Реклама / Ads
3| 7147 |29.10.2008 АКТУАЛНО

Триумф на Националната опера и балет в Япония

.
Националната опера и балет гостува с 16 представления в различни градове на Япония. “Турандот” от Пучини и “Бал с маски” от Верди са избраните заглавия, с които се срещна японската публика при четвъртата визита там.
 

Първите спектакли - три на „Турандот” и два на „Бал с маски”, се състояха с голям успех в Токио. В прословутата токийска зала Бунка Кайкан 3000 зрители аплодираха българите повече от половин час. Възторжената публика не напусна сградата и след поклоните, огромни опашки се виеха, за да получи всеки зрител своя автограф от вече любимия изпълнител. Новите постановки на Пламен Карталов бяха приети с искрено възхищение и в друг голям японски град – Нагоя, а след това и в още 13 града. Впечатляващи бяха и реакциите на публиката относно детайли в сценичното решение и дори балетните акценти. Високата оценка бе доказателство за поредния триумф на Националната опера и балет в Страната на изгряващото слънце. Както добре знаем в Япония гостуват най-големите световни оперни театри от ранга на Миланската „Ла Скала”, Виенската Щатсопер, Метрополитън, Мариинския театър, Ковънт Гардън.
Турнето се осъществява от авторитетната агенция Джапан артс и е четвърто за водещия ни оперен театър от 2000 година насам. Тогава директорът на Операта Пламен Карталов за първи път заведе Софийската опера в Япония  с „Турандот” (предишната негова постановка) и „Джоконда”. Следващото турне бе през 2002 година с „Бохеми” и „Дон Карлос” и през 2005 с „Риголето” и „Отело”.
Тази година спектаклите на „Бал с маски” са общо 5, а на „Турандот” - 11.   Спектаклите дирижираха Емил Табаков, белгиецът Кун Кесълс и Борис Спасов. Сред звездните солисти се откроиха имената на Мариана Цветкова, Цветелина Василева, Баясгалан Дашням, Радостина Николаева, Елена Чавдарова-Иса, Камен Чанев, Емил Иванов, Бойко Цветанов, Кирил Манолов, Александър Крунев, както и японската примадона Шинобу Сато.
Гостуването на Софийската опера бе почетено от японската принцеса Такамадо, от японското императорско семейство, от дипломатическия елит в Токио, от нашия посланик в Токио акад. Благовест Сендов, от представители на японски и международни корпорации.
Първите спектакли, които преминаха с голям успех, бяха заснети от журналистката Даниела Кънева и оператора Емил Милев. Екипът на БНТ подготвя специално предаване, посветено на годишнината от първото представление на Софийска национална опера. "Отчитаме, че гостуването е преминало с голям квалитет на представените постановки с много добри солисти.”- заяви Пламен Карталов. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7569 |29.06.2008 Явор Гърдев триумфира в Москва . 0| 6123 |14.04.2008 Жак Ширак претърпя сърдечна операция . 0| 5449 |02.04.2008 Папата ще служи меса за гейове, а Саркози си увеличава ръста с операция . 58| 6759 |25.03.2008 Националната лозаро-винарска камара подкрепи "Винпром Пещера" АД

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads