Реклама / Ads
2| 4789 |01.06.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Бойте се, деца!

.
Първият ден на най-летния месец - юни, когато всички ще говорят за вас, деца. Телевизорите ще запълват време с режисираните ви игри и усмивки. Ще има песнички и стихове, балони, даже и сладкиши ще има. Възторгът ще е усилен на макс. В други ден ще ви забравим.
 

И няма да ни пука ,че детските градини не смогват да поберат всички ви, а у дома ги няма баба и дядо, като тяхна алтернатива. И няма сутрин да ви събудят с ласка, а отново ще звучи стряскащото: "Ставай, че закъснявам за работа"!

 

Няма да ни боли, когато някое заблудено от вас нагази в смъртен въртоп през тегавите и горещи летни дни, а после водолазите го търсят в корените на крайречните храсти. Ще бъде статистика.

 

Или когато онази вещица - дрогата, ви отнеме от света и запрати в тъмните си подмоли, пак ще е сводка и цифра. Ние и тогава нищо няма да направим. Дори няма да забележим, как завършвайки училище ще се запъните над елементарни неща, а оскъдните ви познания ще се спукат на първата пряка, защото...защото такова е времето. Ще го приемем равнодушно, като дъжд през есен, като зимна кихавица, или грешка на растежа.

 

Простете, че ви натикахме в панелките с лаптопи и смартфони и не ви показахме прелестта на лятното море и зимната гора, защото първо трябва да сте нахранени, а за тази цел трябва да се работи.

 

Отнехме ви и селата, където някога игрите и смехът ви заглушаваха птичия хор. Днес бабите са тръгнали по техните си пътеки, няма ги дори селските кучета, а горските зверове необезпокоявано се разхождат по изоставените улици.

 

Виновни сме, деца, че се биете жестоко в училище, а после се хвалите в интернет с този грозен героизъм. Вие, обаче, не сте виновни, защото това виждате и това правите. И кой да ви покаже другото, доброто лице на живота?

 

Грешни сме за отровните ваксини и ненаказаните отровители. За скъпите лекарства, които често не купуваме от безпаричие, а вие дълго боледувате.

 

За смрадтта, която дишате в градовете, за кофите за смет, в които понякога ви изхвърлят биологичните ви родители - почти като биологичен отпадък.

 

Най-виновни ще бъдем, обаче, ако позволим на едни дяволски документ да пропълзи и ви отнеме от родителите, без да зачита решението на български съд. Дано не видите това никога!

 

Но днес е вашият ден. и нещо хубаво трябва да ви кажем.

Впрочем, един чичко, отдавна прострелян, но страшен идеалист, го е написал:

"Не бойте се, деца"!

 

И понеже времето тече и се променя, бихме трансформирали стиха му.

Бойте се, деца!

За утре се бойте!

Защото доволството и спокойствието успиват, а този свят трябва да се промени.

 

Ние не можахме да го направим.

Но вие знаете как.

 

Източник: liberta.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 16378 |31.05.2019 Адвокат попиля Десислава Атанасова от ГЕРБ за машинното гласуване . 9| 7859 |30.05.2019 БОЕЦ сезира институци за отказа на Пеевски и Карадайъ от европарламента . 14| 16937 |30.05.2019 Евгений Дайнов: Прошката на Цветанов трябва да мине през прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads