Реклама / Ads
18| 6449 |23.05.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Чуем ли „експертен“ кабинет, се хващаме за … съмненията. Помним ли раните?

.
Българите сме виждали какво ли не. Може да сме прочути с търпението си, много често неуместно и вредно, но сме и наблюдателни. Малка държава – познаваме се. Затова като чуем за правителство от независими експерти, се хващаме за … уроците от новата ни история. „Експертно“ за обществото е равно на „наши хора“, предложени от партиите с добре стъкмени „трудови характеристики“.
 

През последните дни станахме свидетели на „независими експерти“ от Висшия съдебен съвет, например, които се въртят като пумпали по команда от политическите си покровители.

 

Същите покровители ще излъчат и членовете на „експертен кабинет“.

 

Няма смисъл да се връщаме към кабинета „Беров“, след това и кабинета „Орешарски“. И в двата случая на терена на изпълнителната власт се развихриха задкулисни интереси, които донесоха само беди за страната. Какво от това, че на първа линия бяха лица, "доказани експерти"?

 

Най-големи майстори в това упражнение са в ДПС. Имат хем опит, хем пълна банка с подобни кадри. Не им е трудно да я попълват, тъй като от години доказват, че се грижат за своите кадри. Техните кадри пък се грижат за ДПС, когато се наложи. Или когато трябва да бъде спасявана България, да речем. Каквато е сегашната ситуация, без съмнение.

 

Бързината, с която от ГЕРБ се съгласиха на подобна схема показва, че и Борисов разполага с нужните кадри.

 

ИТН на Слави Трифонов винаги се е хвалила с експерти, които гравитират около тях.

 

За БСП е излишно дори да споменаваме: стане ли дума за участие във властта от „Позитано“ 20 са готови да извадят всякакви хора с богат плейлист от експертни качества.

 

Дори „Възраждане“ биха се включили… Но засега те са заети с насаждане на „родолюбива“ принадлежност към Путин и Кремъл и вменяване на омраза срещу евро-атлантическите ценности.

 

Чуваме всякакви аргументи в подкрепа на независим „експертен“ кабинет. Щели да влязат в него отговорни хора, знаещи, можещи, отдалечени от от партиите, безпартийни, признати у нас, че и в чужбина, постигнали големи успехи, отдадени на обществените интереси и пр.

 

Не чуваме обаче, кой и по какъв начин ще контролира взетите от тях решения и последвалите действия? И в момента сме свидетели на някои необясними и дори вредни неща в областта на енергетиката, но министърът е представян като голям експерт с международен опит. В медиите се появиха немалко опровержения и смущаващи факти за него, но той се оказва недосегаем по известни причини.

 

Вчера станахме свидетели на обрат в ситуацията. ГЕРБ и ПП-ДБ обявиха идея за общ кабинет с втория мандат и ротационен премиер. Няма промяна в позицията на ПП-ДБ, че няма да подкрепят първия мандат. Така отиваме към втория мандат. Това поставя отново въпросът за министри-експерти. Дали този вариант не е бленуван от ГЕРБ, а също и от ДПС, които владеят всички техники да предложат хора, отговарящи на дефиницията за експерти? Със сигурност. Невидими за общественото око ще останат нишките и зависимостите на въпросните кадри със съответните партийни централи, дори със задкулисни кръгове.

 

Никой не е толкова наивен, че да повярва колко честно и патриотично ще подходят някои политически и бизнес кръгове към евентуален „експертен“ кабинет.

Предстоят да се вземат важни и много, много трудни решения. И не само в области като икономика, бизнес, промишленост и пр. Все по-осезаемата намеса на Кремъл чрез тайните му служби, трябва да получи решителен, смел отпор. Кой ще гарантира, че такъв ще се случи?

 

Някои процеси в страната се завладяват все повече от проруската пропаганда чрез активната помощ от петата колона в България. Това усложнява с всеки изминат ден отношенията с партньорите ни в ЕС и НАТО. Там сме по собствено желание, по волята на българското общество. Предстоят трудни времена. Необходими са гаранции за прозрачност на действията на партийните централи. И да бъдем много внимателни, когато ни рекламират „експертно“ правителство. Да не забравяме поуките и раните от предишните настъпвания на мотиката.

 

Витали Роник

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 13613 |22.05.2023 Гешев пак напомни на Борисов какво го чака, ако изтъргува главата му. Проверява сигнали срещу него, Мария Габриел, хора от ВСС . 13| 8431 |21.05.2023 Бойко Рашков: Гешев трябва да излети само за думите ”политически боклук” . 16| 4891 |21.05.2023 Николай Стайков, АКФ: Няма кой да отвори прозореца за проветряване в прокуратурата . 8| 7450 |19.05.2023 Проф. Радулов: Габриел не знае кой кой е в българската политика. Борисов й е прошепнал в ухото за оставката на Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads