Реклама / Ads
5| 4951 |14.03.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Хр. Иванов пита Цацаров има ли данни от Турция за контрабанда на ”Булгартабак”

.
Христо Иванов
Христо Иванов, лидер на движение ”Да, България” разпространи отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което директно го пита получавал ли е конкретни данни от турските служби за канал за контрабандни цигари, свързан с ”Булгартабак”.
 
Бившият правосъден министър отправя общо 4 въпроса по темата, уточнявайки, че те са по повод посещението на главния прокурор в Турция през септември 2015 г., когато той имаше извънредна среща и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.Тогава от държавното обвинение не съобщиха никакви подробности за темите, обсъдени от двамата, а посещението бе представено като протоколен отговор на визитата на турския главен прокурор Мехмет Акарджа.

Иванов припомня, че Цацаров посети Турция още през 2014 г. , когато подписа споразумение за сътрудничество в области като тероризъм, корупционни престъпления, международна организирана престъпност и контрабанда. По този повод лидерът на "Да, България" задава следните въпроси:

- На тази или друга среща, били ли са Ви предадени материали, свързани с последователните констатации на турските служби, че цигари с марки на "Булгартабак" имат ключов дял на незаконния пазар в Турция, както и че тази контрабанда се използва за финансиране на терористични организации?

- Касае ли тази контрабанда територията на Ирак и Сирия, включително области, които по това време са били под контрола на военни формирования на т.нар. Кюрдска работническа партия (ПКК) и "Ислямска държава"?

- Не смятате ли, че прокуратурата имаше достатъчно основания да се самосезира след публични изказвания на бивш икономически министър, че при приватизацията на "Булгартабак" е било купено мълчанието на системните политически партии с цел продажбата на "верния купувач" за да продължи действието на подобни контрабандни канали?

- Налични ли са данни, обосноваващи връзката на високопоставени български политически лица с подобни канали и/или с "Булгартабак"?

В отвореното писмо на Иванов до главния прокурор се припомня още, че през май 2014 г. държавното обвинение съобщи за разбит контрабанден канал за цигари в Дубай, "в който е бил замесен български политик и през който са минавали сделки за стотици милиони".

"До настоящия момент, три години след разследването, прокуратурата не е съобщила повече информация за този случай, нито дали разследването продължава, както и кой е този български политик. Ето защо настоявам да изнесете повече данни за това разследване, както и информация има ли то връзка с поставените по-горе въпроси", подчертава Христо Иванов.

Според него, ако действително съществуват подобни зависимости, "това би повдигнало обосновани притеснения за уязвимостта на български политически фигури – потенциално двама от възможните бъдещи премиери – от страна на чужди фактори".

"Вярвам, ще се съгласите, че при наличието на подобен риск, става дума за съображение от надделяващ обществен интерес и българската общественост трябва да научи за това преди предстоящите избори", допълва Иванов в писмото си до Цацаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4759 |12.03.2017 Игнат Раденков: Цацаров залага на карта България . 1| 4461 |03.03.2017 Георге Иванов отхвърли призива на Могерини да връчи мандат на Зоран Заев . 2| 3791 |21.02.2017 Цацаров нареди проверка на спешния ремонт в тунел „Ечемишка”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads