Реклама / Ads

21| 5766 |20.04.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Ноам Чомски: Европа е по-расистка от САЩ

.
Ноам Чомски
Изправени сме не пред една, а пред две пропасти. Първата е неизбежната екологична катастрофа. Разполагаме с много малко време, за да се опитаме да се справим с нея. Движим се в невярна посока. Другата пропаст зее вече над 70 години. Това е заплахата от ядрена война, която в момента нараства. Ако се вгледате внимателно, ще видите, че сме оцелели по чудо.
Това каза световноизвестният американски философ и политически активист, професор в Масачузетския технологичен институт, Ноам Чомски в интервю пред Euronews.

Ето какво още споделя Чомски:

Човечеството е на около 100 хиляди години и в момента преживява уникален период в своята история. Човешкият род се намира в ситуация, в която много скоро, в течение на следващото поколение, трябва да реши - ще продължи ли разумния живот, или ще решим да го унищожим. Голямото мнозинство от учени признават, че изкопаемите горива трябва да останат под земята, за да могат нашите внуци да имат достойна перспектива.

Но институционалните структури на нашето общество оказват натиск за изсмукване на всяка капчица. Последиците от промяната на климата за човечеството ще бъдат катастрофални, ние вървим към тази пропаст.

Подкрепям преговорите с Иран, но по същество те са дълбоко погрешни. Има две държави, които буйстват в Близкия Изток, постоянно осъществяват агресия, насилие, терористични актове и незаконни действия. Тези две държави притежават огромни арсенали с ядрено оръжие. Но тяхното ядрено оръжие не се обсъжда.

САЩ и Израел са две основни ядрени сили в света. По тази причина в международните допитвания, които се провеждат от американските социологически служби, мнозинството от хората посочват САЩ като най-голямата заплаха в света. Нито една страна не може даже да се доближи до тях. Любопитното е, че американските медии отказаха да публикуват тези данни, но те съществуват.

В действителност президентът Барак Обама не се опитва да намали ядрената заплаха. Той стана инициатор на програмата за модернизиране на американските ядрени оръжия за 1 трилион долара, а това означава разширяване на системата за ядрени оръжия. Това е още една причина, поради която стрелките на прочутия Часовник на Съдния ден, измислен от списанието на учените ядрени физици, бяха преместени с още 2 минути по-близо до полунощ. Полунощ е краят. Сега часовникът показва 12 без 3. Това е най-близко до ядрената катастрофа за последните 30 години от времето на Роналд Рейгън (1981-1989), когато съществуваше голяма опасност от избухването на война.

Най-лошата терористична кампания по света към днешна дата е тази, която се управлява от Вашингтон. Това е кампанията за глобални убийства, водена с дронове.

В много части на света САЩ систематично, публично и открито провеждат кампания за ликвидацията на хора, които американската администрация подозира във вредителство. Това е кампанията, която генерира терор. Когато вие бомбардирате село в Йемен, например, и може би убивате човек, който е бил ваша мишена, а може би не, другите хора в този район как ще реагират? Те ще си отмъстят.

Неотдавна беше проведено изследване, което показа, че най-лошата форма на изтезания са така наречените „извънредни предавания на заподозрени". Това означава, че вие вземате някой заподозрян от вашите затвори и го изпращате на вашия любим диктатор Асад, Кадафи или Мубарак, където той е изтезаван, а вие очаквате да получите резултати. В тези мероприятия са участвали всички диктаторски режими в Близкия Изток и Европа. При това е участвала по-голямата част от Европа - Великобритания, Швеция, Полша и др. В действителност само един регион света не е участвал. Това е Латинска Америка. Колко мило и неочаквано!

Причината е, че Латинска Америка до голяма степен се изплъзна от контрола на САЩ. Когато до неотдавна бе под контрола на Вашингтон, тя бе световен център за изтезания. А сега тя не участва в най-лошата форма на изтезания - „извънредното предаване на заподозрени". А Европа участва. Господарят каза, слугата го направи. Европейците са прекалено страхливи, за да заемат независима позиция.

Както и повечето лидери, Владимир Путин е заплаха за своя народ. Очевидно е, че той предприе незаконни действия. Но да го представяме като ненормално чудовище, което страда от мозъчна болест и болестта на Алцхаймер или е зло същество с муцуна на плъх, това са стандарти на оруелски фанатизъм.

Искам да кажа, че неговата политика е разбираема. Идеята Украйна да се присъедини към западния военен съюз е напълно неприемлива за всеки руски лидер. Нейните корени са в `90-те години, когато се разпадна Съветският съюз...Членството на Украйна в НАТО няма да я защити. Това представлява сериозна стратегическа заплаха за Русия, на която всеки руски лидер би реагирал.

Европа изпитва сериозни проблеми. Някои от тях са резултат от икономическата политика, провеждана от чиновниците в Брюксел, Европейската комисия, а също така натискът на НАТО и големите банки, преди всичко - германските. Тази политика има определен смисъл, според своите автори. От една страна, те искат завръщането на рискованите и опасни кредити и инвестиции, а от друга, подобна политика разрушава държавата на общото благоденствие, която никога не им е харесвала.

Държавата на общото благоденствие е един от най-големите приноси на Европа в съвременното общество, но богатите и могъщите никога на са я харесвали. Така че от тяхна гледна точка нейното разрушение е добро.

Другият проблем е, че Европа е много расистка, по-расистка от САЩ. Това не се виждаше, защото до неотдавна населението на Европа беше еднородно - докато всички сте блондини със сини очи, вие не изглеждате расист, но като населението започва да се променя, расизмът се появява. Много бързо. Това е сериозен културен проблем в Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 11| 4827 |20.02.2015 И силистренци се включиха в протеста „С Европа, но никога срещу Русия” . 19| 5059 |28.01.2015 Е. Михайлова пред Фрог: И Европа зове за промяна на ВСС . 7| 6105 |21.01.2015 Асен Агов за Фрог: В Европа и САЩ свободата на словото също е кът . 23| 6317 |07.12.2014 Българи, заробени в Европа: Пратиха ни шпицкоманда вместо заплати
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ