Реклама / Ads
16| 7900 |28.02.2024 АКТУАЛНО

Приднестровието моли Путин за "помощ" срещу Молдова, украински депутат с предупреждение за война

.
Политиците в подкрепяния от Кремъл отцепнически регион Приднестровие в Молдова се обърнаха към руския президент Владимир Путин с призив да го "защити" от "натиска" на Кишинев.
 

Депутатите са приели резолюция, която съдържа обръщение към Съвета на федерацията и Държавната дума на Руската федерация "с молба да се приложат мерки за защита на Приднестровието, като се вземе предвид фактът, че на територията на републиката постоянно пребивават повече от 220 000 руски граждани и уникалният положителен опит на руските мироопазващи сили в Днестър, както и статутът на гарант и посредник в преговорния процес", пише руското независимо издание "Медуза".





Резолюцията съдържа и призив към ООН, ОНД, ОССЕ, Европейския парламент и други организации с молба да се предотврати по-нататъшна ескалация на отношенията между Кишинев и Тираспол - столица на непризнатата Приднестровска република, както и да се съдейства за възобновяване на пълноценния диалог между Молдова и Приднестровието.

 

Конгресът се провежда по инициатива на президента на Приднестровието Вадим Красноселски. В срещата участваха над 600 делегати.

 

"Надяваме се, че посредниците в преговорите по приднестровското споразумение - ОССЕ, Русия, Украйна, включително САЩ и ЕС, които гарантират демокрацията и мира в нашата земя - ще реагират на решенията, които приехме. Искаме те да обърнат внимание на недопустимостта на мерките, предприети от молдовските власти спрямо нашата република", коментира конгреса Галина Антюфеева, заместник-председател на местния парламент.

 

Приднестровието, което се намира по границата на Молдова с Украйна и е населено предимно с руснаци, украинци и молдовци, функционира като непризната държава след разпадането на Съветския съюз, като запазва знамето си със сърп и чук от съветската епоха и използва руския език като един от официалните.

 

Молдова многократно е отричала да оказва натиск върху Приднестровието и е обвинявала Русия, че дестабилизира ситуацията в страната чрез маневрите си в отцепническия регион.

 

Путин, който в нарушение на международното право анексира множество региони на Украйна в рамките на продължаващата пълномащабна инвазия на Русия, трябва да направи пространно обръщение към руския парламент в четвъртък, пише "Politico".

 

През 2006 г. беше проведен непризнат от международната общност референдум за "свободно присъединяване на Приднестровието към Руската федерация", който официално беше подкрепен от 98% от гласоподавателите в Приднестровието.

 

Оттогава обаче Москва се противопоставя на по-нататъшни стъпки към анексиране. Въпреки това тя поддържа 6000 души военно присъствие в региона, което предотвратява всякаква възможност за обединение с Молдова. Москва нарича войските "миротворци".





Руското външно министерство заяви в сряда, че защитата на жителите на Приднестровието, включително на руските граждани, е един от приоритетите му. Те обещаха да разгледат апела.

 

Конфликтът между Кишинев и Тираспол ескалира в началото на 2024 г., когато молдовските власти отменят митническите привилегии за приднестровските компании, като по този начин задължават местните предприятия да плащат мита в молдовския бюджет на обща основа.

 

В средата на февруари приднестровският политик Генадий Чорба заяви, че по време на конгреса депутатите може да поискат включването на Приднестровието в състава на Руската федерация. Той също така предположи, че руският президент Владимир Путин ще одобри това искане по време на обръщението си към Федералното събрание на 29 февруари. Тази информация не се потвърди и участниците в конгреса не поискаха присъединяване на Приднестровието към Русия.

 

Олександр Мережко, член на Върховната рада на Украйна от фракцията "Слуга на народа" - партията на президента Володимир Зеленски, председател на парламентарната комисия по външна политика и междупарламентарно сътрудничество, смята, че евентуален опит на Русия да анексира Приднестровието може да доведе до открита война между Руската федерация и НАТО, предаде "Українські Новини".





"От гледна точка на международното право Приднестровието има статут на територия, временно окупирана от Русия. Ако Русия се опита да анексира Приднестровието, в крайна сметка това може да доведе до открита война между Русия и НАТО", заяви украинският парламентарист.

 

Нито Молдова, нито Румъния могат да позволят на Русия да анексира Приднестровието, каза той.

 

Мережко твърди, че в резултат на опита на Русия да анексира Приднестровието Румъния, която е член на НАТО, може да се окаже във война с Русия.

 

"Общо взето, това, което Русия прави в момента чрез своите марионетки в Приднестровието, е умишлена провокация, която е насочена и срещу Украйна, тъй като Русия се опитва да създаде още един конфликт в Европа, за да отслаби вниманието на света към руската агресия срещу Украйна", обобщи ръководителят на комисията по външна политика.

 

Както по-рано съобщи "Українські Новини", така наречените "депутати" от непризнатото Приднестровие възнамеряват да се обърнат към Русия за помощ поради предполагаемо засилващия се натиск от страна на Молдова.

 

Въпросното искане вече е факт.

 

ФрогНюз

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7188 |28.02.2024 Съдия Цариградска: Стар похват в съветските държави е да се приписват престъпления от голям обществен интерес на хора с психични разстройства . 40| 11541 |26.02.2024 Креватни емоции и трупове: Любовница на Путин сменя Маша във Външно на Русия? Трусове в София . 2| 4111 |26.02.2024 Кои министри ще запазят постовете си? Очаква се днес анализът на Денков и Габриел . 3| 4034 |24.02.2024 "Писма от Украйна": Истината за украинските българи и едно предупреждение за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads