Реклама / Ads
4| 4269 |19.05.2023 АКТУАЛНО

Война в политиката и прокуратурата. А войната в Народния ни театър се пренесе в Европейския парламент

.
Източник: личен архив
Войната с Народния ни театър се пренесе в Европейския парламент, където е внесена петиция, свързана с политическото уволнение на вече бившия Главен режисьор на Народния театър Александър Морфов, научи ФрогНюз. Петицията е внесена и в Хелзинкския комитет за правата на човека.
 

За дисциплинарното уволнение на Морфов тече и дело в прокуратурата, което е установило, че са нарушени много точки. Тъй като това е най-тежкото наказание, то е свързано с много точки, които трябва да се изпълнят. Една от тях, за които се е хванал директорът на Народния театър Васил Василев, за да уволни дисциплинарно Морфов, е за три дни неявяване на работа. Въпросната теза се оказва невярна, тъй като един от тези три дни е бил почивен, а в другите два е работил от вкъщи в присъствието на сценограф и актьор. 


Отделно Александър Морфов страда от заболяване, което е криел, за което обаче Василев е знаел и заради което, за да го уволнят дисциплинарно, първо е трябвало да бъде разгледано от комисия на Инспекция по труда. Такава обаче не е била свикана, а решението е взето еднолично от директора Василев. 

 

Междувременно от името на неформална група  „Театралните пилигрими“ в Пловдив в четвъртък е внесено заявление с 10 въпроса към президента, народните представители, Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ), Министерството на финансите, Комисията по култура и Комисията за защита от дискриминацията. 


Отговори на 10-те въпроса от  „Театралните пилигрими“ държат лично да получат и от министъра на културата в парламента.


Въпросите са свързани с нарушения, които са извършвани от директора на Народния театър Васил Василев, както и всички неясни и мъгливи неща, които се случват там. Основното искане е да се приложи заповед от министъра за временно отстраняване на директора на Народния театър, докато нещата се възстановят. 


Временното отстраняване от работа е наложително, тъй като и прокуратурата е сезирана, има следствие относно заплахите срещу Александър Морфов, относно дискриминацията към актрисата от Северна Македония Биляна Пройковска, относно записа, който беше публикуван в сайта ФрогНюз, в който се чува как Василев заплашва Морфов.

 

ФрогНюз научи, че натискът и заплахите към актьорите в Народния театър не спират. По индиректен начин, през човек, директорът Василев ги карал да подписват документи с невярно съдържание. Изпълнителят на поръчката принуждавал актьорите да подписват тези документи, в противен случай: “ще ги смачка”.


Припомняме, че актьорът Валери Йорданов също заведе дело срещу Васил Василев. Именно по тази причина е бил привикван в кабинета му, където е заплашван, че ако не спре, и той ще бъде дисциплинарно уволнен.  

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4832 |22.04.2023 Топим се зловещо, като във война. До 2050 г. ще сме с 24% по малко. А как е по време на война? . 15| 11354 |06.03.2023 Вижте какво остана от Бахмут след 8 месеца война /видео/ . 8| 10028 |28.02.2023 Онлайн конспирация: Войната в Украйна е фалшива . 12| 6626 |23.02.2023 Тони Николов: Перманентната война на Путин - в кремълското царство на кривите огледала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads