Реклама / Ads
11| 13285 |12.05.2017 МИСТЕРИИ

Само във Фрог: Предлагат „калинка“ на Москов за зам.-здравен министър

.
Светлана Йорданова
„Калинка“ на бившия здравен министър Петър Москов е предложена от Валери Симеонов за поста зам.-министър на здравеопазването от квотата на Патриотите, научи Фрог.
 

Става дума за рускинята Светлана Михайловна Йорданова, особено близка на депутата от ПФ Борис Ячев.

 

Както Фрог първи писа преди една година Ѝорданова, завършила Одеския политехнически институт, бе назначена от Петър Москов за секретар на Националния съвет по наркотични вещества-НСНВ по доста странен и бърз начин и в нарушение на закона.

 

Националната стратегия за борба с наркотиците е една от най-апетитните програми на Министерство на здравеопазването.

 

Ежегодно здравното министерство осигурява на стотици затънали в дрогата нашенци безплатни бройки за лечение в иначе безбожно скъпи програми, а бюджетът е повече от сладък - 269 640 лв. отиват само за дневните центрове, 680 400 - за терапии и така сумата бързо набъбва до милиони.

 

По ирония на съдбата тези средства попадат в ръцете на синеоката красавица с руски произход Светлана Йорданова, която говори български трудно, но за сметка на това бързо расте в кариерната стълбица.

 

Възходът на дамата започва в края на 2014 година, когато петричкият депутат Борис Ячев я посочи като свой нещатен сътрудник, който да му осигурява връзките с граждански сдружения и НПО-та.

 

В длъжностната характеристика се изисква високият пост да бъде зает от служител на Министерство на здравеопазването. Светлана никога не е била такава, но се оказва, че само 2 седмици по-рано е сключила договор за почасова работа във ведомството на д-р Москов.

 

С това законът формално е спазен. Друго изискване обаче гласи титулярят на секретарската позиция да е поне „главен експерт". Това не е длъжност, а ранг, за който се полага явяване на конкурс. Светлана действително участва в такъв конкурс, но...

 

През септември 2015 г. - повече от 3 месеца след като заема настоящата си позиция.

 

През юни 2015  г.Светлана Йорданова е назначена като секретар на НСНВ и „Главен експерт в отдел „Наркотични вещества“ в дирекция „Лекарствена политика“ през месец юни 2015-та година, а се явява на конкурс за експерт чак три месеца по-късно. В сайта на Министерство на здравеопазването не се открива декларация за конфликт на интереси на Йорданова, а данни за такива са налице.

 

 Законът изисква заемащите такава длъжност да не участват в управлението на търговски дружества, а Йорданова е част от две такива - ЕТ „Партньори 2000 – Светлана Йорданова“ с ЕИК 10105252 и „Пиар Дизайн“ ЕООД, с ЕИК 202301723. Тя е и част от борда и на неправителствена организация, която се занимава с наркопревенция, отново финансирана от същия съвет по наркотични вещества, в която тя е секретар.

 

Друг член на борда на това НПО е Христо Манчев - съпруг на Теменужка Любенова, председател на Областен съвет по наркотични вещества - Благоевград ( ОбНСВ), организация, която трябва да бъде контролирана отново от НСНВ.

 

След назначаванетона Светлана Йорданова няколко граждански организации, сред които Българско либертарианско общество, Промена, Сдружение РеСтарт, "Проект Пеперуда-София", Фондация "Инициатива за здраве" внесоха сигнали до министър Москов за конфликт на интереси при дамата и Москов нареди проверки, чийто резултати не станаха ясни.

 

В сигнала до министерството се казва, че Светлана Йорданова е нещатен сътрудник на зам.-председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Борис Ячев. Тя е назначена като секретар на НСНВ и „Главен експерт в отдел „Наркотични вещества“ в дирекция „Лекарствена политика“ през месец юни 2015-та година, а се явява на конкурс за същата работа чак три месеца по-късно.

 

Сега напористата дама е предложена от Валери Симеонов за зам.-министър на здравеопазването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5176 |12.05.2017 Проф. Кантарджиев за Фрог: Чака ни взрив на салмонела през лятото . 2| 5508 |11.05.2017 С. Ташев за Фрог: Заев и Джафери правят кабинет и без президента в Македония . 7| 12422 |11.05.2017 Първо във Фрог: Зверски пребиха шефа на „Легия Антимафия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads