Реклама / Ads
21| 14960 |15.08.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Българка в Сирия: Там животът е по-лесен, отколкото в България

.
Архив
За държавната служителка Жаклин Сирия е втора родина. Българката е от 80-те години в страната и е женена за сириец – християнин. Двамата пристигат преди дни в България със самолет от Бейрут. Престоят им тук обаче няма да е за постоянно. Жаклин признава, че за нея животът в близкоизточната страна е по-добър и смята да се върне – независимо от бомбите и заплахите за сигурността си, съобщава БГНЕС.
 

В града, в който тя живее – Тартус, е относително спокойно, но въпреки това заплахата продължава да съществува. Жаклин за безопасност крие лицето си.

Ислямистите в страната редовно отвличат хора за откупи. Отвличанията на ислямистите, които следят каква информация за страната излиза в медиите, са с цел откуп, а исканията им са отправени към държавата - всяка седмица официалната власт в Дамаск отговаря на искания за откупи като често дори пуска затворници в замяна на отвлечени, разказва Жаклин, като допълва, че трима роднини на нейния съпруг са в ръцете на ислямистите.

Въпреки това обаче тя съвсем скоро ще се върне там. Сирия коренно се различава от европейския начин на мислене – гостоприемни и добродушни, сирийците са хора, които винаги са готови да ти помогнат и да създадат връзка помежду си. Животът не е студен както тук в Европа, казва тя.

Сирия беше третата държава в света по спокойствие, казва още Жаклин. Със 100 долара можехте да си живеете там три-четири месеца. Всичко беше без пари – дали училища, дали лекарства, дали болници – абсолютно всичко, описва тя живота преди войната.
Дори и сега, години след началото на бойните действия, в страната продължават без проблем да работят голяма част от държавните болници, училища, университети. Проблеми имат единствено със спиранията на тока и водата, чиито преносни мрежи често пъти стават цел на ислямистите.

Според нея, най-големият враг на сигурността на страната е групировката "Ислямска държава", която в момента владее голяма част както от Сирия, така и от съседен Ирак. Освен нея обаче в страната има и още 15 други секти, които в последната година се бият помежду си.
Ислямистите започнаха да набират хора сред по-неуката част от населението – от селата, а не от градовете. Предлагат им пари, за да отидат да викат срещу властта, разказва Жаклин.

Голяма част от хората, които протестират срещу властта не знаят защо протестират, но искат демокрация. "Това взеха те от демокрацията – наркотици и убийства. Те разрушиха Сирия – 75% от страната е разрушена", допълва още тя.

Схемата за набиране на хора, които да застанат срещу властта, е проста, разказва още българката. Ти си вървиш по улицата, предлагат ти пари, за да кажеш две-три изречение срещу властта и те снимат на джиесем примерно, след което те пускат по различните телевизионни програми като "Ал Джазира", казва тя. Според нея 80% от това, което се представя в медиите за случващото се в Сирия, не е вярно.

Тези, които напуснаха държавата, тръгнаха след като им предложиха да заминат за Германия и Холандия например. Те тръгват с обещанията за осигурен живот при условие, че застанат срещу официалната власт, разказва още Жаклин. Половината от тези, които заминаха за Европа, тръгнаха натам с такава цел. Има и такива, които сами излизат - хората с повече средства, казва тя, но на много от тях тази възможност им се предлага. Тези, които нямаха, ги излъгаха, че ще им дадат и сега нито могат да се върнат, нито могат да останат, допълва Жаклин.


Най-големият канал за напускане на хора извън страната е Турция. Плащат огромни суми и ги пращат в някаква горичка в Турция и оттам нататък ги оставят сами да се оправят, разказва тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10576 |24.06.2015 Проф. Петканова пред Фрог: Р. Инджова е достойна българка и заслужава пенсия . 0| 6724 |25.02.2015 "Българката на годината" за Фрог: Битката за българското в чужбина се води всеки ден . 1| 5208 |10.10.2014 "Дийп пърпъл" с жест към българка . 15| 6857 |14.04.2014 Калина Крумова: "Евромайки" е обединената сила на дейната българка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads