Реклама / Ads
22| 7859 |10.03.2016 АКТУАЛНО

Синдиците не дават договора с Аликс Партнърс Сървисис

.
На коя фирма всъщност е възложена оценката за източването на КТБ, питат Валери Симеонов от Патриотичния фронт и Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев от Реформаторския блок.
 

Четиримата обявиха в парламента, че са отправили въпрос към министъра на финансите Владислав Горанов заради несъответствия в информацията, която се подава от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

 

Веднъж има официално прессъобщение от Фонда за гарантиране на влоговете, в което се уведомява обществеността, че договорът е сключен с AlixPartners Services UK, междувременно сме получили официален отговор отново от Фонда чрез Министерството на финансите, в който се говори за друго дружество - AlixPartners UK, посочи Петър Славов от РБ, цитиран от БТА.

 

Изискването в закона за банковата несъстоятелност е синдиците да сключат договор с компания, притежаваща международен опит в разследване на банкови фалити, не с дъщерна компания на такава компания, отбеляза той.

 

Как е възможно фондът за гарантиране на влоговете на 1 март да казва, че е сключил договор с една фирма, а на 7 март да казва, че е сключил договор с друга фирма, коментира Мартин Димитров от РБ.

Той посочи, че поради тази причина са поискали договора между синдиците и компанията за международно разследване, но им е бил отказан достъп до него. Затова сега в промените на Закона за банковата несъстоятелност ще поискаме изменение, с което не просто докладът да стане публичен, а заданието, договорът също да стане публичен, отбеляза Димитров.

 

Той посочи, че след като се изясни коя е фирмата, е важно да се види дали тя е имала необходимия международен опит. Според него, ако фирмата не е имала необходимия международен опит, хората, които са сключили договора с нея, трябва да понесат своята отговорност.

 

Защо международното разследване се е ограничило до писане на доклад, попита още Мартин Димитров. Искаме фирмата за международно разследване пряко да участва в събирането на парите, връщането обратно на лошите кредити или на част от тях, на принципа на всеки събран лев да получава процент, посочи той. Димитров отбеляза, че с подобни фирми са събирани лоши кредити в Ирландия, в САЩ, по целия свят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5316 |02.03.2016 Отстраниха един от синдиците на КТБ . 6| 7389 |01.03.2016 „Ние, Гражданите”: Обществен съвет на кредиторите да наблюдава синдиците на КТБ . 3| 5887 |05.02.2016 Синдиците на КТБ АД позволяват да се продават активи на безценицата . 10| 4703 |07.10.2015 МС даде зелена светлина за договора за ремонт на изтребителите ни в Полша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads