Реклама / Ads
5| 5356 |19.02.2019 АКТУАЛНО

Румен Христов за Фрог: Промените в изборния кодекс са отстъпление от демократичните завоевания

.
Категорично отстъпление от достигнатите досега демократични завоевания по отношение на гласуването. Като представител на най-старата демократична партия СДС смятам, че гражданите ни са достатъчно интелигентни, достатъчно обществено ориентирани, за да може да си подреждат листите.
 

Това беше едно завоевание и промените бяха връщане назад, крачка назад. Но ГЕРБ разбраха, че са сгрешили и ще поправят тази грешка. Това каза за Фрог председателят на СДС Румен Христов, коментирайки промените в Изборния кодекс предложени от ГЕРБ и нареждането на премиера Борисов да бъде върнато старото положение.

 

Аз дори смятам, че преференциите в пропорциовналната листа са по-добро нещо отколкото мажоритарните избори, защото при последните в един район, където има осем мандата, избираш между осем представители на различни формации, а при пропорционалните избори може да избираш между 16. Изборът е много по-голям и гражданите може да препореждат листата, както намерят за добре, каза още той.

Може да се отиде на много по-нисък праг на тези преференции, за да имат гражданите реална възможност да пренареждат листите. Така е демократично, смята председателят на СДС.

 

Той коментира и решението на БСП да напусне пленарна зала: Право на опозицията е да предприема стъпки, които са изгодни за нея. Но по принцип, когато имаш да казваш важни неща, ги казваш от парламентарната трибуна. Мисля, че липса на реформаторско представени партии в парламента не работи добре за демокрацията. Излизането на БСП от парламентарната зала е форма на протест, но не знам дали това е най-ефективният начин за решаване на проблемите, смята Румен Христов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 21285 |12.02.2019 Асен Йорданов пред Фрог: Случващото се с „Джи Пи“ е цинизъм, управлява ни мафиотско задкулисие . 14| 14075 |28.01.2019 Само във Фрог: Бандитска ли е цензурата, щом сваленото предаване на Ахчиева е с най-висок рейтинг в БНТ? . 5| 11806 |11.01.2019 Бойко Атанасов за Фрог: В съдебната власт се раздават тайно пари като при мафията . 3| 9252 |07.01.2019 Енергийният експерт Иван Хиновски за Фрог: Празнувам троен Ивановден, очаквам решение за АЕЦ ”Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads