Реклама / Ads
1| 7202 |12.05.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Николай Свинаров: Ще има външна намеса за свалянето на Иван Гешев

.
Източник: личен архив
Много сложно е да се прави анализ на хора, които променят поведението си. От една страна е въпрос на професионална чест и достойнство, но винаги остава съмнение за предварителни сценарии, в реализацията на които в момента участваме. Би трябвало да има някаква външна намеса. Обратното би трябвало да се случи преди 3 години.
 

 С тези думи юристът и бивш военен министър Николай Свинаров коментира пред Bulgaria ON AIR горещата тема с поисканото от Мария Габриел и магистрати предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Днес шестима от прокурорите от Висшия съдебен съвет предложиха освобождаването на Гешев. Апелативната прокуратура в София също подкрепи искането.

 

Гостът отбеляза, че продължаваме да не знаем дали Гешев е казал на Ясен Тодоров да доведе спорния израелски специалист. Според него най-вероятно е образувано следствие срещу неизвестен извършител. Свинаров е на мнение, че няма да бъдат разкрити "поръчителите на този сценарий". Той добави, че оставката на Гешев е един от способите да се попречи на разкриване на обективната истина. 

 

"Би трябвало да има хора, които са ангажирани с разследването, без да са замесени в предварителните действия на място в деня на "покушението" срещу главния прокурор. Поведението на главния прокурор е необяснимо, трябваше да даде поне първоначални обяснения", подчерта Свинаров в предаването "Денят ON AIR".

 

"Оставката не се коментира, тя се приема или не. Трябва да говорим за състава на Висшия съдебен съвет. Не познаваме нещата в дълбочина, още повече от сенчестата или задкулисната страна", каза още юристът.

 

По думите му така и не сме чули от политическите сили каква точно съдебна реформа искат. Не знаем какви неща биха могли да се осъществят без промяна на Конституцията, изтъкна бившият военен министър.

 

Свинаров допусна, че е възможно да има външна намеса и при номинацията на Мария Габриел за премиер.

 

"Тя би могла да помогне на България, само ако България си помогне сама. Не може да влияе на ЕК по Плана за възстановяване. Никой не се опитва да очертае интереса на България. Поне от 20 години се говори за промяна във въглищните ни централи. Плащаме невероятно големи суми за въглеродните емисии", обясни гостът.

 

"Има реална възможност да има правителство между първата и втората политическа сила. Много по-добре е да направят проевропейско, проатлантическо правителство с доказано компетентни хора, отколкото да се търси подкрепа от друга страна. Отново българският парламент и гражданите загубихме един месец в пререкания", посочи още Свинаров. 

 

Вероятно вече са предлагани и обсъждани министерски кресла, допусна гостът. Свинаров смята, че службите би трябвало да бъдат в правомощията на изпълнителната власт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6258 |29.12.2022 Николай Василев: През последната година и половина харчим повече, отколкото при Виденов . 6| 11364 |04.12.2022 Проф. Николай Слатински: Наказаха България за Шенген, но вината е на ретроградните политици РР и ББ . 2| 5040 |21.09.2022 Приятели на Николай Слатински от Русия за мобилизацията: Господи, кой прокле Русия? . 0| 3352 |06.07.2022 Проф. Д-р Николай Димитров е новият изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads