Реклама / Ads
11| 5067 |01.10.2023 АКТУАЛНО

Радослав Рибарски заподозря политически причини в енергийните протести

.
Източник: БГНЕС
Депутатът от ПП-ДБ и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски смята, че протестите на енергетици и миньори изглеждат все по-политически. Пред БНР той обясни това с наближаващите местни избори.
 

"Дълги месеци се търсеше решение, много разговори се проведоха, много обществени обсъждания. Сега виждате, че се отказва и разговор. Така че изглежда все по-политически предвид това, че влизаме и в кампания за местни избори. Виждаме и синдикални лидери в листите за общински съветници. Най-вероятно не се търсят отговори и решения за тези хора, а се провокират политически с оглед предстоящите местни избори", коментира той в интервю за предаването "Неделя 150".

 

По думите му само в Стара Загора са проведени 3 обществени обсъждания. Според него дългото отлагане на този въпрос стои в основата на нещата.


"Вече в този преломен момент, когато ние сме на път отново да изгубим едни средства, които са жизненоважни за този регион, за да премине през този преход, който се очертава така или иначе. Той е видим и сега. И в момента е намален добивът на мините, ТЕЦ-овете не работят на пълната си мощност. Именно това намалява свежият приход на ресурс, а заплатите на тези хора трябва да се плащат. Този териториален план е именно за справяне с тези последици от увеличаващите се въглеродни емисии и липсата на пазар за тази енергия, която в сегашната ситуация се оказва непродаваема и те трупат загуби". 

 

Рибарски напомни, че другите държави са подали териториалните си планове и вече се възползват от отпуснатите средства, като се вкарват в икономиката по региони:


"Тези опасения на хората там не са толкова големи, както при нас, които чакаме до последния момент, последния срок, с много напрежение да подадем своите планове. Има редица възможности, които предоставя ЕС, за подпомагаме, когато се загуби заетост в такива региони". 


За него напрежението е необяснимо. Териториалните планове, заедно със средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, са ресурс, от който България трябва да се възползва, категоричен е депутатът.


"Иначе сами трябва да се борим с последствията от ангажиментите, които са поети със "зелената сделка", години преди да се появи ПП. Сега виждаме последствията. Това не е във връзка с това кой е на власт. Това е дългосрочна политика, която някой е отказвал да води в правилната посока". 


Управляващите и ЕК мислят за инвестиции в регионите, категоричен бе Рибарски. По думите му планът цели да насочи свеж ресурс в индустрии, които трябва да бъдат развити и да няма сътресения и шок при рязко намаляване на производството.


"Нека диалогът продължи, но с ясни и конкретни искания, съобразени с регламента, който териториалните планове следват. Необосновани искания, като механизма за капацитет, който беше пропилян преди 4-5 години, към момента е съвсем друга битка, която не засяга териториалните планове и ще трябва да се води на друго ниво. Никъде в териториалните планове няма дати за затваряне. Ефектите от декарбонизацията на цяла Европа са видими вече в региона и е крайно време да се изправим пред проблемите, а не да ги отлагаме за пореден път", отбеляза още заместник-председателят на парламентарната енергийна комисия.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6567 |30.09.2023 Блокадите на "Тракия" и "Прохода на републиката" продължават /обновена/ . 2| 5486 |29.09.2023 Георги Кадиев: Или ще бъдем наказани от Брюксел, или от работниците . 6| 8351 |28.09.2023 Служебният кабинет опитал да продаде за жълти стотинки луксозна вила на Велинградската белодробна болница . 3| 4813 |28.09.2023 Д-р Искрен Иванов: Обвинените в шпионаж българи във Великобритания не са били професионалисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads