Реклама / Ads
5| 6510 |22.11.2010 НАРОДЕН ГЛАС

Лай-Кучки

.
Лайняните душове в България са модни тогава когато е напълно безопасно да се говори...

Петър Николов

Когато един вътрешен министър започне да говори на най-големия мегдан в държавата - сутрешните тв блокове, неща, които журналистите си говорят осма година след убийството - неразкрито - на прокурора Николай Колев, едно е сигурно - всякакви следи, горещи и студени, са изтрити.

Разбира се, за някои хора тези Цветанови "хипотези" може и да звучат като новинАААА. За журналистите са обикновен лайнян душ. А лайняните душове в България са модни тогава когато е напълно безопасно да се говори - и за говорещия, и за къпещия се в тях.

Цветанов имаше на разположение първо едни три години, в които да провери изговорените си днес хипотези, валидни и след декември 2002-а, когато беше убит Колев - тогава беше дясна ръка на главния секретар на МВР Бойко Борисов. И повече от една година работа начело на МВР.

Впрочем точно през тази му една година, на 5 ноември 2009-а, Европейският съд по правата на човека в Страсбург произнесе присъдата си по случая Колев - и тя е срещу българското правораздаване. Съдът излезе с решение по повод жалба на същия този прокурор Николай Колев, продължена и допълнена след разстрела му от семейството му. (Виж вдясно...)

Същият този Колев, който е и бивш военен прокурор, за когото сега никой не припомня, че беше от най-близките до Филчев хора, че впоследствие се скараха, че беше първият, който публично обяви как главният прокурор преследва с всички средства неудобните му и че имал психически проблеми. Колев едва ли беше човек с морал, който би трябвало да бъде даван за пример. Но в случая става въпрос за ПРАВОТО, не за нечия правота.

Срещу Колев бяха образувани няколко наказателни производства, а той дори съобщи пред медиите, че очаква да бъде арестуван за незаконно притежаване на наркотици, които ще му бъдат подхвърлени. Е, това се случи. Предупреди, че ще бъде убит - и така и стана. А заради дрогата прокурорът престоя 3 месеца в ареста независимо от имунитета си.

А сега Филчев "огласи" новинААА - проверката от НСС, в която именно това и пише - за дрогата. Подписана е от ген. Атанас Атанасов и той, странно защо, не иска да си спомни за нея - или поне не обича да му я припомнят.

Какво казаха съдиите от Страсбург ли? Налага се да го припомня. Защото никой от тия, дето пускат новините от душа, явно не си го спомня. Но смята за особено важно да ни занимава.

Че смъртта на Колев е била необективно и неефективно разследвана... Как ви се връзва това с констатацията на премиера Бойко Борисов, който по онова време беше главен секретар на МВР - а настоящият вицепремиер Цветан Цветанов му беше оперативен помощник в МВР: "...Имаше достатъчно събрани данни, които дадохме на прокуратурата. Ние работихме перфектно, но не мога да кажа дали така са работили и прокурорите след това... Сега никой не пречи на колегите да стигнат до края".

Е кой е пречил тогава? Нали Борисов сам каза, че Филчев му се е обадил тогава и му казал да работят "с всички сили по разкриването на престъплението". (А дали е така, кой ще ни каже...) Колко добър тандем били с него! Значи, и Цветанов е бил добър тандем с Филчев като дясна ръка на Борисов. Какви са тия глупотевини с проверки на хипотези, които вади 4 години след като Филчев не е главен прокурор и 8 години след убийството на Колев...

(В онази прокуратура, ръководена от Филчев, няма човек, който би се осмелил да пречи - или да не пречи на дадено разследване, без санкцията на Никола Филчев. И това не подлежи на опровергаване.)

Че българското правораздаване не е взело предвид всички сигнали и оплаквания за това, че в убийството може да е намесен главният прокурор Никола Филчев.

"Съдът смята за изключително съществен факта, че правителството не е съобщило да е било предприето разследване по нито едно от многобройните публични обвинения относно твърдения за незаконни действия на главния прокурор".

"Съдът приема, че след като разследването на убийството на Николай Колев се е намирало практически под контрола на главния прокурор до изтичането на неговия мандат през 2006 г., а дотогава и след това не е разследвано предположението, че той е замесен, означава, че никакви съществени следствени действия не са били предприети и разследването не е било независимо и ефективно".

Така че каквото и да се пуска през Юрген Рот - тази пощенска кутия, удобно маскирана под прикритието "разследващ журналист", е отдавна казано и изписано. Главно в булевардния стил на жълтата преса.

Каквото и да каже вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветанов, вече го каза съдът в Страсбург.

Няма нужда да четем Рот. Решенията на съда в Страсбург ще свършат работа. Стига да не ги забравяме. Българските демони ги знаем. И те вкупом са неосъждани.

Затова и лайкучките продължават да правят хоризонтален прочит на действителността. Защото вертикалата е надлежно скрита.

Така че за какво да бяга в чужбина Филчев, както допусна (?!!) Цветанов. Нищо в работата на МВР или прокуратурата не го застрашава.

Впрочем, ако имаше някаква новина от миналата седмица, то тя може да се открие като соята в колбаси "Стара планина" - при количествен анализ. И в изявленията на Ваньо Танов - че Р. Петков и Галевите делкали пазара на дрога, и във Филчевите - за замесения пак в такъв пазар Колев...

Добре, ясно - всичко това мирише здраво на дрога. Кой държи чадъра над лайкучките...

webcafe.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9286 |14.11.2010 Родните сексскандали приличат на сапунка . 19| 9203 |11.11.2010 Колко е храбро да си черноризец днес?! . 22| 9689 |22.10.2010 Министър Младенов отсвири бг емигрантите в Норвегия . 10| 13813 |01.10.2010 Сдружение: Мобилтел краде лични данни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads