Реклама / Ads
2| 11110 |29.04.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Излъганите за Англия: Опира до съд или бой!

.
Росица Рачева и Кристиян Костов разказват патилата си
Голям скандал гръмна миналата седмица около посредническата фирма „Великобритания 2014” ЕООД, изпращаща българи на работа в Англия. Собственикът на фирмата, габровецът Андон Гинев, бе бит от излъгани хора в Русе, броили му предварително по 1200 лв., но невидели ни работа в Англия, ни връщане на сумите.
 

Репортажи за случилото се бяха излъчени по някои от големите телевизии, появи се и информация (по БНР), че въпросният Андон Гинев и фирмата му са разследвани от икономическата полиция в Габрово и има образувано досъдебно производство.
 
Чу се също, че сред потърпевшите от „Великобритания 2014” има и голяма група троянци, над 50 човека; Нова телевизия дори анонсира, че ще излъчи подробен материал за излъганите от Троян, който обаче, кой знае защо, не бе показан. Ужилените ни съграждани потърсиха и нашето съдействие и на два пъти проведохме срещи с техни представители в редакцията на Т21.
 
„Планирана измама! Всичко това е една огромна пирамида”, сподели 24-годишният Кристиян Костов. Младият мъж е напуснал работа и е продал ценни вещи, за да събере сумата. Други от групата са напуснали работа, има хора взели бързи кредити с висока лихва, има и цели семейства от по 3-ма и 4-ма човека, изгорели с парите вкупом. Колко точно са потърпевшите от Троян, не е съвсем ясно, но според Кристиян и друг от ужилените от „Великобритания 2014” – 40-годишната Росица Рачева (двамата са неформални говорители на пострадалите), става дума за около 100 души. Някои са имали късмета да им върнат парите, но техният брой е твърде малък.
 
И сега идва „най-интересното”. Според ужилените, с които разговаряхме, в основата на троянската измама стои не собственикът на „Великобритания 2014” Андон Гинев, а неговият троянски партньор Красимир Кръстев. Именно той (Кръстев) събирал парите, той залъгвал потърпевшите с обещания и ги уговарял по телефона, той обещавал, че ще връща сумите и давал повторни лъжливи обещания и оферти за работа. В негово лице измамените троянци виждат главния виновник са случилото се и смятат, че той е отговорен за измамната схема. „Красимир Кръстев се крие като мишка. А другарчето му Андон Гинев каза по телевизията, че не бил мишка, а мъжкар – и който си поиска парите по телефона, веднага му се връщат, дори нямало нужда от писмена молба”, коментира Кристиян, който се чуди как г-н Кръстев спи спокойно и не се ли притеснява за семейството си, което живее в Троян. 
 
Но вместо връщане на парите последвали... нови писмени покани за работа в Англия, разказаха ни потърпевшите. Като този път поканите били заверени при троянски нотариус. „С тази нотариално заверена покана един вид ни принуждават да тръгнем и ако не се съгласим, автоматично губим парите си”, обясни Кристиян. Но как да се тръгне, като във въпросните покани нямало посочен работодател в Англия, нямало яснота за схемата на вътрешен транспорт, което е много важно, нямало информация колко ще ти струва квартирата и т.н. Един вид – поредната нечестна игра с едничката цел да ти отмъкнат парите.
 
„Всичко опира до съд или бой. Но ние, като цивилизовани хора, искаме да си вземем парите, търсим си правата. Имам обаче чувството, че още сме под робство, хората се страхуват, не смеят да говорят. А човек, който не си търси правата, все едно не съществува, няма го на този свят”, призна 24-годишният троянец. Досега (25 април) в полицията в Троян били подадени над 13 жалби и броят им растял. Въпреки че някои от излъганите не подавали жалба, защото таели някакви надежди да си получат парите и се опасявали да не би жалбите да попречат.

Кристиян ни разказа и цялата хронология на измамата. В началото на тази година той научил от приятели, че троянецът Красимир Кръстев предлага работа в Англия чрез посредничеството на фирма „Великобритания 2014” на Андон Гинев. „Първата среща бе в началото на м. януари 2014 г. в кафене „Сара”, където Кръстев обясни, че капарото (минимум 800 лв.) трябва да се внесе до 10 януари. На следващата среща, в кафене „Нански”, г-н Кръстев поясни условията – ще се работи във фирма за пакетиране на хранителни продукти в Лондон, заплатата е по 6,50 паунда на час, наемът за квартирата ще е нищожните 33 паунда, фабриката е на 20 минути пеша от квартирата, ще живеем в къщи по 8 човека”, сподели началото на патилата си Кристиян. На тази среща в „Нанси” няколко човека, включително Кристиян, дали капарото и получили касови ордери за сумата (споменатите ордери, в които пише „за консултантски услуги”). До края на м. януари хората внесли и останалите пари, Кристиян дал своите пред дома си на ул. „Мизия” 26 в Троян в присъствието на майка си. Обещано било да се лети за Англия в периода от 15 до 25 март, като прибралият парите Красимир Кръстев заявил, че всичко ще е точно и че залага името си. Следва разтакаване и телефонни обаждания до хора от групата с различна информация и различни обещания. На 5 февруари Красимир Кръстев се обажда на Кристиян, като този път му предлага работа в Манчестър, но изискването е да се знае английски език; дотогава нямало такова условие, нещо повече – хората изрично били уверявани, че не им трябва „грам английски”. Кристиян обаче знае английски и се съгласява, но разтакаването продължава, както се каза – „схемата няма край”. Междувременно на 3 март в Троян пристига самият Андон Гинев, срещата е в „Нанси”, а той продължава да лъже хората – говори за безсрочни договори за работа (?!), за добри пари, показва и някакви есемеси уж от английски партньори, потвърждаващи договореностите и т.н. На 13 март, след като се е сблъскал с купищата лъжи, Кристиян обявява, че се отказва, а Красимир Кръстев обещава до 2-3 дни да му върне парите. Разбира се, нищо такова не се случва, и до днес.
 

Какъв
е изходът оттук нататък? „Всичко опира до съд и бой”, както каза Кристиян Костов. Младежът каза и още нещо: „Говоря, въпреки че ме е страх за живота ми и най-вече за сигурността на майка ми. Но аз рискувам, защото съм прав и ще търся справедливост”. Ние пък казваме, че съответните органи трябва да помогнат правдата да възтържествува и потърпевшите да получат възмездие, а другите – наказание.

Генадий Маринов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5866 |29.04.2014 "България си ти!" положи венци на първия български войнишки паметник . 3| 6302 |28.04.2014 Столична община строи еднофамилни къщи на ромите от Филиповци . 0| 7424 |25.04.2014 Ще има временно спиране на тока заради ремонти . 2| 5471 |25.04.2014 Панагюрското злато остава на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads