Реклама / Ads
10| 6232 |19.04.2009 АКТУАЛНО

А. Щерев бие камбана на Великден, Ив. Костов си остава вкъщи

.
Великден
Я. Янев ще язди в планината и ще кръщава конче; Стоян Ганев заминава за родния Пазарджик, Й. Благоева събира семейството на агне, М. Михнева ще бъде сама.
 

 

Най–светлият християнски пролетен празник безусловно е Великден. И тъй като по традиция българинът го посреща със семейството, Frognews.bg провери дали политици, обществени фигури, журналисти спазват ритуалите така, както това се прави във всеки дом. Оказа се, че изключения от правилото почти няма.


Лидерът на ДСБ Иван Костов ще си е вкъщи за Великден. Той ще прави компания на съпругата си Елена, която е обездвижена поради здравословен проблем, но и двамата ще почетат всички великденски традиции. Все пак Ив. Костов ще отиде до Драгалевския манастир, да да запали свещичка за Възкресение.


Председателят на „Ред, законност, справедливост” Яне Янев разказа за Frognews.bg , че отдавна не си е ходил в Сандански. Той се зарече, че ще изключи своя телефон, докато си е вкъщи, където ще види близките и дядо си. Тръгва с удоволствие и задължително ще посети всички Великденски служби и в Сандански, и в Петрич, и в Благоевград. Винаги на тези празници ходи и на Рупите с приятели, защото това е място, което го зарежда с енергия. Там непременно ще запали свещ. Планинар е и поне един ден ще се катери и ще поязди в планината. Най-хубавото ще е като отиде на фермата при дядо си. Там има две кобилки - Мими и Айа. Айя, с Йовковото име, си добила конче и понеже то се родило преди Великден, ще му дадат име, свързано с празника.


Бившият началник на кабинета Симеон Сакскобургготски Стоя Ганев ще боядисва яйца с майка си в родния Пазарджик. За него това е най-красивият град, с най-святата църква - "Св. Богородица". Там ще е на литургия, защото за него духовното е много важно. А като върви из Пазарджик, всеки го спирал, за да пита - какво става? Той пък казвал на хората: „Всичко зависи от вас!”


Независимият депутат д–р Атанас Щерев се включва в боядисването на яйцата и сам купува козунаците. И той смята, че по–голям празник от Великден няма, защото на него започва нов живот. Друга година д–р Щерев посрещал Великден в малък възрожденски град, където му разрешавали да се качи на камбанарията на църквата и да бие камбаната – изживяване, което той определя като много силно, а и не всеки можел да се сдобие с подобна чест, тя се оказвала само на избрани. Докторът обаче, без да е родом от този градец, имал много приятели и благодарни пациенти там. Не е невъзможно и на този Великден да изживее тръпката отново.


Бизнесменът и патрон на партия „Лидер” Хр. Ковачки възнамерява през трите почивни дни да се отдаде изцяло на семейството си. Ще ги заведе някъде на разходка в планината, а с дъщеря си Александра ще играят любимата й игра Монополи. В събота ще боядиса сам първото червено яйце и разбира се, ще помага до колкото може с боядисването на другите яйца за Великден. На самия празник Великден, който неговото семейство най-много обича и почита, наред с Коледа, ще бъда с близките и с най-добрите си приятели.  

Моника Панайотова, лидер на Младежкия ГЕРБ, също няма да пътува извън България, ще остане в София със семейството си. В боядисването на яйцата ще се включи със сигурност, но що се отнася до козунаците, признава, че не може да меси, затова ще ги купи. През почивните дни Моника ще се види и с приятели, заедно с тях ще посрещне и Възкресение на църква.


Олимпийската рекордьорка и член на БОК Йорданка Благоева, която е член на Националния съвет на ЖЕНИ-ГЕРБ, тачи Великден като една от най–хубавите традиции в семейството и в четвъртък още преди изгрев слънце е боядисала яйцата за празника. Първото яйце е поставила до камината в дома си, където то ще остане до следващата година. Второто ще занесе в църквата. До мястото, където Благоева живее, тя и съседите й възстановили с общи средства параклис. Преди години бащата на олимпийската ни рекордьорка събирал цялото семейство на агне, сега го прави тя. Като по–млада се опитвала да меси козунаци, но сега й се вижда трудоемко, а и нали навсякъде може да се купят. Благоева пожела на всички читатели на Frognews.bg да вярват повече в себе си, да бъдат добри, защото единствено ние самите можем да си помогнем, за да заживеем както бихме искали, добави тя.

 


Макар и празник, Великден и тази година ще се окаже работен за мнозина. Независимо от графика в медиите, все пак доста колеги журналисти също ще почетат традициите и ще се съберат със семействата си. Водещата на новините по БТВ Ани Салич отива със своите в къщата си до язовир Студена. Тя е една от малкото, които няма да са в София. Водещият на сутрешния блок Николай Бареков остава в София, той ще работи в понеделник, на втория великденски ден. Пък и предпразнично, в началото на месеца е пътувал до Рим и Милано, затова повече не му се полага. Милен Цветков също ще си бъде в София. Соня Колтуклиева, собственичката на сайта Вulgaria-news.bg, обаче заминава за Истанбул. Тя е една от малкото, които ще отсрамят гилдията, посрещайки Великден в Българската църква, близо до Златния рог. Иво Димитров и половинката му Кристина Патрашкова пък си купили нова картина за Великден. Дъщерята на Иво, която е студентка, вече лично боядисва яйцата вкъщи, но всички заедно ще отидат на църква в Банкя. Журналистката и мениджър на радио К2 Илияна Беновска разказа, че ще боядисва яйца с децата си. Най-много на това се радвала 12-годишната й дъщеря Андреа-Карина. По-рано яйцата красяла майката на Илияна, но от три месеца нея вече я няма . На Велики четвъртък трябвало да навърши 80 години. После, понеже всички са семейство катерачи, ще покорят заедно някой връх. „Хималайския връх Радио К2 го качвам всеки ден, но с политици”, казва журналистката и добавя: „На Великден ще се погледнем в очите, всички имаме еднакви зелени очи. И ще ни е простичко и хубаво”.
Маргарита Михнева ще е сама на Великден. Дъщеря й е в чужбина и тя нито ще боядисва яйца, нито ще меси козунаци. Възнамерява да си почине по празниците. „Те са за щастливи хора”, добавя Михнева и напомня, че великите дни за журналистите са не празничните, а онези, в които те работят, правят разследвания, публикуват материали, а в резултат на това престъпниците влизат в затвора. „Аз такива дни все още не съм имала”, с горчивина отбелязва журналистката.


Frognews.bg пожелава светли великденски празници на всичките си читатели, колеги и приятели! 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7612 |14.04.2009 Британската кралска фамилия е ...македонска . 39| 8182 |08.04.2009 Като си много умен, българино, защо си беден? . 3| 10814 |07.04.2009 Еколози спасяват Странджа с фотоизложба и SMS-и . 10| 10017 |07.04.2009 Деца от смесените региони получават посещение до Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads