Реклама / Ads
6| 6861 |04.05.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Лекарският съюз: Парите на медиците на първа линия се разпределяха по обиден начин

.
Д-р Иван Маджаров.
Българският лекарски съюз предупреди още в началото, че обявените стимули от 1000 лева за медиците на първа линия без ясни критерии ще доведат по-скоро до разделение, отколкото да стимулират. Така и се оказа. Това каза пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.
 

Според него тези пари са били разпределени по начин, който е обиден "дори и за самите звена, в които работят колегите".

 

"Стимулите за лекарите и за медицинските сестри трябваше да бъдат масови, големи и значителни", допълни Маджаров.

 

По думите му  диапазонът е трябвало да стигне до ДЦК-тата и общопрактикуващите лекари, които в епидемична обстановка не знаят кой влиза в кабинета им и застава срещу тях, както и до специалистите в РЗИ, които ходят да взимат проби и да карантинират.

 

"Държавата да не оставя цялата тежест в борбата с коронавируса върху НЗОК. Независимо дали приходите на Касата ще са в рамките на планираните или не, според мен е задължително държавата да отдели от средствата, които е предвидила - било то от този дълг от 10 милиарда, който ще се тегли, било от други източници. Не може да прехвърли цялата тежест върху НЗОК. НЗОК е касата на здравноосигурените пациенти, тя не е за борба с епидемии и не е редно всички разходи по лечение и на неосигурени пациенти, разходи по нови изследвания изцяло да лежат на гърба на Здравноосигурителната каса, защото това ще лиши българските граждани от много други важни дейности", предупреди още Маджаров.

 

"Когато държавата трябва да се справи с такава епидемия, да хвърлиш целия разход и цялата тежест върху Здравноосигурителната каса, за да оставиш после други пациенти с по-малки възможности за лечение и диагностика, не е коректно, смята д-р Маджаров. - Държавата трябва да поеме своята роля, за да не се окаже есента, че много по-малко хора са получили съответната диагностика или са били оперирани, защото няма пари."

Според него случаят с починалата лекарка от Спешна помощ в София показва още веднъж, че в медицината 2 и 2 не прави четири.

 

"Категорично не може да се твърди нищо, защото става въпрос за реакция между нашия организъм и микроорганизма, който ни атакува", каза още д-р Иван Маджаров.

 

Съмненията идват от факта, че лекарката е изписана с два отрицателни PCR теста за Covid-19, а след това се връща в тежко състояние.

 

"Ясно е, че е била заразена с коронавирус и вероятно се касае за по-късни усложнения, включително емболия, уточни Маджаров. - Това, че е изчистена от вируса, не означава, че няма последици след прекараната борба с вируса. От света идват все повече данни за усложненията, които настъпват и късните прояви в белите дробове, които се наблюдават при пациенти, които са се излекували от коронавирус."

 

"В Закона за извънредното положение не са предвидени мерки за мобилизация на всички лекари", посочи д-р Маджаров по повод възникналата криза в болниците в Сливен и Видин и липсата на лекари, които да лекуват пациенти с Covid-19.

 

"Командироването на медици не може да бъде трайно и да реши проблемите, по-скоро трябва да се мисли стратегически, убеден е той. - Това трябва да ни е за урок и да се мисли стратегически по отношение на принципа на финансиране на отделните отдалечени области като Видинската, на принципа на финансиране изобщо на здравеопазването в България."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 38730 |13.04.2020 Икономист: Бойко, твоите ортаци дето ги храниш с парите на данъкоплатеца, са с Ролс-Ройсове . 13| 9068 |22.03.2020 Проф. Коста Костов: Да не опираме пистолет в главата на медиците . 42| 31162 |29.02.2020 Цитат на деня: Аз дадох парите. Аз плащам . 8| 9635 |04.07.2019 На делото Мартин Петров срещу УниКредит се разбра: Парите и документите ги няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads