Реклама / Ads
6| 2735 |29.07.2024 АКТУАЛНО

Украинските спортисти, които никога няма да имат шанс да се състезават на Олимпийските игри

.
Източник: Kyiv Independent
Най-малко 488 спортисти са сред десетките хиляди украинци, убити при пълномащабната инвазия на Русия.
 

Зрителите от цял свят, които гледат Олимпийските игри, трябва да си дават сметка, че Украйна няма да бъде представена пълноценно това лято - и на бъдещите атлетически състезания.

 

Според украинското министерство на младежта и спорта сред десетките хиляди украинци, загинали при пълномащабната инвазия на Русия, започнала преди повече от две години, са 488 украински атлети и треньори.

 

„Всеки убит от Русия спортист е трагедия за цялото (украинско) спортно семейство“, заяви изпълняващият длъжността министър на спорта и младежта на Украйна Матвий Бидни на пресконференция преди олимпийските игри.

 

„Тези престъпления са насочени не само срещу нашия спорт, но това е и опит на агресора да атакува нашата национална идентичност“, добави той.

 

Някои украински спортисти, титулувани и обещаващи млади, както и треньори, бяха убити от руски въздушни удари или бяха застреляни от руски военни в окупираните територии.

 

Други са загинали в битка, след като са захвърлили спортната си екипировка за армейски униформи, за да защитят родината си от нашественик, който открито заявява намерението си да унищожи Украйна като нация и независим народ.

Никой от тях никога повече няма да може да представя Украйна на международно ниво или да обучава ново поколение талантливи спортисти, с изключение на тези, които са получили сериозни наранявания и в резултат на това ще имат шанс да представят Украйна на бъдещи параолимпийски игри.





По данни на Международния олимпийски комитет (МОК) в Олимпийските игри в Париж ще участват 15 руснаци и 17 беларуси. Те ще се състезават като „индивидуални неутрални спортисти“ само в отделни дисциплини и няма да имат право да използват никакви национални символи, свързани с техните държави.

 

Двете държави спечелиха много повече квоти за места, за да се състезават в Париж, но Международният олимпийски комитет не допусна до участие десетки спортисти, тъй като те бяха свързани с военните сили и силите за сигурност на Русия и Беларус или подкрепяха пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

 

Сред украинските спортисти, убити от войната с Русия, са тринадесет европейски и световни шампиони. Най-малко 50 спортисти са били убити при действия, които се равняват на военни престъпления, извършени от руските войски по време на окупацията на украинските територии, заяви министерството.

 

Ето някои от тях:

 

Федир Епифанов


.

Няколко украински спортисти се присъединяват към армията на много млада възраст. Фехтовачът Федир Епифанов се присъединява към украинските въоръжени сили, когато навършва 18 години - възрастта, на която може да се служи в армията в Украйна.

 

Многообещаващ фехтовач, Епифанов e многократен медалист и победител в национални състезания. Той започва службата си от първите дни на пълномащабната инвазия.

 

През 2022 г. той получава огнестрелна рана, но по-късно се връща на служба. През декември 2023 г. Епифанов е убит от руски безпилотен самолет в село Вербове в Запорожка област. Остава му един месец до навършване на 20-годишна възраст.





„Целият живот на Федир беше пред него, ако не бяха руските нашественици, които започнаха войната“, пише във Facebook неговият приятел фехтовач Ярослав Зли.


Володимир Андрошчук


.

Десетобоецът Володимир Андрошчук е член на украинския национален отбор по лека атлетика и шампион на Украйна във възрастовата група до 20 години. В същата възрастова група той зае шесто място на Европейското първенство през 2020 г.

 

Андрошчук се подготвя да се състезава за Украйна на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., но когато избухва пълномащабната война, той прекратява спортната си кариера и подписва договор с армията. Той служи в щурмова група.

 

На 22-годишна възраст е убит на 25 януари 2023 г. в сраженията край село Ямполивка в Донецка област.

 

„Той отдаде младия си живот в името на друга своя мечта - да види Украйна като непокорена, свободна, независима европейска държава с достоен живот за многострадалния си народ“, пише в негова памет родната общност на Андрошчук в Летичов в Хмелницка област.


Максим Галиничев


.

 

Галиничев отказва да участва в Европейското първенство по бокс през май 2022 г. и се присъединява към въздушнодесантните войски на украинските сили. Галиничев е раняван два пъти, но се връща на служба. Той е убит на 22-годишна възраст на 10 март 2023 г. по време на бойни действия в Луганска област.

 

По време на боксовата си кариера Максим печели сребро на Младежките олимпийски игри през 2018 г. в категория до 56 кг. През 2017 г. става европейски младежки шампион, а през 2021 г. печели сребърен медал на Европейското първенство по бокс за младежи до 22 години.

 

„Преди всичко ме мотивира (да продължа спортната си кариера) желанието да осигуря бъдеще за децата си, да накарам семейството си да се гордее с мен“, каза Галиничев в интервю за Украинската боксова федерация няколко месеца преди избухването на пълномаюабната война.

 

„Въпреки младата ми възраст вече имам собствено семейство. Имам малка дъщеря, Василиса, която ще навърши две години през февруари (2022 г.)“.


Олександър Пиелишенко


.

 

Щангистът Олександър Пиелишенко се присъединява към украинските въоръжени сили през 2022 г. Пълномащабното нахлуване на Русия е вторият му пряк опит с войната, тъй като през 2014 г. той е принуден да напусне родния си дом в Луганска област заради първата руска инвазия през същата година, при която Русия окупира части от източната част на Донбас и украинския Кримски полуостров.

 

Въпреки че служи в армията, Пиелишенко, двукратен европейски шампион и финалист на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., се надява да се върне към спортната си кариера, пише проектът „Ангели на спорта“ - реквием за загиналите украински спортисти.





Но това желание остава неизпълнено.

 

Щангистът е убит на 5 май 2024 г. по време на бойни действия в Източна Украйна.


Алина Перехудова

.

Няколко украински спортисти загинаха по време на руската обсада през 2022 г. на пристанищния град Мариупол на Азовско море, който от май 2022 г. е окупиран и почти разрушен от руските войски. Сред тези спортисти е и 14-годишната Алина Перехудова.

 

Щангистката Перехудова стана шампионка на Украйна във възрастовата група U17, когато беше само на 13 години. Въпреки младата си възраст спортистката вече беше в списъка с кандидати за националния отбор.

 

Тренировъчният лагер с участието на Перехудова трябваше да започне на 25 февруари 2022 г. Но след това започва пълномащабното нахлуване.

Треньорът на щангистката, Игор Обухов, разказва пред украинската медия „Обозреватель“, че в началото на пълномащабната инвазия е срещнал Алина на автогарата на път за роднините ѝ в Мариупол. На 28 февруари 2022 г. Перехудова спира да се свързва с него.

 

По-късно Обухов научава от роднина на щангистката, че тя е била убита.

 

„Тя и майка ѝ Наталия са излезли навън и са били ударени от фрагменти от снаряди. И двете загинаli на място. Костя, братът на Алина, изтичал след тях и бил убит от снайперист. Там (в Мариупол) беше останала само една баба. Не знаем каква е нейната съдба“, каза Обухов.


Иван Бидняк

.

Стрелецът Иван Бидняк, на 36 години, е бил член на националния отбор на Украйна.

 

На 50-ото юбилейно световно първенство по спортна стрелба той зае седмо място и беше първият, който спечели олимпийска квота за Украйна за участие в Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Година след Олимпийските игри Бидняк печели сребърен и бронзов медал на Европейското първенство.

 

Веднага след като започва пълномащабната инвазия на Русия, Бидняк се връща от чужбина, където работи, и се записва доброволец на фронта. Служил е в Херсонска област и е бил застрелян от руски военни, съобщава отделът на Националния олимпийски комитет на Украйна в Лвовска област.

 

Синът на Бидняк по това време е бил на шест години.


Станислав Хуленков

.

Джудистът Станислав Хуленков, медалист от Европейската купа за юноши и победител в национални състезания сред кадети и младежи, се присъединява към редиците на украинските граничари през 2021 г.





Хуленков, роден в Луцк, украински град близо до полската граница, се надява да съчетае спортната си кариера със службата.

 

През април 2023 г. Хуленков изчезва близо до село Новокалиново в Донецка област. Останките на 22-годишния джудист са идентифицирани едва 10 месеца по-късно.

 

Вадим Чернов, близък приятел на Хуленков по джудо, споделя пред Ройтерс, че се е опитал да го убеди да подаде молба за отпуск от армията, за да участва в турнира за Купата на Украйна, който се провежда в началото на май 2023 г. Хуленков отказал и изчезнал няколко седмици преди турнира.

 

„Той ми каза: „Не мога да оставя братята си“, казва Чернов.

 

В памет на своя приятел Чернов носи значка с името на Хуленков на състезанията по джудо.

 

Катерина Ходунов, Kyiv Independent. Преводът е на редакцията на ФрогНюз. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3939 |27.07.2024 Валентин Радев: Влиза се веднага в склада в Елин Пелин, няма такова правило от 24 часа . 14| 3739 |26.07.2024 Безсънна нощ в Елин Пелин. Взривовете може да продължат няколко дни . 1| 3018 |25.07.2024 Посолството на Украйна: Ще приветстваме назначаването на ръководител на дипломатическата мисия . 4| 2900 |25.07.2024 Еврокомисията ще съди България за правото на информация в наказателното производство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads