Реклама / Ads
9| 7523 |11.04.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Ген. Червенков: Тръмп играе едновременно и доброто, и лошото ченге

.
Чавдар Червенков
Президентът Доналд Тръмп играе едновременно и доброто, и лошото ченге, смята ген. Чавдар Червенков, бивш директор на Военното разузнаване. Това, което се случва в Сирия, зрее и премина през различни стадии през последните пет-шест години, допълни той.
 
"Сценариите и постановките за осъществяване на химически атаки в Сирия се усъвършенстват непрекъснато и сме свидетели на последната такава. Аз лично съм убеден, че няма нищо общо с истината. Досега не видяхме нито жертви, нито доказателства. Не се допускат независими международни експерти, които да разследват на място. Виждаме само едни клипове, в които един мъж полива с маркуч едни дечица и това е. /…/ Ние нямаме възможност да получим достоверна информация от първа ръка. Чакаме да прочетем това, което големите държави ще ни поднесат като доказателства – да го видим, за да се убедим.", каза още той.

Ситуацията в Сирия е безпрецедентна и дори сравнението с Карибската криза изглежда слабо, защото сега ситуацията е по-напрегната - и двете страни нямат свободни ходове. Това пък заяви проф. Вихрен Бузов, специалист по кризи на сигурността и заместник-ректор на Великотърновския университет пред БНР.

Той сравни Сирия като основното бойно поле на водената от САЩ коалиция срещу Русия с аналогичните бойни полета в Украйна и евентуално бойното поле на Балканите, което, по думите му, е все още със замразени конфликти, но под риска да бъде активирано.

Още от самото начало конфликтът в Сирия може да се разглежда като прелюдия на глобална война между Запада и Русия, в която като прокси сили участват джихадистите, сирийското правителство, Иран, Хизбула, посочи проф. Бузов: "Сега, когато вече проблемите на терен изглеждат разрешени – победата на проруската коалиция е ясна, вече се стига до сблъсъка на глобалните сили. Най-лошото е, че те  като че ли се изправят в една патова ситуация, в която САЩ като че ли няма накъде да отстъпват. Ако не направи нещо - като да взриви пожар с ограничени последици, никой няма да възприема тези заплахи от Тръмп в стил на Националната асоциация за свободни борби (където сме гледали как се зъбят едни на други), никой няма да възприема тези заплахи сериозно. В момента това, което е заложено на карта за САЩ е с един ограничен удар да се тества дали Русия ще отговори на преминаването на червената линия: директна атака на техния съюзник с евентуално засягане и на руските интереси с жертви от страна на Русия или на Иран, и дали ще посмее да нанесе възмезден удар. Ако Русия не посмее, това ще гарантира геостратегическа доминация на САЩ за дълги години, която изглеждаше изгубена в Сирия. Картата на Русия е, че и тя е в патова ситуация и не може да не отговори.", смята професорът„
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6318 |07.12.2017 Владимир Чуков: Играта на Тръмп с Йерусалим вещае ескалация . 11| 17410 |05.08.2017 Джоузеф Огъстин: Тръмп ще научи какво са вършили Пеевски и Цацаров . 13| 9735 |11.04.2017 Р. Попов за Фрог: Съветници на Рейгън и Тръмп смятат за лъжлива химическата атака в Сирия . 4| 4796 |20.01.2017 Ат. Семов: И около Тръмп, и около Радев витаеше Казачокът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads