Реклама / Ads
0| 4883 |08.08.2016 НАРОДЕН ГЛАС

АЕЖ пита защо „Пик“, „Блиц“ и „Стандарт“ взимат парите за реклама на председателството на ЕС

.
Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) настоява за разследване на потенциалните конфликти на интереси около сключването на договори с фирми и медии за комуникиране на предстоящото българско председателство на съвета на ЕС.
 
Това гласи позицията на сдружението, публикувана на интернет страницата им, в която изказват недоумението си от решението за изпълнител да бъдат избрани четири медии –„Стандарт“, агенция „Стандарт нюз“, агенция „Блиц“ и агенция „Пик”.

В отвореното писмо е записано, че АЕЖ намира за изключително притеснителни изнесените в медиите данни, показващи, че обществени пари са получили лица, свързани с министъра на културата Вежди Рашидов и с вицепремиера Меглена Кунева.

Фактът, че средствата се разпределят от тези две ресорни администрации подсказвал, че е възможно да става дума за тежък конфликт на интереси и сериозна корупционна практика.

От асоциацията припомнят, че в програмата на правителството за 2014-2018 е записано като цел създаването на „публична и законодателна среда, която да гарантира медийната независимост и плурализъм, прозрачността и публичността на контрола и собствеността на медиите”.

„Многократно и на различни национални и международни форуми за състоянието на медийната среда в България е отбелязвана необходимостта да се обсъди въвеждане на изискване, да нямат достъп до публични средства медиите, които не са декларирали, че спазват нормите на етичния кодекс, както и такива, които не са осигурили на сайта си лесен, директен и постоянен достъп на потребителите до актуални данни за действителния собственик“, пишат още от Асоциацията на европейските журналисти - България.

Според тях решението на правителството за разпределяне на средства по комуникацията на българското председателстване е пълно отрицание на заявеното в програмата на правителството и в противоречие спрямо препоръките на международни организации и анализите на медийните експерти.

Оставало загадка защо изпълнителната власт е взела решение да насочи този ресурс към група медии, свързани икономически помежду си.

Не ставало ясно дали е изяснен въпроса дали тези медии имат публични задължения, както и защо не е проучен въпросът дали избраните медии проповядват спазването на общочовешки ценности, възприети от Европейския съюз, в т.ч. Хартата за основните права на ЕС. Би било полезно да се постави и въпросът дали това са медии подписали и спазващи етичните норми на българските медии.

Възниквал въпросът: „Каква е целта на отпуснатите средства?“ И отговорът „Да гарантират, че “държавата”, правителството и отделните министри, няма да бъдат иронизирани, т.е. критикувани“ изглежда все по-вероятен.

Подборът на финансиране на сайтове, които не са известни с критично отношение към което и да било управление, докато е на власт, а напротив, яростно пропагандират срещу всеки, който изразява критична позиция срещу властта, приличали на купуване на медии, което може да е форма на корупция, продуцирана от държавата, при това със средства на ЕС.

Ето защо от АЕЖ настояват в най-кратки срокове:

- Да бъде публикувана цялата информация и всички документи, свързани с вече сключените договори с медии, както и за предстоящите процедури.

- Правителството да обяви държи ли на ангажиментите, записани в собствената му програма и по какъв начин възнамерява да ги изпълни.

- Премиерът да вземе отношение по въпроса вижда ли конфликт на интереси при възлагането на поръчки на медии и възнамерява ли да потърси отговорност от свои министри.

Компетентните органи да започнат цялостно разследване на потенциалните конфликти на интереси, разкрити в медиите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5233 |04.08.2016 Любен Дилов-син: Слави Трифонов нарита кошера на българската политика . 2| 9536 |25.07.2016 Д. Гяуров: 90 души от Турция са на заплата у нас - пренасят политиката на Ердоган . 2| 5579 |22.07.2016 Нинова: Българската външна политика е безгръбначна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads