Реклама / Ads

40| 10680 |19.06.2012

БиТиВи рие, на гърба й пада

.
Един нещастен еколог, доброволец в самонараняващата се мисия да се подложи на словесни ритници, беше атакуван в студио да Би Ти Ви от лично непознатата за мен, но явно уверената в това, че я гледат 2 милиона зрители ( по собствената й оценка) Диана Найденова.

Т.н. разговор, който може да бъде наречен „интервю” само от любители на пародийни филми, не подлежи на преразказ поради невъзможността да се пресъздаде писмено многопластово изиграната агресия на жената домакиня, горда с изпълнението на тази роля.

Сред всичките крясъци на жената домакиня, с която тя бичуваше своя гост между призивите той да си ходи от студиото, ако не му харесва да го бият вързан, обаче се чу все пак един изключително съществен въпрос, зададен от нея. Предполагам, че го е направила от добро сърце към заплатата си и без да иска да нарани ръководството, което я плаща – както и поради невинното си неведение за същината на онова, което пита.

Найденова се поинтересува поради каква причина би могло да се предположи, че телевизията, която тя лично защитава, сякаш не е журналист, а охранител на поредния склад с боеприпаси, заплашен от катастрофа, би могла да има интерес да не отразява екологичната тема, взривила недоволството на протестиращите. След този на пръв поглед банален, но всъщност фатален въпрос, не по-малко фаталната в ролята си домакиня водеща на предаването се облегна тържествуващо на стола си в очакване на ( невъзможен, според нея) отговор.

Ето го:

Шефката на бТВ притежава 190 400 акции в Първа инвестиционна – банката на Цеко Минев
18 Юни 2012
Биволъ
Точно 190 400 акции в Първа инвестиционна банка (ПИБ) притежава председателят на управителния съвет и генерален директор на бТВ Вики Политова – показа проверка на “Биволъ”. Тя е съпруга на Евгени Луканов – член на Надзорния съвет на ПИБ и бивш дългогодишен изпълнителен директор на банката. Един от собствениците на банката е Цеко Минев, а банката има голяма собственост в ски-курортите Банско, Витоша, Боровец и Разлог.
Освен от акционерката в ПИБ Вики Политова-Луканова, телевизията е контролирана и от медийният магнат Красимир Гергов, щатен служител на комунистическата Държавна сигурност.
Телевизията си навлече гнева на протестиращите срещу Закона за горите младежи, окупирали “Орлов мост”, след като първо премълча за протеста им, а впоследствие според много от тях го е отразила едностранчиво и пристрастно. В предаването „Нека говорят” водещата Дияна Найденова грубо нападна природозащитниците, вменявайки им колективна вина за агресията срещу оператор на телевизията. В отговор социалните мрежи кипнаха от призиви да се бойкотира бТВ, сред които “Да изчистим България от бТВ”.
По-рано в “Биволъ” за зависимостите между ПИБ и бТВ в контекста на скандала с фирмите-дарители на МВР разказа полицаят Константин Иванов. Той беше принуден да напусне работата си след като разкри порочната схема да не се проверяват колите на дарителите на МВР. Според Иванов ПИБ също фигурира в списъка на МВР с “неприкосновените” автомобили. Когато разкрива схемата, той се обръща първо към журналисти от bTV, но те провалят разследването.
“Аз се надявах, че журналистите ще започнат собствено разследване, но това не се случи. Наложи се да им помагаме, като ние сами заснехме единия от списъците в една от караулките. И това не им беше достатъчно. Тогава аз съдействах за материала със скритото лице и модулирания глас. От БиТиВи поискаха втори човек, а след това и трети. Най-накрая ми казаха, че трябвало да сме няколко души. Спомням си, че на следващия ден рано сутринта дойде заповед списъците спешно да се махнат от караулките.” – казва в интервюто си бившия полицай.
САЩ за “гнилите ябълки” сред българските банки
Банката на Цеко Минев е посочена като най-съмнителната структура в българския банков сектор в доклад на посланик Джон Байърли от 2006 г. Според бившият шеф на Агенцията за финансово разузнаване д-р Васил Киров, сега зам.-директор на ОЛАФ, инспекции на място във ПИБ са показали нарушения. Докладвани са съмнителни транзакции, които изискват разследване. Когато обаче Агенцията е започнала тези разследвания, ПИБ е отказала да предостави допълнителна информация за сметките и техните собственици.
Друг източници на Байърли от Европейската банка за реконструкция и развитие (EBRD) казват, че съвместните проекти с ПИБ се считат за черно петно в историята на банката.
Посолството на САЩ заключава, че ПИБ е една от банките, “наливащи средства за известни престъпници в схеми за пране на пари и свързано с тях отпускане на кредити”
“Сега се смята, че с единия крак ПИБ е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят.” – пише буквално Байърли.
Обнародването на тази грама от “Биволъ” беше игнорирано в българските медии, а малкото публикации пропускаха да споменат имената на 8-те банки считани от САЩ за “гнили ябълки”.
Резюме на доклада и всички имена на банките обаче бяха публикувани на втора страница на френския вестник “Монд”, като банките са цитирани без съкращения: Първа инвестиционна банка на Цеко Минев, Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, Интернешънъл Асет Банк (бившата Първа Източна Международна Банка) – банката на СИК, СИБАНК (бивша Българо-руска инвестиционна банка) тогава на Цветелина Бориславова, Банка ДЗИ (предишна РосЕксимбанк) на убития Емил Кюлев, Инвестбанк на Петя Славова (”Банката на митрополити и генерали”), Централна кооперативна банка позната като банката на варненската групировка ТИМ и Софийска общинска банка на енергийния магнат Ковачки.
“Гнилите ябълки” бяха посочени и като тема табу в българските медии в изследване на Института за модерна политика и Фондация за свободата „Фридрих Науман”.
“Гнили ябълки” – сервилни медии
Показателен за тесните взаимовръзки между властта, съмнителните банки “от най-тъмните сфери на престъпния свят” и медиите е също фактът, че лица свързани с “гнилите ябълки” контролират много от големите български вестници и телевизии. Примерът с акциите на Вики Политова в ПИБ е достатъчно красноречив, но далеч не е единствен.
КТБ, която въпреки съмнителната си репутация е предпочитан трезор за 70% от парите на държавните предприятия е сочена като кредитодател на “медийната императрица” Ирен Кръстева, чиито вестници “Монитор”, “Телеграф”, “Новинар”, “Политика”, и телевизията TV7 са абсолютно безкритични към правителството и нападателни към неговите опоненти.
Любомир Павлов, бивш шеф на Общинска банка е обвинен за пране на пари при придобиване на собствеността върху “Труд” и “24 часа”.
Групировката ТИМ, посочена в друг американски доклад като “една от най-големите и сериозни икономически грижи на България” владее регионалния вестник “Черно Море” във Варна и телевизиите “МСАТ” и “България он ер”.
от сайта “Биволъ“
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Времената ли са криви - или хората? 12| 6388 |19.06.2012 . Тоалетните на София 9| 7568 |13.06.2012 . Измамата - начин на живот 9| 11058 |05.06.2012 . За Блатечки, плюскането на монополистите и малоумната кампания на bTV срещу пиратството 18| 9141 |29.05.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ