Реклама / Ads
1| 5219 |13.10.2016 МИСТЕРИИ

Падна давността за престъпления от комунизма

.
Конституционният съд (КС) отмени премахването на давността за преследването на някои престъпления, извършени от висши функционери на БКП от 1944 г. до 1989 г. С решението си от днес, взето с 11 на 1 гласа, като против е бил Филип Димитров, за противоконституционни са обявени разпоредби от Наказателния кодекс, които бяха приети от парламента през септември 2015 г.
 
Тези разпоредби предвиждаха да се носи наказателна отговорност за престъпления, извършени след 9 септември 1944 независимо от изтичане на давностния срок, т.е. да отпадне давността за преследването им, съобщава още "Правен свят".

Засега не са известни мотивите на конституционните съдии, с които се отказва да бъдат преследвани тези престъпления. Решението на КС ще бъде публикувано утре.

КС бе сезиран от главния прокурор Сотир Цацаров.

С приетите от парламента изменения освен че отпадаше давността за някои престъпления на висшите функционери на БКП, се регламентираше, че това правило ще се прилага и за престъпления, за които тя вече е изтекла. Нещо повече - предвиждаше се делата, които са прекратени заради изтекла давност, да бъдат възобновени.

Главният прокурор видя серия от проблеми, до които ще доведат разпоредбите – погазване на права, дискриминация и правораздавателен хаос.

Според Цацаров приетите от парламента изменения "не съответстват на принципа на правовата държава, на принципа на равенство на гражданите пред закона и забраната за дискриминация и на принципа за върховенство на имащите непосредствено действие конституционни норми, и повдигат въпроси относно съобразяването със забраната за установяване на ретроактивно действие на наказателния закон - от гледна точка на досегашната практика на Конституционния съд. Освен това изключването с обратна сила на прилагането на общите правила за давността за някои престъпления, определени по критерия субект на извършването, се конфронтира с основни права на гражданите, произтичащи от нормите на конституцията", бе посочено в искането на главния прокурор до КС.

Той е изтъкнал и аргументи за неяснота за кръга от субектите, спрямо които ще се прилага правилото за изключена давност, тъй като не може да се определи какво означава "членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции". Както и че е недопустимо обратно действие на закон, с който се установява състав на престъпление или се увеличават наказанието и другите санкционни последици.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3908 |09.10.2016 Григор Димитров падна от Анди Мъри . 4| 5741 |03.10.2016 Плевнелиев нападна Борисов заради Русия . 0| 4007 |01.10.2016 Германци нападнаха група чужденци в Шверин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads