Реклама / Ads

18| 7983 |09.02.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Дайнов: Днешните популисти носят зараза като Хитлер и Мусолини

.
Целта на популизма и на фалшивите новини, за Евгений Дайнов, е да обезсилят обществото и то да се предаде на по-силния, а не да следва правилата. Според Мария Спирова ние трябва да спираме фалшивите новини, да не ги допускаме да се разпространят и чрез социалните мрежи.

Евродепутатът Светослав Малинов бе организатор на дискусията "Новият популизъм и фалшивите новини". В нея участваха политологът Евгений Дайнов и журналистът Мария Спирова, която пристигна от Великобритания за участие във форума.

 

За политолога с китара Евгений Дайнов днешните популисти носят същата зараза, каквато е носел Мусолини, като е бил на 20, или Хитлер, когато е бил на 20 и няколко. "Това са хора, които, ако имат достатъчно власт, достатъчно дълго време, са способни да сринат европейската цивилизация и затова трябва да ги наблюдаваме изкъсо", каза Дайнов.

 

Според него начинът да се спрат фалшивите новини е да знаем каква е целта на фалшивите новини.

 

За Дайнов тя е елементарна: "да ни отучат да вярваме на когото и да било, на каквото и да било, за да стигнем до извода, че всички са маскари, всички лъжат, нищо не е възможно да се случи, да се подчиня на силния на деня. Това е пак идеята на популизма - да се подчиняваме на сила, а не на правила".
Еколози: Правителството разпространява фалшиви новини за Пирин


Според него това е целта и на фалшивите новини. "Когато си обезверен, че има истина, обезверен си, че има положителни герои, подчиняваш се на силата. Този който е най-силен до тебе, отиваш, целуваш ръка, примиряваш се и това е положението", заяви Евгений Дайнов.


Журналистът Мария Спирова смята, че не можем да заглушим фалшивите новини, защото те са навсякъде около нас. "Това е - отиваш в морето, плуваш, - ще се намокриш. Това, което можем да направим, е да познаваме собствените си предразсъдъци и да не позволяваме на фалшивите новини да минават през нас, ние да се превръщаме в техния продукт и в тяхната антена", каза Спирова.

 

Тя даде пример, че при споделяне в социалната мрежа Фейсбук дори на информация или картинка с коментар: "Това е ужасна глупост", то през няколко други проследявания и споделяния, достига до някой, който казва: "Да, това е моето нещо, това е истината".

 

Фалшивите новини трябва да спират с нас. Това трябва да е дискусия, която се води постоянно. И когато фалшивите новини се променят като стратегия, ние да се променяме с тях, категорична е Спирова.


Според евродепутата от ЕНП/ДСБ Светослав Малинов популизмът не е идеология. Според него това е начин на правене на политика. При всички положения разделя обществата, създава фалшиви врагове, за да събира гласове.

Той е категоричен, че популизмът е разрушителен за демокрацията, независимо, че някаква доза популизъм има у всички, има все пак партии, които се хранят само от популизъм.

 

"Аз вярвам в истинско, дълбоко, изначално образование, свързано с новите технологии. Мисля, че образователните системи в ЕС в момента създават методики, за да могат неговите граждани да бъдат образовани как да разпознават и никога да не се поддават на този тип фалшиви новини. Ние в момента сме хванати в крачка и затова фалшивите новини са толкова мощни. Аз съм убеден, че предстои техния залез, без разбира се, да предричам тяхното изчезване", категоричен е Малинов

 

Според него социалните медии са виновни за разпространението на фалшивите новини. Той изтъкна признанието и на големите шефове на социалните мрежи, коти признаха, че са неподготвени. Гугъл, Фейсбук са готови да сътрудничат, виждайки разрушителните последствия от фалшивите новини, каза Малинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 32| 17912 |02.06.2018 Евгений Дайнов: Борисов опозори България и ЕС, да бъде съден за измяна . 13| 12635 |27.12.2017 Проф. Дайнов: Да върнем смисъла на думите, да не помагаме на диктатори . 8| 8255 |18.12.2016 Евгений Дайнов: ГЕРБ е в режим на свлачище, а БСП на издигане . 8| 5513 |15.04.2015 Дайнов: На не-бетона върху не-дюните стоя аз - не-човекът (СНИМКА)
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ