Реклама / Ads
5| 6987 |17.11.2014 АКТУАЛНО

Владимир Чуков: Записите с обезглавяванията са заснети предварително от ИД

.
Владимир Чуков
Войната си е война. Войната се води по всякакъв начин. На бойното поле, било то във въздуха, било то по сушата, било то чисто медийна психологическа война. И тази публична екзекуция е част от войната, която започна "Ислямска държава" в началото на август. Това каза арабистът Владимир Чуков по „Фокус”.
 

 Всъщност на 19 август беше първата екзекуция и от тогава ние на практика през 15-20 дена имаме обезглавяване; до този момент на двама американци, двама англичани и това е третият американец, който беше обезглавен. Всъщност много от анализаторите считат, че става дума за много силното предизвикване на САЩ да се намесят със сухопътна армия, да направят сухопътна операция, която според тактиката на "Ислямска държава" ще бъде всъщност големият разгром на американците. Така както, да речем, се е случило в други части на света. Т.е. идеята каква е? Това е част от тактиката на терористите, която иска просто да разруши международната коалиция и респективно все повече и повече да ангажира САЩ, но вече не само с военновъздушни действия, но и със сухопътна армия. Нещо повече трябва да кажа, че това последното видео послание има наистина малко специфични черти. Какво имам предвид? Че освен американския гражданин те излъчват и видеото с обезглавяване на 18 сирийски военнослужещи. Идеята каква е? Всъщност идеята е да бъдат сплашени и респективно следното да няма никаква координация между двата основни опонента на "Ислямска държава" на сирийска територия. Това са САЩ, които до този момент, трябва да споменем, нямат нито една грешна атака на сирийска територия, нито една грешна атака, и респективно сирийският режим, който през последните седмици започна много ожесточени сблъсъци с "Ислямска държава". Идеята е сплашване, но и привличането на тези опоненти, на тези противници, тези врагове в сухопътна операция. Това е, което трябва много ясно да се подчертае вследствие на последното видео обръщение, каза арабистът.  

 

Според него някои от анализаторите считат, че тези хора са предварително убити, те просто са заредили видео посланията. Т.е. снимали са клиповете и ги излъчват в моменти, в които очевидно се опитват да влияят на битката. Много зависи дали те са в криза или дали те са в подем. Виждате в Кобани фактически групировката беше разбита. Дори има някои информации, според които групировката вече е изтласкана извън границата на Кобани. Това само по себе си показва нейната полева оперативна немощ. И поради тази причина те се опитват очевидно да влияят върху онези, които в момента управляват кампанията, това са американците. Това е част от медийната война, част от психологическата война. Ненапразно сме казвали във вашия ефир, че става дума за влияние върху американското обществено мнение, което да упражни натиск върху президента Обама и респективно той да прекъсне военните удари. Нещо, което просто няма как да се случи. Така че това е част от войната, наистина част от войната. Що се отнася до самия Питър Касиг, последния американски гражданин, който беше ликвидиран, трябва да ви кажа, че наистина има много силни послания. Първо, самият Касиг е лекар. Знаете историята, той е служил в Ирак като лекар, но след това последствие той отива в Сирия, дори приема исляма, нарича се Абдул Рахман. И той е лекувал всякакви ранени. Включително се казва, че той е лекувал и ранени от „Джабхат ан-Нусра“. Дори някои предполагат, че може би е бил от "Ислямска държава". Очевидно той е отишъл курбан. Очевидно там той е бил много по-ценен като обезглавен заложник, отколкото като лекар в редиците на "Ислямска държава". След това, в самото видео послание се казва, че той е бил обезглавен в селището Дабик. А между впрочем самият печатен орган на "Ислямска държава", те някъде преди месец за пръв път започнаха да издават вестник. Той се нарича Дабик и това е едно историческо селище близо до Халеф, в което става голямата историческа победа на османските турци срещу египетските мамелюци. Това е нещо като промяна на политическата география на Близкия изток през далечния 16 век. Очевидно е, че по този начин не само силното послание към Америка се отправя, но силно послание към мюсюлманите, че именно в това историческо село става обезглавяването на един американец, който според техните критерии е неверник и поради тази причина се иска много силно да се стимулира бойният дух на онези, които воюват срещу американците. Наистина всяко едно послание е изтъкано от много силни символи, много ясно конкретно насочени послания към отделните целеви групи, допълни експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5298 |03.09.2008 Владимир Путин е най- влиятелната личност на света . 2| 6291 |20.12.2007 Списание TIME определи Владимир Путин за човек на 2007 . 4| 5860 |11.08.2007 "Берлинер Цайтунг": Владимир Зарев е българският Балзак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads