Реклама / Ads
19| 13904 |01.12.2020 АКТУАЛНО

Цветан Василев пред Liberta: Мафиотското управление ще опита да фалшифицира изборите

.
Цветан Василев
На предстоящите избори трябва да бъдат подкрепени партии, извън парламентарното статукво. Според него мафиотизираното управление на страната ще се опита да фалшифицира вота на гражданите, което може да ъде преодоляно с масово гласуване. Това заявява в интервю за сайта Liberta.bg банкера Цветан Василев.
 

Повод да бъде потърсен е изявлението на Бойко Борисов преди няколко дни: „Заварихме изтърбушената КТБ с 4,7 млрд. лв. дупка, която работихме да запушим и ги възстановихме“.

 

Според Василев е несериозно да се тълкуват фриволните изказвания на премиера. В това негово твърдение има поне 3 неверни факта:

Първо, държавата не е платила нито стотинка за КТБ, тъй като гарантираните депозити са изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите, а временното финансиране на Фонда от бюджета е вече възстановено. Фондът, както е известно, се формира от вноски на търговските банки, а не от бюджета.

Второ, дори да приемем, че в характерния за премиера стил всичко дължим на него, сумата, изплатена от Фонда, е в рамките на 3,5 милиарда лева, а не 4,7 милиарда. Вероятно премиерът е включил и загубите на хората и бизнеса над гарантираните от закона суми. Тези загуби са причинени единствено от решението на неговото правителство за ликвидация на КТБ и бандитското управление на тази ликвидация от неговите правителства.






Трето, КТБ не само не беше изтърбушена, ако трябва да вляза в неговата своеобразна риторика, но беше достатъчно капитализирана, за да бъдат възстановени не само разходите на Фонда, но и средствата на останалите кредитори над гарантирания минимум - някъде в порядъка на 1,7 милиарда лева. Условието за това, след наложеното решение за ликвидация на КТБ, беше активите й да бъдат продадени по реални пазарни цени. Очевидно е, че това не е влизало в стратегията на ликвидаторите на банката, в т.ч. и на Борисов. Как иначе щяха да инкасират огромните печалби от харизаните на вересия активи?! 

 

Василев посочва и шокиращ факт: от фалирането на банката досега са изхарчени над 500 милиона лева за т.нар. управление на ликвидацията - т.е. по над 80 милиона лева на година. За сравнение - административно-управленските разходи на година за работещата КТБ не са надхвърляли 15 милиона лева…

 

Банкерът, който се намира в Белград шеста година, разкрива участието на партийни лидери от БСП и ДПС в ликвидирането на банката.

 

„По-важното тук е, че пъкленият план за фалирането на КТБ е замислен времево така, че да върне Борисов „целия в бяло”. Главната вина е прехвърлена на БСП, по времето на чието коалиционно управление с премиер-марионетката на Сараите Пламен Орешарски беше осъществена атаката срещу банката. Вина за това носи изцяло БСП и най-вече нейният бивш лидер Сергей Станишев, който не посмя да се противопостави на Сотир Цацаров и на прокуратурата, за да спрат противозаконните си действия срещу банката, довели до паниката сред вложителите на КТБ и, респективно, до затварянето на банката. Убеден съм, че този времеви ефект е търсен, за да засили позициите на Борисов в бъдещето управление на страната. В този смисъл, Борисов не само е съучастник в разграбването на КТБ (все пак Фондът за гарантиране на влоговете на гражданите е под прекия контрол на министъра на финансите), но и най-вероятно съзаклятник в заверата за фалита на банката. Неслучайно неговата реакция при нашия последен телефонен разговор от Солун на 14.06.2014 г. беше на уплашен човек, който знае за какво става въпрос, но е поел ангажимент това да се случи. Тогава Борисов беше в САЩ“, - разказва Василев.






По повод участието на братя Бобокови в неделното предаване на бТВ „12 минути“, в което те заявиха, че България се управлява от триумвирата „Борисов, Пеевски и Гешев“.

 

„Няма съмнение, че след като успяха с мене и банката, апетитът на тази мафиотска организация, включваща и прокуратурата, се увеличи неимоверно. Изброените от Вас примери са само част от рекета срещу бизнеса и поставянето му в пълна зависимост от мафиотския център, чието лице е Пеевски. На широката публика вероятно не са известни редица случаи на буквално доброзорно превземане на бизнеси, харесани от мафията. Сътрудничещите засега „просперират”, докато не ги погълнат съвсем, когато станат ненужни. За оказалите съпротива се прилага добре отработената схема с мен — прокурорско-медиен линч, последван естествено от данъчно-компирска репресия (разбирай с участието на НАП и КПКОНПИ)“.

 

За задаващите се парламентарни избори Цветан Василев коментира: „За мене няма съмнение, че партиите на статуквото са в парламента. И ако ГЕРБ и ДПС представляват онази мафиотска симбиоза, за която говоря открито вече над 6 години, не по-малко вредни са останалите парламентарно представени партии“.

 

„Демонтирането на мафиотския модел изисква реформистко мнозинство в парламента. А то може да се реализира само от партии, които не са съучастници на това мафиотско управление в последните 6 години. Единственото решение, според мен, отчитайки и очакванията, че мафията ще опита да манипулира и фалшифицира резултатите от предстоящите избори, е масово гласуване за непарламентарно представени партии. Във всички случаи, разбъркването на състава на парламента с нови партии ще ограничи възможностите на мафията. А и Борисов, както и Пеевски, са достатъчно радиоактивни, за да бъдат официални партньори на когото и да било, особено на тези, които претендират, че са против статуквото.

 

Няма съмнение, че чувствителността на хората е вече много изострена и че нетърпимостта, дори омразата към тях, е достигнала пределни стойности. В това се таи моята надежда за промяна. Промяна, която нито ще дойде лесно, нито автоматично. Тя трябва да се изстрада. За нея трябва да се преборим“, - категоричен е Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5893 |19.11.2020 Цветан Цветанов: Легловата база не дава решения, трябваше да има локдаун . 19| 12825 |11.11.2020 Всенароден протест: На 21-ви ноември пред старото Народно събрание . 8| 11702 |10.11.2020 Илиян Василев: Доц. Мангъров ще продължи да говори, но от ”първа линия” . 25| 38452 |04.11.2020 МВР целува ръка на Боса. Преди 20 дни Фрог нюз написа, че ще стане така

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads