Реклама / Ads
4| 5745 |22.05.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Любчо Нешков: Св. синод да се събере извънредно и да преразгледа решението за празенствата в Охрид

.
Защо обществото и миряните скочиха срещу решение на Светия синод от 14 май БПЦ да не участва в тържествата за 1000 години от създаването на Охридската архиепископия? Коментар на журналиста Любчо Нешков, собственик на БГНЕС, пред „Фрог нюз”. Тази вечер в 18 часа пред Синодалната палата е поредният протест.
 

Събирането тази вечер пред Синодалната палата, както и предишният път, когато имаше десетки учени, писатели, журналисти, публично известни личности, е свързано с решението на Светия синод от 14 май, когато с мнозинство, но в отсъствието на патриарха, е взето решението БПЦ, а не България, да не изпрати свои представители на празенствата, свързани с 1000 години от създаването на Охридската архиепископия на 28 май. Празенството ще се състои в големия храм „Света София” в Охрид, построен от покръстителя княз Борис І .

 

Протестът ни е, защото смятаме, че подобно становище в отсъствието на патриарха, е нелогично. Извън самото решение, което е неоправдано. Призоваваме за извънредно заседание, а и не само ние, вече има и митрополити от църквата, които са на същото мнение.

 

Освен това има и едно абсурдно решение – Светият синод забранява въобще на митрополити и духовници да присъстват на това тържество. Сама по себе си тази забрана е абсурдна – откога синодът се занимава с даване на разрешение някой да отива някъде на гости, където е поканен. Оттам възниква подозрението, че подобно решение е продиктувано от намесата отвън – някой е разпоредил отнякъде подобно решение.

 

След като има архиереи, които призовават да се направи извънредно събиране на синода, това само потвърждава правотата на действията на обществото и на миряните да се проведе такова заседание.

 

В крайна сметка решението от 14 май категорично противоречи на волята на патриарх Неофит, която той на няколко пъти категорично и публично огласи, че трябва да подкрепим нашите братя оттатък, в Македония. Освен, че не е питан Неофит, решението противоречи на неговата воля. Срещу становището на митрополитите гласува и председателят на комисията за установяване на каноничния статут на МПЦ – митрополит Киприан на Старозагорската митрополия. Той е избран от Светия синод, но гласува срещу решението му. Това означава, че има нещо нередно.

 

Записа Аделина Делийска

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5704 |04.02.2018 Св. Синод избра епископ Даниил за нов Видински митрополит . 16| 6711 |10.10.2015 Пиарката на Синода точи зъби за „Дондуков “1? . 91| 7098 |01.05.2015 Св. синод реши: Симеон I - благоверен цар на българите . 9| 6432 |23.11.2013 Синодът казва думата си за Варненски митрополит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads