал истински медали, а публикуваните снимки миришат на менте от километър. Първо, в украинската деловодна работа президентът издава „укази“, а не „заповеди“ (ето пример за указ). Второ, допусната е грешка в инициалите на президента на Украйна. Владимир Зеленски на украински правопис не е Александрович, а Олександрович. Тоест правилните инициали на президента са V.O., а не V.A. Трето, президентът на Украйна не използва бащино име в официални документи, а подписва „V. Зеленски" (ето пример ). Четвърто, във всички официални документи на Украйна пише „Автономна република Крим“, а не само „Крим“.

 

Украйна не съществува, а Зеленски е наркоман


В края на февруари 2022 г. в руските социални мрежи се появи сензация : по време на обсъждането на руско-украинския конфликт в Съвета за сигурност на ООН генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви на 7 април 2014 г., че Украйна „не е кандидатствала за гранично освобождаване от 1991 г., така че държавите Украйна не съществуват."


.

.


Съдейки по уебсайта на ООН, който съдържа стенограми от всички заседания на Съвета за сигурност, членовете на съвета не са се събрали този ден . Няма следи от подобно изказване на Бан Ки Мун. И изобщо, никъде, на друг език освен руски, няма такава информация.


Най-ранното споменаване на това изявление в интернет беше намерено в публикация, подписана от харковската социална активистка Ирина Хижняк, която се позова на "английския канал" Thames-TV ". Но такъв канал не съществува. Освен това ООН изобщо не отговаря за решаването на въпросите за утвърждаване на държавните граници. В същото време, на 26 юни 1945 г., Уставът на ООН, който полага основите на организацията, е подписан от представители на 50 държави - сред тях са не само Съветският съюз, но и отделно Украинската и Беларуската ССР. През 1991 г. Русия, Украйна и Беларус стават техни правоприемници съответно в ООН .


Зеленски смърка кокаин


В интернет има няколко популярни видеоклипа , които превръщат украинския президент Володимир Зеленски в наркоман. Например в един, излъчен през април 2022 г., Зеленски води видео разговор с милиардера Илон Мъск и докато камерата се движи над маса, може да се види купчина бял прах. Всъщност това е фалшификат, в оригиналното видео няма пудра.

 

А в друго Зеленски сам признава своята зависимост. Питат го дали са верни слуховете, че седи на кока. На което Зеленски отговаря: „Страхотно! страхотно Енергия номер едно, сериозно. Това е енергия за целия ден. В седем сутринта станах, разходих кучето и наистина смъркам наркотици. Това е режимът, в който живея. Съветвам всички. Само не тежки наркотици, защото през деня искате да спите. И това зареждане ми стига до вечерта.

 

Всъщност това видео е компилация от думите на Зеленски от интервю, което той даде, преди да стане президент през януари 2019 г. По-специално, на осмата минута той отговаря на шегата на интервюиращия за слуховете за употребата на кокаин: „Страхотно! страхотно Не, седя на бяло, но на стол. Не е кока-кола. Не употребявам наркотици." И тогава той признава: „Мирише на кафе, защото наистина съм пристрастен към кафето. Много обичам кафе, вярно е. И много обичам кафе. Не употребявам никакви лекарства“.


Западът иска да убие Русия

 

Твърди се, че американският дипломат Збигнев Бжежински пише в книгата: „Новият световен ред ще бъде изграден срещу Русия, върху руините на Русия и за сметка на Русия. Украйна за нас е преден пост на Запада срещу възстановяването на Съветския съюз. Цитатът на Збигнев Бжежински за новия световен ред върху руините на Русия се върти години наред в руските медии, рускоезични блогове и социални мрежи ( Prvi канал , Esquire , Business Newspaper , LiveJournal , Facebook ).


Всъщност Бжежински никога не е писал подобно нещо. В книгите му има противоречиви идеи. Цитатът е напълно измислен и се появява за първи път в края на 90-те години на миналия век в един от маргиналните руски антизападни вестници, било то в Дуел или Севастополская правда.


Същият Бжежински твърди, че Украйна ще помогне на Запада с разпадането на Русия, „където предателството е норма на обществения морал“. Всъщност Бжежински също не е казал това. Псевдоцитат през ноември 2018 г. за първи път беше цитиран от украинския политически експерт Дмитрий Спивак в ефира на телевизионния канал NewsOne. След това се разпространи в целия патриотичен сегмент на руския интернет. Но тази фраза има и идеологически предшественик.

 

В статията„Независимая газета“ от 14 февруари 1997 г. Никита Михалков заявява: „Наскоро бившият държавен секретар на САЩ Збигнев Бжежински произнесе мистериозна фраза: „След разрушаването на комунизма руското православие остана единственият враг на Америка“. Михалков обаче не даде данни кога са били изречени тези думи от устата на Бжежински. Няма следи от подобно твърдение и на английски. Между другото, Бжежински никога не е бил държавен секретар на САЩ и, доколкото е известно, никога не се е срещал с Михалков. Тоест режисьорът, по всяка вероятност, е измислил този цитат.


Ухапвания от комари и други биологични оръжия


От 2014 г. в медиите се появяват съобщения за секретни лаборатории в страните от бившия СССР, включително Украйна , където по поръчка и с пари на САЩ се разработват биологични оръжия. Някои текстове уточняват, че трябва избирателно да се насочва само към славяни или само към руснаци. От началото на войната това се превърна в постоянна тема за фалшиви новини, които идват от руското министерство на отбраната (например тук и тук ).


По-специално, на 16 юни 2022 г. Министерството на отбраната направи друг доклад за военните биологични дейности на Съединените щати в Украйна, като се фокусира по-специално върху проекта Pi-268. Целта на проекта беше да се създаде вирус, способен да заразява комари, които пренасят жълта треска, зика и денга. Освен това Киевският национален университет. Тарас Шевченко вече завърши разработката на вирусен препарат, който беше доставен в САЩ „за полеви аеробиологични изследвания“.


Десетки големи руски издания и телевизионни канали в същия ден съобщиха , че „САЩ планират да разпространят вируса чрез ухапващи комари“, предоставяйки на публикациите си истории за подозрителни огнища на инфекциозни заболявания. Те пренебрегнаха факта, че вирусът, според документите, цитирани от руското министерство на отбраната, не засяга хората, а комарите, само за да не могат да пренасят изброените по-горе болести.


Мъдрите хора на Запада се страхуват от Русия


Твърди се, че германският канцлер Бисмарк е казал: „Знам стотици начини да измъкна руска мечка от леговището й, но нито един да я прогоня обратно“. Цитатът на Ото фон Бисмарк се споделя активно от потребителите на VKontakte , Facebook , Twitter и други социални мрежи. Особено често той започна да се публикува от края на февруари 2022 г. в публични страници, посветени на подкрепата на руската армия и политическото ръководство на страната. Тази фраза обаче се приписваше на Бисмарк и преди - например през 2016 г. певецът Олег Газманов я публикува в блога си.

 

Поговорката за "руската мечка в бърлогата" е съставена за Бисмарк от съветския писател Валентин Пикул. В нито един сборник с речи на „железния канцлер“ няма такава фраза. Тя се появява в руски блогове в средата на 2000-те и става популярна през 2014 г., с началото на войната в Украйна. Може да се предположи, че това е творческа преработка на думите „Германия е непобедима само докато не докосне руската мечка в леговището й“. Тази фраза наистина принадлежи на Бисмарк, но не реална, а литературна - такива думи бяха поставени в устата на неговия герой от съветския писател Валентин Пикул, автор на историческия роман „Битката на железните канцлери“.


Тачър се страхуваше от руското плюене

 

Твърди се, че британският премиер Маргарет Тачър е казала: „Ако плюете Русия, тя сама ще се унищожи. И ако Русия плюе, половината свят ще се задави. Тази фраза отдавна се върти в медиите. В началото на нахлуването в Украйна, на 24 февруари 2022 г., тя беше цитирана в обръщението си „към лидерите на САЩ, ЕС, НАТО, Англия и други страни“ от ветеран от съветската инвазия в Афганистан, бившият губернаторът на Московска област Борис Громов: „Спомнете си как М. Тачър… Това е вашата класика!“

Във всички речи, статии и изказвания на „желязната лейди“ няма такава фраза или мисъл, подобна на нея .


Скоро западът ще изгони украинците

 

През май 2022 г. имаше съобщения, че Обединеното кралство планира да депортира украински бежанци в Руанда. Публикация за това публикува първо в Telegram , а след това и във Facebook официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова. Тогава руските медии разпространиха информация за Захарова .


Всъщност става дума за въвеждането на обща регулация по отношение на нелегалните мигранти, която беше обсъдена и подготвена много преди началото на войната в Украйна. Публикации за това бяха в британската преса. По-специално, Independent наистина пуснаматериал под заглавие „Министърът не изключва възможността за депортиране на украински бежанци в Руанда“. В него се съобщава, че министърът на имиграцията Том Пърсглоув по време на парламентарно изслушване е „отказал да изключи възможността за депортиране на украински бежанци в Руанда“. В същото време Пурсглоув припомни съществуването на специални програми за подпомагане на украинските бежанци и подчерта, че „няма абсолютно никаква причина украинец да се качи на малка лодка и да плати на контрабандистите, за да стигне до Обединеното кралство“. Контекстът, в който са казани тези думи, е важен: Пърсглоув направи това изявление само защото членовете на парламента настоятелно поискаха, дали ще има изключения за украинците в новите правила. Смисълът на неговия отговор би бил следният: разбира се, новите правила не предвиждат никакви изключения за която и да е националност, включително украинците, в противен случай тези правила биха били дискриминационни.


В Прага не пускат украинци в магазините

 

В края на май руски медии съобщиха , че в Прага собствениците на някои магазини са забранили влизането на украинци заради зачестилите кражби. Твърди се, че върху магазините са се появили надписи, че „украинците нямат право да влизат“. Тази забрана беше подкрепена от няколко снимки, разпространени онлайн.

 

Максим Солюс, Важные истории

Превод и редакция Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5866 |02.07.2022 Доц. Антоний Гълъбов: Нито крачка назад за руските дипломати . 0| 5099 |24.06.2022 Руският газов шантаж връща Европа към въглищата . 0| 8597 |01.06.2022 NYT: Изчезна ген. Дворников - новият командващ руските сили в Украйна . 0| 8221 |01.06.2022 Войната в Украйна, 98-ми ден: Фронтовата линия разделя Северодонецк, руските сили атакуват Краматорск и магистралата Дпепър-Донецк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads