Реклама / Ads
0| 6751 |08.05.2022 АКТУАЛНО

Войната в Украйна, ден 74: Няколко ракети са ударили Одеса, украинска контраофанзива край Харков

.
Няколко ракети са ударили днес украинския пристанищен град Одеса, съобщи ”Ройтерс”, цитирайки изявление по телевизията на говорителя на областната администрация Серхий Братчук.
 

В Одеса се чуват взривове, виждат се ракети, предаде агенция Укринформ, цитирайки акаунта в „Телеграм“ "Суспилне Одеса".


Според местни медии задействана е противоракетната отбрана на града.

 

Москва се опитва да обстрелва и Южна Украйна, за да откъсне страната от морето и да създаде коридор към отцепилия се молдовски регион Приднестровието, където отдавна са разположени руски войски.

 

В знак на неочаквано ефективната отбрана, която продължава боевете вече 11-та седмица, украинските военни сразиха руските позиции на остров в Черно море, който беше превзет в първите дни на войната и се превърна в символ на съпротивата.

 

Сателитни снимки, анализирани от Асошиейтед прес, показаха, че Украйна се е насочила към държания от Русия Змийски остров в опит да възпрепятства усилията на Русия да контролира Черно море.

 

Украинската контраофанзива напредва около втория по големина град в страната - Харков, въпреки че той остава основна цел на руския обстрел, обобщава в. "Гардиън". Медията се позовава на западни военни анализатори.


Най-интензивните сражения през последните дни се водят в Източна Украйна, където двете страни водят ожесточена битка за завземане или връщане на територии. Офанзивата на Москва там е съсредоточена върху Донбас, където подкрепяните от Русия сепаратисти водят боеве от 2014 г. насам.


Губернаторът на Луганска област, една от двете в състава на Донбас, съобщи, че руски удар е унищожил училище в село Билогоровка, където 90 души са търсили спасение в мазето.


Губернаторът Серхий Хайдай, който публикува снимки на горящите развалини в Telegram, заяви, че 30 души са били спасени. По-късно службите за спешна помощ съобщиха, че са открити две тела, а под развалините може да има още погребани. Спасителните работи бяха преустановени през нощта, но трябваше да бъдат възобновени в неделя.


Хайдай съобщи също, че две момчета на 11 и 14 години са били убити от руски обстрел в град Привилия, а две момичета на 8 и 12 години и 69-годишна жена са били ранени.

 

Сигнали за над 16 хиляди изчезнали украинци са подадени от техни близки и приятели на телефонния номер на „горещата линия“ на комисаря на Върховната Рада по правата на човека в Украйна. Подадени са над 16,6 хил. искания за издирване на изчезнали хора, като над 2 хил. от тях са деца, съобщи омбудсманът на Украйна Людмила Денисова в канала си в Телеграм.

 

Денисова предаде данни за изчезналите граждани на комисаря по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович, която е на четиридневно посещение в Украйна. За да се справи с проблема, омбудсманът предлага заедно с представители на Международната комисия за изчезнали лица да приложи общ механизъм за издирването на изчезналите граждани. Комисарят по правата на човека отбелязва, че с присъствието си в Украйна тя демонстрира солидарността на ЕС с Украйна. Миятович посети градове, освободени от руските войски в района на Киев. След посещението си Миятович ще направи доклад за видяното в Комитета на министрите на Съвета на Европа

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7367 |23.04.2022 Войната в Украйна, ден 59: Киевският митрополит повежда поход на спасението към Мариупол . 0| 7032 |18.04.2022 Войната в Украйна: Руските удари продължават, Мариупол се съпротивлява . 0| 5667 |15.04.2022 Войната в Украйна: Мощни експлозии в Киев, Херсон и Харков . 0| 10500 |03.04.2022 Бившият украински премиер Юлия Тимошенко: Ако свободният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads