Реклама / Ads
8| 8944 |22.05.2019 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Стотици съмнителни очни операции са извършени в ИСУЛ, НЗОК ги проверява

.
В Здравната каса е получен сигнал за стотици отчетени, но неизвършени опасни очни операции в ИСУЛ. За това сигнализираха Фрог нюз източници от Касата.
 

Допуска се, че за около три години щетата към бюджета е около 300 000 лева, като не е изключено някой да си е прибрал в джоба тези пари. За да се докаже истината сега 851 пациенти ще бъдат прегледани. Само така може да се види дали действително им е била извършена т. нар. витректомия. За какво става дума:

 

Най-масовата очна операция е срещу катаракта /перде/. През 2015 г., 2016 г. и 2017 г. за нея НЗОК е плащала по 360 лв. на човек. Ако по време на операцията, обаче се получи сакатлък и се стигне до разкъсване на задната капсула на окото, лекарите трябва светкавично да пристъпят към далеч по-сложната операция на окото, известна в медицината като витректомия. Освен, че пациентът има опасност да загуби окото си, цената на въпросната интервенция вече струва на касата 700 лв.


Преглед на тези две операции назад във времето вдиг  завесата на доста съмнителни факти. Оказва се, че в ИСУЛ на всеки 9 пациенти, 8 задължително „преминават“ през по-сложната операция. Това, според източниците ни, показва слаба медицинска подготовка на хората, които извършват въпросната медицинска манипулация. Проверка на ситуацията в други болници показва, че съотношението е 10: 1. За трите изброени по-горе години, преминалите през ИСУЛ пациенти с катарактална  процедура и последваща витректомия е 851 души. До тук нещата на някой може да му изглеждат логични.


Но се оказва, според сигнала до НЗОК, че във въпросната болница няма консуматив, нужен на всяка цена, за да се извърши сложната операция. Той се нарича витреотом. Процедура за закупуването му по ЗОП не е провеждана в ИСУЛ между 2015 и 2017 година. Експерти са категорични, че без него няма как да се извърши витректомията. Как тогава медиците от болницата са отчели, че са я провели, все още никой не знае. "Ако се провеждат такива операции, то те са незаконни", категорични са източниците ни.


Шеф на въпросната клиника в ИСУЛ е проф. Д-р Борислав Кючуков. Той е и главен координатор в експертния съвет по очни болести. Тепърва ще се нищи знаел ли е как са били провеждани въпросните операции без нужния консуматив.

 

Екип на Фрог

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 12449 |04.05.2019 Адв. Ганчева пред Фрог: Условията, при които се намира Биляна, са ужасяващи . 10| 20429 |03.05.2019 Първо във Фрог: Вижте списъка на къщите за гости на ДФ ”Земеделие” . 6| 8258 |02.05.2019 Само във Фрог: Повече от 10 години ЦРУ не е търсило агенти с български език . 14| 25412 |18.04.2019 Само във Фрог: Доклад разкрива ужасявaщото състояние на ДНСК-цари пълен хаос и манипулации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads