Реклама / Ads
15| 12336 |16.06.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Кметът на Буковлък пред Фрог: Роми-крадци пазят полето чудесно

.
Росен Русанов
В момента съм назначил полска охрана от криминално проявени цигани с по две-три дела. Мога да се похваля, че няма и едно престъпление по полето. За това се похвали пред Фрог нюз кметът на плевенското село Буковлък Росен Русанов, в което живеят над 3000 роми и 1000 българи.
 

Пазят царевица, жито, пожари да не станат. Момчетата са доволни, защото работят 15 дни и взимат по 360 лв. заплата. Имат пари да си посрещнат нуждите от първа необходимост. Ако е гладен един циганин и няма пари, ще открадне, но щом има, няма да върши престъпление. Няма случай, ако някой нещо открадне, аз да не разбера. А щом науча, прошка няма-отива в затвора, обясни той. 


По думите му още преди 18 години е изпреварил събитията, които сега се случват в Гърмен и столичния кв. „Орландовци”. От 12 години съм кмет, а преди това бях полицай 6 години. Проблемът е в това, че липсва ценностна система. Вече няма понятия като чест, морал и достойнство. Служителите не правят това, което трябва. Проблемите в Гърмен и „Орландовци” са тлеели с години и никой не им е обръщал внимание. Докато се стигне до там, че напрежението да ескалира от една музика. Ако проблемите са били решени през годините, няма да се стигне до капката, която да прелее чашата, обясни гледната си точка кметът.

По думите му 25 години ромите се трантутат и се правят галеничета. В нашето училище има 460 деца. Вчера едно ромче завърши 8 клас и заради това го разкарваха с лимузина. Снощи го накарах да дойде при мен и да ми напише едно изречение. В него направи 6 правописни грешки. Сега, както са го пребутали да изкара до тук в училище, така ще си вземе и средното образование.И той въобще няма да е конкурентоспособен на пазара на труда, защото е неграмотен. Проблемът е в държавата. Тя дава едни пари, източва се образователната система и това никой не го следи. То и при полицаите е така. Младши районен инспектор взима по 1000 лв. И работата му е да раздаде призовки и да напише по някое предупреждение. Полицаите ги направиха скъпо платени призовкари. Моята призовкарка в кметството разнася по 300 призовки за седмица, а полицаите имат по 20-30. На практика те само това правят. Летвата за работа в МВР е много ниска. Никой не натиска за повече резултати и никой не контролира какво се върши, възмути се Русанов.

Той разказа, че дните, в които се е прибирал вкъщи се броят на пръсти. Казусите в махалата са непредсказуеми и трябва да се решават на мига. Онази вечер на 6-7 места имаше празненства. Ако не съм пред вратата да спра музиката в 24 часа, може да стане проблем. Иначе как хората ще спят спокойно. Не трябва да има предпоставки за напрежение. Когато няма кражби и конфликти между етносите, балансът се поддържа, допълни още той.

Русанов призна, че ромите в Буковлък не са от най-работните. Голяма част от тях получават помощи по т. нар. чл. 9. Около 400 човека работят по него 14 дена на територията на кметството на 4 часа. При мен тези хора всеки ден се организират в няколко бригади. Любопитно ми е защо институциите като видят някой да кара мерцедес последен модел и е издигнал къща като училище, не го питат с какви пари го е сторил. Много от ромите, пък и българите лавират, използват пробойните на държавата и успяват. За 50-ия рожден ден ми подариха една честитка, на която пише: Законът е врата в полето, но само баламите минават през нея.

Сега избори идват, всеки започва да ухажва ромското население. По-комбинативните пробиват в общинския съвет. Виждат, че може. Хората по селата и по градовете не се интересуват от организираната престъпност, не се интересуват какво става с банките, а от това кокошките да са им в двора. Когато за първи път дойдох в Буковлък, за една нощ станаха 8 кражби. Но нали знаете, че кучето скача според тоягата. В селото над 2000 души са криминално проявени. За най-малкия проблем трябва да се държи сметка. Преди, когато ромите ходеха в казарма, оттам излизаха с професия и можеха лесно да си намерят работа. Сега тези хора остават в безтегловност, защото образованието е на ниско ниво. Освен да продават контрабандни цигари, да бъдат сводници и измамници, те нямат друга алтернатива. Те винаги търсят слабото място.

Най-лесно е да крадат дърва и тук масово се опитват да го правят. Но като кмет обезпечавам с дърва хората на преференциални цени. Имам 5-6 инспектори, които постоянно следят някой да не открадне и едно дърво от някъде. Един ако опита, веднага му се взимат дървата, каруцата и отива в затвора. 14-15 души съм вкарал на топло за такива неща. Ако пуснеш, обаче една каруца, утре ще дойдат с 10 каруци да крадат дърва. Ако не реагираш, процесът става необратим. След като обезпечим с дърва ромите на сносни цени, на най-бедните им позволяваме да отидат до сечището и да вземат дърва, които не се продават, защото са с диаметър под 3 см. Така предпоставките за кражба отпадат. Аванта на никого не пускам.
При нас никога не е имало лидери. Циганите при нас са на големите родове и всеки член се върти около по-заможния. Но той не може да им каже какво да правят. Слушат се един друг, но няма изявени тартори. По изборите който плаща, той става тартор за малко, призна бившият полицай.

След това обясни: Познавам всички хора в селото, децата им, проблемите им. Не може само да се изисква от тях, трябва да се решават и проблемите им. Карал съм жени да раждат по болниците. Там често не им обръщат внимание. Има случаи докато в спешното им искат лична карта и те обяснят, че нямат, да умрат. Няколко човека така си отидоха. После е логично, че близките ще негодуват. Ето в такива моменти може да стане като в Гърмен и „Орландовци” заключи кметът на Буковлък.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5851 |11.06.2015 Петър Иванов пред Фрог: Изборите пак ще бъдат криминални и фалшиви . 27| 6739 |26.05.2015 П. Чернев пред Фрог: Хората са готови на въстание, а шеф на МВР им пее приспивни песни . 36| 5404 |24.05.2015 Ректорът на СУ: Управляващите не се сетиха да поканят в Рим представители на образованието . 10| 6901 |21.05.2015 Автоинструктор пред Фрог: Държавата е зад бизнеса с шофьорски книжки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads