Реклама / Ads
0| 8232 |01.06.2022 АКТУАЛНО

Войната в Украйна, 98-ми ден: Фронтовата линия разделя Северодонецк, руските сили атакуват Краматорск и магистралата Дпепър-Донецк

.
В Северодонецк се водят ожесточени битки, каза по-рано кметът на града Фронтовата линия разрязва града наполовина.В покрайнините на Северодонецк има улични битки. Тежките артилерийски и минометни обстрели на града продължават.
 

Хиляди цивилни не могат да напуснат града поради стрелбата и нямат достъп до вода, храна, лекарства и електричество. евакуацията на хората от Северодонецк беше спряна поради непрекъснат обстрел от руската армия.


Преди войната в Северодонецк живеят около 100 хиляди жители, властите на Луганска област от няколко седмици ги призовавават да заминат за по-безопасни места. Според различни оценки в града са останали още около 15 000 души.

Най-малко 4074 цивилни, включително 262 деца, са загинали в Украйна от началото на войната, според ООН. Други 4826 души са ранени

 

Основната оперативна задача на руската армия е обкръжаването на Северодонецк и затварянето на "котела" около украинските сили в района на Луганск. Превземането на град Лиман може да помогне на военните в това.


Маршрутите за доставка, свързващи концентрацията на украинските сили с останалата част от страната, остават под украински контрол.


Благодарение на голямата концентрация на сили и огнева мощ на сравнително малка площ Русия успя да постигне по-забележими местни успехи, отколкото в началото на войната. Това обаче принуждава руската армия да поема рискове в други части на окупираните територии.


В следващата фаза руските сили ще се стремят към реализиране на оперативни мисии извън Северодонецк. И по-специално превземане на стратегически важния град Краматорск и магистралата Днепър-Донецк.

 

В редовното си видеообръщение президент Володимир Зеленски обяви, че украинските сили имат известен успех на фронта в окупираната Херсонска област. Тежко обаче остава положението в на източния фронт.


„Ситуацията в Донбас е много тежка. Северодонецк, Лисичанск, Курахово сега са в епицентъра на конфронтацията. Като се има предвид наличието на голям химически завод в Северодонецк, ударите на руската армия там, наред с други места, включително въздушни бомбардировки, са просто лудост, но на 98-ия ден от такава война вече не е изненадващо, че за руските военни, за руските командири, за руските войници всяка лудост се приема лесно”, каза още Зеленски.

 

Пореден пример за плячкосване на собственост в Украйна. Бежанка, която сега живее във Великобритания с децата си, разпознала покъщнината си, натоварена върху руски танк.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6770 |08.05.2022 Войната в Украйна, ден 74: Няколко ракети са ударили Одеса, украинска контраофанзива край Харков . 0| 7407 |23.04.2022 Войната в Украйна, ден 59: Киевският митрополит повежда поход на спасението към Мариупол . 0| 7068 |18.04.2022 Войната в Украйна: Руските удари продължават, Мариупол се съпротивлява . 0| 5707 |15.04.2022 Войната в Украйна: Мощни експлозии в Киев, Херсон и Харков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads