Реклама / Ads
14| 6621 |19.11.2010 АКТУАЛНО

Световен ден на клозета! БГ ученици клякат символично

.
тоалетната става и за работно място Източник: garga-blog.com
Присъединява се и Сергей Игнатов, министър на образованието. Не се знае дали и той ще кляка, но всички вкупом ще протестират срещу неадекватните училищни тоалетни. Денят на клозета пък беше предшестван от истинска "клозетна" реторика.
 

Ученици от цялата страна клякат символично днес в знак на нуждата от адекватни условия в училищните тоалетни. Подкрепят ги и техните родители и учители. В знак на съпричастност към апела за по-добри училищни тоалетни ще се присъедини и Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката от 10.00 часа в 95 СОУ „Проф. Иван Шишманов”, кв. Хаджи Димитър.

Международният празник се отбелязва от 2002 г. с решение на първата международна конференция на Световната организация на тоалетните в Сингапур.

Първите тоалетни се появяват 2500 години преди новата ера в Индия и Пакистан. През 1596 г. английският поет Джон Харингтън изобретява първата тоалетна с казанче за своята кръстница - кралица Елизабет Първа. През 1681 година за първи път се използва френската дума тоалетна. Първоначалното значение на думата е процедура за правене на прическа и обличане, оттам се появяват и думите тоалетен стол и тоалетна вода.

През 1775 г. англичанинът Александър Къмингс създава тоалетна с S-образен сифон, а три години по-късно неговият сънародник Джоузеф Брана измайсторява система, чрез която водата от казанчето облива цялото гърне. Изобретението се разпространява в края на 19 век. По това време в Англия фабриката на Томас Крапър започва масово производство на тоалетни с казанче.

Според програмата на ООН за развитие около 2,5 милиарда души в света живеят в среда, лишена от тоалетни. Данни на Световната организация на тоалетните сочат, че човек отива 2500 пъти годишно до тоалетната, като я ползва 6-8 пъти дневно. Това означава, че човек прекарва три години от живота си в тоалетната. Жените остават по-дълго в тоалетната от мъжете, установили учените. Жената остава в тоалетната средно между 2 минути и 33 секунди и 3 минути, а мъжът - между 1 минута и 24 секунди и 1 минута и 53 секунди.

Клозетът освен битова необходимост, е и истински културен феномен. Frognews.bg напомня, че преди няколко години България беше представена от чешкия авангардист Давид Черни като турска тоалетна в проекта на чешкото председателство „Ентропа". Чистотата на тоалетните пък според културолози е маркер за географска принадлежност - след многовековно ходене на българина „по вънка” цивилизацията, макар и навлязла и по нашите земи, още не е стигнала до обществените тоалетни. По тях познаваме „де е България” – в Европа или в Ориента.

Преди няколко дни се оказа, че има и клозетна реторика - бивш главен прокурор нарече свои опоненти "клозетни драскачи". Част от тях на свой ред се зарекоха, че ще го съдят.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6243 |16.04.2010 Учениците на обирджийката: Министърът да чуе! . 8| 8233 |19.11.2009 Ученици дърпат стръвно цигарите преди даскало . 22| 5091 |09.09.2008 Учениците: Вълчев да вкара нормална охрана в школата, а не нови оценки . 4| 7164 |01.07.2008 Ученици от Бесарабия опознаха родината и искат да се върнат в нея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads