Реклама / Ads
6| 6441 |10.03.2017 АКТУАЛНО

О. Минчев: Изгонването на сирийците и отец Кортези е позор за България

.
Огнян Минчев
Изгонването на сирийското семейство с бежански статут от Белене и последвалото фактическо изгонване на приютилия ги свещеник отец Кортези е позор за България.
 

Това написа в профила си във Фейсбук политологът проф. Огнян Минчев след като стана ясно, че католическият свещеник, отец Кортези, който от 6 години е в България напуска страната ни.

 

„Особено унизителен е този позор за българските интелектуалци, градящи обществено мнение, защото не успяхме да създадем у хората нормални демократични представи и убеждения по проблемите на бежанците“, пише в самокритичен дух проф. Минчев.

 

Винаги съм поддържал гледната точка, че отприщването на многомилионна вълна от имигранти към Европа – целенасочено генерирана и организирана с цел дестабилизация на Стария континент – е недопустима и изисква мобилизация и съпротива от европейските държави и общества. Но това не освобождава европейците – в частност българите – от необходимостта да бъдат хора, човечни и ангажирани в подкрепата на страдащи и нуждаещи се от помощ човешки същества. Бягството от война е старо като света.

 

Не всички бежанци можеш да приемеш в дома си – на някои може да се помогне и по други начини. Но ако можеш да помогнеш – човешкият ти дълг е да го направиш. В България няма и няма да има големи потоци бежанци – по обясними причини. Разумното ограничение не може да стига до отрицание на човечността. Отец Кортези ни напомни това, но ние го прогонихме. Сега трябва ежедневно да си го напомняме сами“, завършва Огнян Минчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3942 |05.03.2017 Тръмп изключва сирийците от ”черния списък”? . 3| 4453 |22.02.2017 Учител: Заплаха са не сирийците в Елин Пелин, а мафията . 4| 8003 |25.01.2017 Минчев: Неутралността на служебният кабинет зависи от чистките в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads