Реклама / Ads
8| 8067 |10.08.2014 АКТУАЛНО

Нарцисизмът се разкрива вече за 20 секунди

.
Вече има способ, по който хората, подвластни на нарцисизма, могат да бъдат разпознати за не повче от 20 секунди. При това чрез задаването на един единствен въпрос: Вие подвластен ли сте на нарцисимза? Самовлюбените хора се гордеят, че толкова се обичат. Те не считат нарцисизма за отрицателно качество.
 

Егоцентриците от този тип поставят себе си над останалите, гордеят се с това и нямат пробем да го признаят, категоричен е ученият Брад Бушман от Държавния университет в Охайо.

Откритието има огромно практическо значение, пише CBSNews. Досега психолозите използваха тест от 40 въпроса, за да определят нарцисизма. Това в голяма степен се отнася за разпознаване на характера у политиците, от които зависят не само приемането на нови закони, но и в подбора на кадри, особено ръководни, в предприятията и фирмите.  Някои от компонентите на нарцисизма са особено вредни в определени области. Политиката е първа в списъка, твърдят учените. Досега разкриването на нарцисите е ставало за минимум 13 минути. През това време от отговорите на въпросите се изяснява тщеславието, склонността към самолюбуване и използването на други хора за постигане на лични цели. Най-вредната страна на нарцисите е тяхната убеденост, че останалите са им длъжни. Тази черта нанася и най-големи щети на обществото.

Новото научно откритие се базира и на анкета сред 2200 души, които били запитани директно дали смятат, че са нарциси. Участниците били оценявани по скала от 1 до 7 : от "това не ме засяга" до "много ми отива". Над 80 на сто от запитаните охотно признали, че много се обичат и харесват. Някои изстрелвали отговора буквално за 3-4 секунди.

Нарцисизмът е буквално болест за обществото. Самовлюбените хора не се саморазвиват, защото смятат, че са достатъчно добри в това, което правят. Те отказват да разберат проблемите на останалите, не са съпричастни към общите теми и се интересуват единствено от личните си ползи, категоричен е Брад Бушман. Изследователите смятат, че новият метод е много ценен за ситуации, в които трябва да се взимат бързи и отговорни решения. Подборът на хора, както и изборът на гласоподавателите би трябвало да се влияят в голяма степен именно от такава характиристика на дадения кандидат за пост или участие в политически процеси.

 

С наближаването на изборите на 5 октомври темата ще е особено актуална за българското общество. Хората трябва внимателно да оценяват тези, които им обещават светло бъдеще или непрекъснато им натякват, че точно те са техните спасители, че са "избрани" да управляват и властта им се полага, коментира за Фрог нюз психологът Дамян Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8309 |29.07.2014 Сигнали до прокуратурата и БНБ за разкриване на банкова тайна внесоха директори на КТБ . 5| 8153 |10.03.2014 Един работещ издържа повече от един пенсионер . 4| 6501 |05.01.2014 Пак сме им виновни на англичаните; вече и за евроскептицизма . 1| 7152 |16.11.2013 Фейсбук вече разполага законно с информацията ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads