Реклама / Ads

 

2| 6245 |02.11.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Мими Виткова: Не използваме леглата в болниците рационално

.
Мими Виткова
Легловият фонд е напълно достатъчен, за да поеме доста по-голямо натоварване с Covid-пациенти. В момента го използваме нерационално. Това мнение изрази бившият здравен министър Мими Виткова. От чужбина не чуваме да е блокирана системата от нежелание да работи с тази патология, докато у нас това го чуваме непрекъснато, заяви Виткова.

„Искаш или не искаш да работиш – трябва да работиш, ти си завършил медицина. Нима когато е имало предишни епидемични взривове, нашите колеги са били по-образовани? И са се справяли с тях. Полиомиелити и какви ли не инфекциозни заболявания са връхлитали света“, коментира тя пред БНР.

 

Системата отдавна е блокирана, в момента тази блокировка е на показ на обществото, смята бившият здравен министър. По думите на Виткова този блокаж се е получил преди повече от 20 години. „Когато я направихме сергия, всички станаха търговци, насила ги направихме търговци всички лекари и всички лечебни заведения и оставихме пазара да решава най-сложните проблеми“.

„Когато сме пуснали търговците в храма, няма храм“, допълни тя. „Пазарът в здравеопазването не работи. Това го доказва сегашната епидемия.“

 

Със заканителни жестове и заплахи няма да решим проблема, заяви Виткова, визирайки намеренията на здравния министър проф. Костадин Ангелов да започне обиколка по болниците и да се спре финансирането от НЗОК на лечебните заведения, които отказват да приемат пациенти с коронавирус.

 

В огромен дефицит сме на медицински сестри, посочи Мими Виткова във връзка със заявеното от Костадин Ангелов, че той самият ще влезе да лекува болни с Covid-19 и ще призове и депутати лекари да направят това. „У нас медицинските сестри са наполовина от необходимия брой, даже под половината. Хубаво, ще влезе здравният министър и 10 депутати. А сестри откъде ще намерим?“

 

Мими Виткова смята лятото за пропиляно за организация на здравната система, за да е готова наесен. „Така че да е ясно къде, какви и колко легла ще се разкриват. Сега започва тепърва спорът.“.

 

„Блокирането на лечението на останалите заболявания не е с по-малък риск, отколкото дефицитът на легла за Covid“, предупреди още Виткова.

 

Според нея по-добрият вариант е в определени болници в големите градове да бъде концентрирано лечението на болни от коронавирус, а останалите да работят в нормален режим и да поемат обичайната патология извън коронавируса, с ангажимент да са готови да подпомогнат с персонал болниците, лекуващи Covid.

„Претоварваме болничната система от незнание. Наистина е трагедия - личният лекар остана лекар на телефона. В редица страни т.нар. извънболнична помощ е ангажирана именно с пациентите, които са на домашно лечение“, подчерта Мими Виткова. „Даже контактните лица, които остават вкъщи – те не знаят какво да правят: да се тестват ли, да не се ли тестват…“

 

„Системата и държавата ни е в пълен хаос. Това е загубеното време. Това би трябвало да е сериозна поука за нас“, категорична е Мими Виткова.

 

„Спряхме плановите операции преди да затворим нощните заведения и това е ужасно несправедливо“, коментира бившият здравен министър и добави:

„Не ми се ще да изпаднем в ситуация да избираме между живота и глада.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 27| 8024 |28.10.2020 Радан Кънев: Борисов отказа да подкрепи ЕС и Франция в конфликта им с Ердоган . 34| 7830 |27.10.2020 Комарницки: Няма как народи, неизживели своето Просвещение, да разберат карикатурите в CHARLIE HEBDO . 0| 5660 |27.10.2020 Весела Бабинова: Нямаме нужда някой да ни размахва пръст. Имаме нужда от истински лидери . 28| 13415 |27.10.2020 Захари Карабашлиев: На самата среща, мисля, че Рашидов не се появи. Дойде на последната част — “коктейла”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ