Реклама / Ads
0| 6091 |22.03.2018 МИСТЕРИИ

Към 2030 г. 800 млн. работни места ще бъдат изместени от роботи

.
Източник: БГНЕС
Според изследване на McKinsey Global Institute към 2030 година 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за много хора ще се промени. Свидетели сме на безпрецедентна индустриална трансформация, четвъртата индустриална революция променя начините, по които работим, ползваме ресурсите, общуваме помежду си.
 
Необходимо е да помислим как да се адаптираме, допълни експертът. Това каза Адриана Сукова, заместник генерален директор на Генерална дирекция "Заетост, социални въпроси и включване" в ЕК на международна конференция "Бъдещето на труда", която е част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС.

"През 2050 година световното население ще е десет милиарда, освен ако някои не се пренасят на друга планета, като това създава риск от нови разделения в обществото, увеличаване на броя на разочарованите хора. Предизвикателството е да се подготвят хората с новите необходими умения, но и да се гарантират справедливи условия на труд и достъп до социална закрила ", каза Сукова, цитирана от БТА.  

Константинос Пулиакис от отдел "Умения и пазар на труда", Европейски център за развитие на професионалното обучение каза, че за периода от 1994 до 2017 година въвеждането на роботи е довело до загуба на 220 000 работни места в сферата на услугите в Германия. Според него около 40 процента от работните места могат да бъдат заменени от технологиите, а десет процента от възрастните работещи в Европа да бъдат заместени от машини. Пулиакис обаче отбеляза, че ако едно работно място потенциално може да бъде автоматизирано, това не означава, че работодателят ще иска да го автоматизира, или ще има агресивни опити за заместване на хора. Според експерта е важно да се развиват предприемаческите умения и ученето през целия живот.

Председателят на Европейската мрежа на публичните служби по заетостта Фонс Лерой каза, че хората ще са изправени пред необходимостта да сменят по-често работата си, да преминават и от една икономика в друга. Публичните служби по заетостта ще трябва да предлагат своите услуги на всички, които са на пазара на труда, каза експертът.

Според Лерой трябва да се създават агенции, които ориентират професионално хората чрез инвестиране в умения, подходящи за 21 век.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 10460 |11.01.2018 Сръбски учен: Груевски дебългаризира ВМРО, българите са престъпници и не могат да бъдат Църква-майка . 14| 10037 |17.12.2017 Пет места за начало на 3-а световна война, едното е досами нас . 2| 11597 |16.09.2017 Сър Антъни Селдън: През следващите 10 години учителите ще бъдат заменени с роботи . 0| 5669 |16.11.2015 Умни джаджи, които ще бъдат на пазара догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads