Реклама / Ads
0| 3698 |14.07.2022 АКТУАЛНО

Министър Божанов освети плащанията на държавата над 5 000 лв. от 2006 г. насам

.
Божидар Божанов Източник: БГНЕС
Преди няколко седмици Министерският съвет прие решение, с което възложи на министъра на финансите и министъра на електронното управление да публикуват индивидуалните транзакции от системата за бюджетни разплащания (СЕБРА) от 2006 г. досега. Предложението беше съвместно внесено от мен и министъра на финансите. От тази седмица данните вече са качени на портала за отворени данни. 900 MB файл с данни всяко едно плащане (над 5000 лв.) за всички разходи, с изключение на заплати и осигуровки.
 

Това обяви в профила си във „Фейсбук“ министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов. Очаква се в следващите седмици институциите в сектор „Сигурност“ да дадат съгласие за публикуване и на техните данни.

 

„От това може да се види на кого е плащала държавата най-много в даден сектор, кои фирми започват да получават повече пари при идване на власт на едно или друго правителство (напр. ръстът на плащания към някои строителни фирми в последния мандат на ГЕРБ е любопитен). Може да се види кои плащания се разминават от обявените по обществени поръчки (т.е. или попадат в изключения по ЗОП, в т.ч. инхаус, или са сключвани необявени допълнителни споразумения). Плащанията към медиите също могат да се видят, за да си обясним защо една или друга медия е благосклонна към властта“, пише Божанов.

 

„Досега данните от СЕБРА бяха публични само в обобщен вид - кои институции колко плащат всеки ден. Но не и на кого, не и с индивидуализирани транзакции, не и за какво точно. Сега това се променя и оттук нататък всяко плащане ще трябва да се появяват на портала за отворени данни най-късно месец, след като е направено. Освен решението на Министерския съвет, тази седмица публикуваме и наредба, която устойчиво да уреди това задължение на изпълнителната власт“, обеща министърът в оставка.

 

„Прозрачността е силна антикорупционна мярка. Когато планиращия да злоупотреби с публични средства знае, че досегашните похвати за заобикаляне на публикуването вече няма да работят, би се замислил дали да злоупотреби. Това качва и политическата цена на корупцията - вече вместо да има просто едни обвинения, ще се виждат числа и графики, които показват реалните измерения на корупцията. Докато имаме прокуратура, която не повдига обвинения за корупция, то поне да бъде плащана политическата цена за такива действия.

Това е само една от мерките за антикорупционна прозрачност, която сме предприели. Смятам, че като правителство сме длъжни да осветим работата на държавата, защото тя трябва работи за хората и пред хората“, добавя Божидар Божанов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 37718 |01.07.2022 Мрежата прегря: Какво смята за Асен Василев като министър-председател? . 0| 16225 |23.03.2022 Изчезнаха министърът на отбранана Шойгу и началникът на ГЩ на Русия Герасимов . 34| 11319 |08.02.2022 Конституционният съд реши: Министърът на правосъдието може да иска оставката на главния прокурор . 8| 10649 |13.01.2022 Мика Зайкова обяснява разочарованието, министър Гьоков успокоява с осъвременяване на пенсиите с 6,1%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads