Реклама / Ads
5| 9128 |11.03.2024 АКТУАЛНО

Тетяна Станева: Физически тежко е да гледаш “20 дни в Мариупол”. "Оскар"-ът е награда за смелост

.
Тетяна Станева Източник: Олександър Барон; Писма от войната/Facebook
"Този филм по-добре да го нямаше наистина, както казва Мстислав Чернов, защото показва прекалено много страдания, и физическо тежко да го гледаш. На хората им ставаше лошо в България по време на четвъртото издание на ОКО - International Ethnographic Film Festival, някои напускаха залата от страх да не им се спре сърцето", разказва тя.
 

Коментар във Facebook на Тетяна Станева, бесарабска българка, журналист, организатор на Международния фестивал на етнографското кино "ОКО". Станева е режисьор на филма "Писма от Украйна". Именно "ОКО" беше фестивалът, който показа за първи път в България филма "20 дни в Мариупол", койот вчера спечели "Оскар" за най-добър документален филм.

 

Ето какво пише тя за филма:

 

Този филм “20 дни в Мариупол” можеше да не стане хич, ако не бяха оцелели авторите, ако не бяха изнесли материала от Мариупол, минавайки безброй блокпостове и скривайки камерата и материалите под столчето. Ако полицейския не беше рискувал да ги вземе в своята кола.


Имаме и друга история, на литовския режисьор Мантас Кведаравичюс, който също снимаше в Мариупол, когото окупантите взеха в плен и сетне убиха.







Този оскароносния филм със смърти на живо можеше да не стане такъв и да е без Оскар, ако не бяха тези условия, в които ток и генератори имаше само в болницата, където авторите ходиха и се намираха в основното време, и откъде пращаха материалите.


Този филм по-добре да го нямаше наистина, както казва Мстислав Чернов, защото показва прекалено много страдания, и физическо тежко да го гледаш. На хората им ставаше лошо в България по време на четвъртото издание на ОКО - International Ethnographic Film Festival, някои напускаха залата от страх да не им се спре сърцето.

 

Въпреки всичко, добре, че този филм стана, и че той спечели Оскар, защото така повече хора ще знаят за престъпленията на русия.


Този Оскар е награда за смелост на авторите и Мариуполците, той е мерилото за моралните ценности на човечеството. И сега ми е по-спокойно, светът има шанс за възстановяване.







Искам този филм да погледне и папата. И той да бъде показван в Хага, когато ще съдят всички виновни за случилото си.


Един ден, много се надявам един ден ще възтържествува справедливостта напълно.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 9556 |10.03.2024 Кралят е осветен от свитата си: ЦРУ следи Путин чрез програмата „Локомотив“ . 22| 3186 |09.03.2024 Кирил Петков: Отиваме към преговорите с темата за промени в службите, 30 години тези хора определят дневния ред . 18| 12304 |08.03.2024 Петко Петков: Мейлите за "Турски поток" споменават директно Теменужка Петкова, Борисов, близки до Радев бизнесмени . 10| 9216 |07.03.2024 Ивайло Мирчев: 12 мита за ветрогенераторите в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads