Реклама / Ads
23| 10372 |10.01.2023 АКТУАЛНО

От Стамболов до лапите на Гергов: Какво става с Пловдивския панаир

.
16 години. Толкова отнема на Георги Гергов да се приближи до почти пълния контрол над най-големия закрит панаир - този в Пловдив. Началото му е още от правителството на Стефан Стамболов. С любезното съдействие на ГЕРБ и БСП обаче, пловдивският олигарх Гергов е на път да сложи край на съществуването на Пловдивския панаир такъв, какъвто го познаваме. 
 

Началото на Пловдивския панаир е поставено през 1891 година, когато Правителството на Стефан Стамболов взема решението да организира голямо изложение в Пловдив през 1892 г. Целта му е да стимулира прохождащата индустрия на България и нейното селско стопанство, да създаде международни контакти на българските производители. Подготвяно с голям ентусиазъм и с помощта на много специалисти, първото изложение успява да се разгърне на впечатляващата площ от 80 хил. кв. м и да събере участници от 24 държави. 

 

Организираното уж като еднократно събитие обаче се превръща в ежегоден панаир през 20-те години, когато сред деловите и общински кръгове в Пловдив се заражда идеята панаирът да стане традиция. С постановление на Министерския съвет от 16 май 1934 г. Пловдивският панаир е признат за постоянен и единствен в България за търговия на едро. 






Така той става част от икономическата панорама на страната. 

 

Тогава идва Георги Гергов… 

 

Доскорошният лидер на БСП в Пловдив е почетен консул на Руската федерация. Той е “типичен представител на комунистическата стопанска номенклатура”, пишат от “Дойче веле” в една своя статия. Гергов се превръща в олигарх благодарение на земи, имоти, връзки с общини и близост с голяма част от партиите. 

 

Годината е 2006. По онова време град Пловдив се управлява от СДС и ВМРО. Съвместното дружество “Пълдин туринвест”, управлявано от Гергов, в което дял има и община Пловдив притежава имоти в Стария Пловдив и 49% от панаира. Една четвърт е за Гергов, а останалата част - за общината. Година по-късно това съотношение се преобръща и Гергов увеличава капитала си, което автоматично означава, че пловдивският олигарх започва да контролира общинския дял в Панаира. Реакции от тогавашното правителство на Тройната коалиция приема това без реакции. По-късно изкупува от частни лица акциите, заделени за реституционни претенции и без съпротива натрупва близо 51% от активите на пловдивския символ.

 

Единствената спирачка пред това Панаирът да се превърне в нов жилищен квартал, каквито опасения има, бяха държавните 49,63%. Всъщност заплахата е именно за намеренията на Гергов. Мнозина твърдят, че пловдивският олигарх всъщност нехае за панаира и апетит за него представлява теренът под него. Нищо няма да спре Гергов да срине със земята панаира и да издигне на негово място жилищен комплекс. На това може да попречи евентуално обявяване на Международния панаир в Пловдив за паметник на културата - искане, което отправиха от “Демократична България”.






Самият Гергов вече управлява 79.36% от акциите на панаира в Пловдив. Как? С любезното съдействие на кабинета на ГЕРБ, които миналото лято предложиха схемата с прехвърлянето на държавния дял на Пловдив и Варна. Морската столица притежаваше 29% от акциите на Пловдивския панаир, които бяха придобити от Гергов след проведено извънредно общо събрание на “Пълдин туринвест”. 

 

На 19 декември 2022 се гласува решение, с което Пловдив прие община Варна да апортира дела си от 29% в Панаира в дружеството на Гергов. В подкрепа на това решение гласуваха общинските съветници от ГЕРБ, ДПС, БСП и част от БЗНС “Александър Стамболийски”. На извънредно заседание вчера трябваше да се отмени приетото решение, но то така и не се състоя. Причината? Липса на кворум. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4193 |09.01.2023 За поезията: 10 лекции на Кирил Кадийски . 25| 9335 |08.01.2023 Потрес! Борисов обвини ПП, че са ”сварили” народа . 8| 11366 |07.01.2023 Георги Лозанов: Хубавото на филма „Ботев“ е реакцията срещу него . 3| 7948 |07.01.2023 Предприемачът Илия Златанов: НАП е най-страшната бухалка в държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads