Реклама / Ads
5| 9740 |23.10.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Горан Симеонов пред Фрог: Ердоган ще търпи Борисов, докато не приемаме хора на Гюлен

.
Горан Симеонов
Когато Руската империя и Турската империя са в съюз, България винаги си е патила. На настоящия етап опитите за съвместимост на специалните служби на България и Турция е в сферата на пожеланията. Личните отношения между Борисов и Ердоган се градят на подкрепата, която Ердоган получи срещу Гюлен. Това заяви на конференция по сигурността бившият разузнавач Горан Симеонов.
 
Бъдещето на България е заложено в триъгълника НАТО-Русия-Турция. България не може да е самостоятелна в своята външна и вътрешна политика, тъй като трябва да се съобразява с решенията на НАТО и ЕС. Факт е, че България е без Национална доктрина за своето бъдещо място и роля в света. Намираме се в леко шизофренична позиция. Следваме целите на НАТО и казваме, че Русия е заплаха. А така едва ли може да се води самостоятелна политика. Това каза още председателят на асоциацията на разузнавачите от запаса на конференцията "Сигурността на Република България в многополюсен свят".

На една преминала конференция важни личчности от властта и управлението на страната говореха за проблемите на българската армия, за спешната нужда от  превъоъжаване и т.н. Слушайки ги, останахме с впечатление, че ракетити от Крим вече летят към страната ни. И затова твърдя, че България вече не може да разчита на добри отношения с Русия, нито на кучето на Борисов. Москва вече не вярна нито на сълзите ни, нито на подаръците ни, категоричен бе той.

За отбелязване е , че когато Руската империя и Турската империя  са в съюз, България винаги си е патила, посочи експертът.

Той коментира и обстановката в Турциия. В нея се сменя цялата политическа система, ликвидират се светските устои и парламентарната демокрация И точно в този период нашата политика към Турция се характеризира с липса на задълбочена визия и приоритети, с непоследователност, което е в противоречия с националните ни интереси, смята  разузнавачът.

На настоящия етап опитите за съвместимост на специалните служби е в сферата на пожеланията. Двете държави продължават да се разузнават. Турция разчита на своя етнос у нас. България пък разчита на чл. 5 на НАТО. Но се забравя, че България има за съседка една непредвидима ислямска държава плюс три милиона мигрантски корпус. Съсед ни е една Турция, която е в остро противоречие и с ЕС, и със САЩ. И няма значение дали с Турция сме в един лагер или не. Турция няма да отстъпи от своя национален интерес, заяви ооще той.

Ролята на премиера като миротворец или войнолюбец едва ли е най-добрата защита на българския национален интерес. Личните отношения между Борисов и Ердоган се градят на подкрепата, която Ердоган получи срещу Гюлен. Докато не приемаме поддръжниците на преврата, ще имаме добри отношения. Но Ердоган е авторитарна личност, която се ръководи само от собствения си интерес и този на Турция.


Редове от конференциията:

Ефрем Радев: Ако всички институции отчитат успехи, а човекът е несигурен, то успехът на институциите е  кръгла нула.

Академик Георги Марков: Войната е част от историята на човечеството. Не съм оптимист по въпроса.

Проф. Йордан Величков: Глобализмът е реална заплаха за световния мир и сигурност.

Посланик Любомир Шопов: България е зависима от либералния наркотик и от османския натиск.

Проф. Захари Захариев говори за Русия и глобалния свят, а доц. Валентин Вацев се спря на новите реалности в САЩ и Европа.

Това бе първата конференция организирана от Национална асоциация "Сигурност" в рамките на един постоянен  граждански форум. По думите на шефа на асоциацията Чавдар Петров, позициите и становищата ще се предоставят  на екипа, който ще подготвя Стратегията за национална  сигурност.

Калин Джумайски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 13529 |22.10.2017 Само във Фрог: „Библиотекарите“ пак си пробутват през Радев свой човек за НСО . 3| 12470 |16.10.2017 Илиян Василев за Фрог: Борисов създава изкуствена паника с приказките си за Турция и НАТО . 4| 12912 |12.10.2017 Кемил Рамадан пред Фрог: Издигам ”Ислямски лунапарк” в Малинова долина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads